Zbog zlostavljanja oduzeto 60 djece posljednje dvije godine

zlostavljanje

Centri za socijani rad u poslednje dvije godine u hraniteljske porodice ili u Dječiji dom Mladost u Bijeloj smjestili su 60 djece koja su bila žrtve nasilja biološklih roditelja. Šef predstavništva UNICEF-a, Bendžamin Perks smatra da su u Crnoj Gori pojave poput zlostavljanja i nasilja još često nevidljive i predstavljaju tabue.

“U sadašnjem izbornom procesu, čini se da nijedan novinar ne pita kandidate o kvalitetu obrazovnog i zdravstvenog sistema. Nijedna organizacija civilnog društva ne prati da li mediji postavljaju takva pitanja, što u jednoj demokratiji rezultira skromnom potražnjom za unapređenjem sistema zdravstva ili obrazovanja”, kazao je Perks za Pobjedu.

Kako dodaje, u Crnoj Gori su pojave poput zlostavljanja i nasilja još često nevidljive i predstavljaju tabue.

“Ipak, mnogo se pozitivnih promjena za djecu desilo u proteklih nekoliko decenija i jasno je da u vašoj zemlji nema namjernog i rasprostranjenog kršenja prava djece”, ocijenio je Perks.

S druge strane, prema njegovim riječima, kada je dijete žrtva seksualnog zlostavljanja kod kuće, mala je vjerovatnoća da će dobiti pravovremenu i sveobuhvatnu zaštitu koja mu je neophodna.

Perks kaže da ima još dosta posla u zaštiti prava najmlađih, kao i da je neophodno da se u javnosti više pažnje posveti razgovoru o dubokim, temeljnim problemima koji podrivaju kvalitet rada obrazovnog ili zdravstvenog sistema za djecu ili pitanju siromaštva među njima.

“Broj djece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju redovne škole porastao je za 50 odsto, a onih koji su smješteni u institucije se prepolovio”, naveo je on.

Prema podacima iz Vlading izvještaja o sprovođenju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, u 2014. godini registrovana su 22 slučaja izdvajanja djece, dok je prošle godine registrovano 38 takvih slučajeva, piše Dan.

U tom dokumentu koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici navodi se da Crnoj Gori nedostaju specijalizovane usluge koje se pružaju samo djeci kao i specijalizovani programi kreirani za najmlađu populaciju – žrtve nasilja.

„U slučajevima nasilja u porodici, ukoliko stručni tim centra procijeni da je u interesu djece izdvajanje, onda se oni smještaju u srodničke porodice. Ukoliko za to ne postoje uslovi smještaju se u nesrodničke hraniteljske porodice ili u krajnjem slučaju u Dječiji dom Mladost”, kaže se u dokumentu.

Kako se dodaje, centri su u 2014. registrovali 310 djece koja su bila žrtve nasilja, dok su prošle godine zabilježili 192 slučaja.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply