Asistenti u nastavi i definitivno od 1. septembra počinju da rade

asistentu

Asistenti u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama biće angažovani od 1. septembra u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, a na osnovu rješenja o usmjeravanju i individualnog razvojno obrazovnog programa, najavljeno je danas iz Ministarstva prosvjete.

“S obzirom na to da su raspisani parlamentarni izbori, a da Ministarstvo prosvjete nije odgovorno za donošenje Zakona o finansiranju političkih partija, cijeneći značaj obezbjeđivanja optimalnih uslova za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, u saradnji sa obrazovno-vaspitnim ustanovama, roditeljima i osobama koje će raditi kao asistenti, Ministarstvo je uspjelo da organizuje nesmetano izvođenje nastave od 1. septembra za svu djecu sa posebnim obrazovnim potrebama”, piše u saopštenju.

Zakonom je ograničeno zapošljavanje u javnoj upravi od dana raspisivanja do održavanja izbora.

U tom Ministarstvu kažu da nema mjesta za zabrinutost roditelja jer taj resor i obrazovno-vaspitne ustanove vode računa o potrebama djece kojoj je važna tehnička pomoć asistenata u pogledu obezbjeđivanja pristupa obrazovanju i obrazovnom postignuću u skladu sa Pravilnikom o načinu, uslovima i postupku za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama i individualnim razvojno-obrazovnim programom.

U školskoj 2015/16 godini, kroz program javnog rada bilo je uključeno 256 asistenata, od čega 181 u osnovnim, 17 u srednjim školama, dok je u predškolskim ustanovama posao našlo 58 asistenata. Program omogućava djeci i mladima sa posebnim obrazovnim potrebama da se uz pomoć i podršku asistenta u nastavi obrazuju po inkluzivnom modelu.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. U vrticu su mi danas rekli da im treba 10 asistenata a da su samo dva odobrena i da moje djete mozda nece dobiti asistenta jer ga moraju dati tezim slucajevima. Mozda sam pristrasna al dje je tu pravda da samo dvoje djece dobiju a ostalih osam ne. Mozda se izmjeni nesto do cetvrtka

Leave a Reply