Zbog neplaćene alimentacije iza rešetaka bilo 110 očeva, trenutno u zatvoru 7

 

Closeup of a man signing  divorce papers.

Za pet i po godina zbog neplaćanja alimentacije u zatvoru je boravilo 110 crnogorskih građana, dok je trenutno iza rešetaka njih sedam. Samo u ovoj godini zbog tog krivičnog djela pred podgoričkim Osnovnim sudom formirano je 38 predmeta, objavile su Dnevne novine.

Od 2010. godine, pa do danas u Zavodu za izvršenje krivinih sankcija nalazilo se ukupno 110 zatvorenika kojima je, kazala je Dnevnim novinama iz ZIKS-a, bila izrečena kazna zatvora zbog počinjenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja iz čl. 221 Krivičnog zakona Crne Gore.

“Trenutno se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija nalazi sedam osoba kojima je izrečena kazna zatvora zbog počinjenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja. Shodno statističkim podacima iz presuda, u prosjeku, vremenski period nedavanja izdržavanja najčešće je obuhvatao period od četiri mjeseca do pola godine. Zbog navedenog krivičnog djela, u prosjeku, izrečene kazne zatvora bile su od 30 dana do četiri mjeseca”, saopštila je Služba za odnose sa javnošću ZIKS-a.

U 2016. godini u podgoričkom Osnovnom sudu, kazala je Dnevnim novinama portparol Osnovnog suda u Podgorici Anja Krkeljić, formirano je 38 krivičnih predmeta u kojima je predmet optužbe krivično djelo nedavanje izdržavanja iz Krivičnog zakonika Crne Gore.

Od toga, kako je rekla, 21 predmet je još u radu pred tim sudom, a u dva predmeta okrivljeni su oglašeni krivim i osuđeni na kaznu zatvora.

“U prvom predmetu, okrivljeni je oglašen krivim za predmetno krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 dana, te obavezan da na ime imovinskopravnog zahtjeva isplati oštećenom, preko zakonske zastupnice, majke djeteta, iznos od 3.550 eura”, kazala je Krkeljić.

Taj iznos se, kako je objasnila, odnosi na neisplaćena davanja na ime izdržavanja za period od 21. januara 2012. do 21. februara ove godine.

“U drugom predmetu, okrivljeni je oglašen krivim za predmetno krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana, te obavezan da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati malodobnom oštećenom, preko zakonske zastupnice, majke djeteta, iznos od 3.522,60 eura”, rekla je Krkeljić i precizirala da je riječ o neisplaćenim davanjima na ime izdržavanja za periode od 1. juna 2010. godine do 15. novembra 2010. godine i od 16. decembra 2012. godine do 7. juna 2015. godine.

U 2015. godini, kako je rekla, formirana su 52 krivična predmeta u kojima je predmet optužbe krivično djelo nedavanje izdržavanja, od kojih je sedam predmeta još u radu pred sudom.

“Od toga pet predmeta je okončano osuđujućom presudom i okrivljeni su osuđeni na kaznu zatvora. U prvom predmetu, okrivljeni je oglašen krivim za predmetno krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana, te obavezan da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati mldb oštećenom, preko zakonske zastupnice, majke djeteta, iznos od 1.320 eura, a koji se odnosi na neisplaćena davanja na ime izdržavanja u mjesečnim iznosima od po 60 eura, za period od 14. maja 2013. godine zaključno sa 19. martom 2015. godine”, kazala je Krkeljić.

U drugom predmetu, kako je rekla, okrivljeni je oglašen krivim za predmetno krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca.

“U trećem predmetu iz 2015. godine, okrivljeni je oglašen krivim za predmetno krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, te obavezan da zakonskoj zastupnici za dospjele rate na ime dospjelih iznosa, a za period od 1. jula 2014. godine do 1. aprila 2015. godine, isplati iznos od 900 eura”, istakla je Krkeljić.

U četvrtom predmetu iz prošle godine okrivljeni je oglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 45 dana, te obavezan da, kako je naglasila, zakonskoj zastupnici za dospjele rate na ime dospjelih iznosa, a za period od 5. septembra 2013. godine do 28. oktobra 2015. godine, isplati iznos od 2.304 eura.

“Konačno, u petom predmetu iz 2015. godine, okrivljeni je oglašen krivim za predmetno krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 60 dana, te obavezan da zakonskoj zastupnici za dospjele rate na ime dospjelih iznosa, a za period od jula 2014. godine do 19. novembra 2015. godine, isplati iznos od 1.700 eura”, zaključila je Krkeljić.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nemaju ili ne daju alimentaciju za njihovu rodjenu djecu ali zato imaju tu istu sumu za kafanu,kladionicu,čašćavanje šuše i maruše,izigravanje dzeka kad trebaju drugi da se časte i tako. I onda stari bolesni se sjete da ta “njihova” djeca trebaju da brinu o njima.

  2. Pa nije mi jasno sta roditelj koji izdrzava djecu u vecini slucajeva to je majka ima od toga sto ce nesavjesni drugi roditelj a obicno to biva otac zavrsiti u zatvoru zbog neplacanja alimentacije. Hoce li dijete dobiti novac-nece! Postoji mnogo slucajeva gdje otac nije platio alimentaciju nikada za period 10,15,20 god, i nas zakon ne moze nista. Otac ne radi,nema pokretne i nepokrete imovine, izdrzavanje se ne moze naplatiti! Tuzno i zalosno!

  3. A ja bih postavila pitanje,koja je svrha naziva ukorijenjenog u nasem drustvu: Da dijete ima oca?!
    Od mnogih se stide djeca,i mnoge majke su samohrane cak i u nerazvedenim porodicama. Jer je ocu prece ovo sto je Jasmina navela.
    Te tako dolazimo do istine da otac i roditelj nije isto,mada bi trebalo i ocekuje se.
    Neka nego jos i traze neka svoja prava. Dala bi ja njima i Spuz i drustveno korisni rad u nekakvu sumi ili rudnik,pa bi im proradili osjecaji svake vrste. Bezboznici.
    Nepojmljivo je i neoprostivo da neko o svojoj djeci me brine i ne dozivljava ih kao zenicu oka.

  4. A ja bih postavila pitanje,koja je svrha naziva ukorijenjenog u nasem drustvu: Da dijete ima oca?!
    Od mnogih se stide djeca,i mnoge majke su samohrane cak i u nerazvedenim porodicama. Jer je ocu prece ovo sto je Jasmina navela.
    Te tako dolazimo do istine da otac i roditelj nije isto,mada bi trebalo i ocekuje se.
    Neka nego jos i traze neka svoja prava. Dala bi ja njima i Spuz i drustveno korisni rad u nekakvu sumi ili rudnik,pa bi im proradili osjecaji svake vrste. Bezboznici.
    Nepojmljivo je i neoprostivo da neko o svojoj djeci me brine i ne dozivljava ih kao zenicu oka.

Leave a Reply