Apel NVO za trajno održivo angažovanje asistenata u nastavi

 

asistent

Grupa NVO uputile su danas pismo predsjedniku Vlade i ministrima prosvjete i rada i socijalnog staranja u kome su zatražile da preuzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi što prije bilo omogućeno djeci sa posebnim obrazovnim potrebama da ostvare pravo na besplatno inkluzivno obrazovanje trajnim, održivim angažovanjem asistenata u nastavi.

Pismo su potpisale nevladine organizacije Naše sunce, Akcija za ljudska prava, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici, Udruženje Roditelji, Centar za građansko obrazovanje, Centar za ženska prava, Juventas, Sigurna ženska kuća i Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA.

Nevladine organizacije su zatražile da se odmah obezbijedi da škole aktima o sistematizaciji propišu radna mjesta asistenta u nastavi djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, čime bi se prevazišla ograničenja u zapošljavanju u javnim ustanovama u predizbornom periodu, odnosno ispunili uslovi da se odmah zaključe ugovori sa asistentima u nastavi.

Traže i da se za posao asistenta u nastavi prvenstveno angažuju one osobe koje su adekvatno obučene za taj posao i koje su imale najviše iskustva u obavljanju tog posla. Na ovaj način bi se zadržao kadar koji je obučen za taj posao i koji je stekao dragocjeno iskustvo u radu proteklih godina, u korist djece koja pate zbog zamjene asistenta na čiju se pomoć i podršku naviknu.

Predstavnici nevladinih organizacija predlažu i da se Skupštini predlože izmjene člana 30a Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama (Asistent u nastavi), da bi se propisalo da će se asistenti u nastavi plaćati iz državnog budžeta umjesto da taj zahtijevan posao obavljaju “po pravilu, kao volonterski rad”, kako je sada propisano.

Apel NVO za trajno održivo angažovanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama (371 downloads)

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Moje djete ne ide u vrtic jer nema asistenta iako u rjesenju o kategorizaciji stoji da djete ide u vrtic uz pratnju asistenta. Inace u vrticu ima 10 toro djece sa problemom a odobrili samo dva asistenta. Uz opravdanje kako moraju izaci u susret tezim slucajevima, sto ja odmah prepisujem diskriminaciji.

  2. Na zalost sve ce vise asistenata trebati. Podrzavam da se obezbjede po hitnom postupku. Premalo ili ni malo se ne trazi razlog i uzrok sve veceg broja djece kojima je neophodna pomoc asistenata. Odakle ovoj maloj zemlji toliko djece sa posebnim potrebama? Hoce li se pojaviti neka NVO sa takvim pitanjem? Hoce li iko ikada odgovarati za to?

Leave a Reply