IDEA vas sprema za omiljenu galaktičku poslasticu

sw

A long time ago in a galaxy far, far away…rečenica koja se prije skoro 4 decenije stidljivo pojavila na bioskopskom ekranu, danas živi kao neprikosnoveni fenomen pop kulture, hipnotiše fanove širom svijeta i ubira zaradu koja se mjeri desetinama milijardi dolara. Serijal Star Wars iznjedrio je Novu nadu 1977. godine kao prvi film, ispostaviće se kasnije, najuspješnije filmske franšize svih vremena. Umjesto blještavih odijela vanzemaljskih stvorenja i uglancanih svemirskih brodova, kreator prve epske svemirske opere Džordž Lukas gledaocima je servirao drugačiju verziju svijeta – mračnu i prljavu, u kojoj zlikovac može postati omiljeni lik.

Masa je euforično dočekala atipičnu naučno-fantastičnu priču. Nakon što su svjetlost dana ugledali zlokobni Dart Vejder, njegova protivteža Luk Skajvoker, harizmatični Han Solo, lijepa Leja, mrzovoljni C-3PO i britanski uglađen R2-D2, Holivud više nikada nije bio isti. Gotovo identičan uspijeh Lukas je ponovio sa narednih 6 nastavaka, stvarajući poseban sub žanr – epska svemirska opera. A na početku priče nije vjerovao u uspjeh. Tokom premijere Nove nade, pobjegao je na odmor na Havaje, u strahu od negativnih kritika. Umjesto njih, Lukasov bankovni račun je galaktičkom brzinom počeo da se puni, da bi 4 decenije i 6 epizoda kasnije, zarada franšize Star Wars iznosila nevjerovatnu 21 milijardu dolara!

Uticaj koji se ne, međutim, ne može izmjeriti – filmska franšiza objedinjena pod prijetećim žuto-crnim slovima, ostvarila je na  generacije fanova. Buzz koji se stvorio nije bio kratkotrajan, prenosio se kroz vrijeme i prostor, definišući sistem vrijednosti i odnos prema borbi dobra i zla. To je potvrdila i prošlogodišnja manija za sedmom epizodom „Rađanje sila“, emitovanom nakon 10 godina pauze.

Na talasu obnovljene euforije, priprema se i 8. epizoda besmrtne svemirske fantazije, čije je prikazivanje najavljeno za sljedeću godinu. Ako želite da novu galaktičku poslasticu dočekate spremni, posjetite bilo koju IDEA prodavnicu i nabavite omiljene Star Wars proizvode.

May IDEA be with you!

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply