Pet načina da se bolje organizujete s početkom škole

skolapripremaPIŠE: Mamin svet

Ljetnje ljenstvovanje, bar kada su djeca u pitanju je gotovo, počinje škola, a sa njom i mnogo više obaveza kako za klince tako i za nas matore. I dok sam ljetos koristila svaku priliku da pustim djecu da ljenstvuju, a i da odu kod rođaka, pa je to značilo manje spremanja hrane, manje veša, manje raspremanja kuće, sada se svi vraćamo u “vojni režim”. Meni će ova jesen biti posebno stresna, jer prvi put imam dva đaka – jednog u trećem, jednog u prvom razredu, i jedno dijete koje iz jaslica prelazi u “veliki” vrtić.

Septembar je čini se udaran  kada je navikavanje na mnogo strožiji ritam u pitanju. Lično, mislila sam da sam dobro organizovana osoba sve dok nisam dobila djecu, onda sam shvatila da tek moram da učim šta je dobra organizacija. Zato ću vam napisati na koji način ja pokušavam da budem što bolje organizovana ovog septembra kako bih izbjegla jutarnju nervozu, kašnjenje i ludilo zbog silnih obaveza.

1. Ako možete uzmite koji slobodan dan ili odmor na početku septembra. Ili još bolje dio odmora. Ja nemam taj luksuz, ali sam  odmor produžila do 2. septembra kako bi ispratila svoje đake do škole. Prije toga, iskoristila sam agvust da kupim sve što nam je potrebno  od školske opreme i pribora. Tako smo 1. septembar dočekali spremni.

Napravite dnevni i nedjeljni plan. Moji klinci su ista smjena, dvoje u školi, jedno u vrtiću, što je sa jedne strane lakše, ali opet tu ima mnogo logistike oko odlaska, dolaska, obaveza koje imaju tog dana. Zato p0redlažem da uzmete kalendar gdje ćete moći da upišete sve u vezi sa školom – kada se vraćaju knjige, kada je pismeni za koji vam je dijete reklo prošle nedjelje, kada je radna subota i slično. Ako kao ja imate dva đaka, to će vam olakšati mnogo.  Počeli su nam ponovo treninzi karatea, koji su 4 dana nedjeljno, pa tim danima moramo da budemo posebno brzi i dobro organizovani.

3. Mislite o hrani – đačke užine, doručak kako ne bi izašli gladni iz kuće, ostavljanje hrane za djecu koja provode neko vreme sama, plus porodično hranjenje, sve mi se čini da mi se dan vrti oko hrane. Obično nedjeljom napravim jelovnik za cijelu sledeću, i na osnovu toga obavljam kupovinu. Tako da kad krenem ujutru, bacim pogled na plan, i ako nešto nemam eventualno dokupim (tipa svježeg hljeba, mlijeka i slično).  Ove godine moja djeca su izjavila da ne žele školsku užinu, i srećna sam zbog toga jer se uglavnom svodila na kiflu i jogurt. Tako da se spremam da i u tom segmentu uvedem red, i pakujem im korisnu hranu da ponesu.  Na blogu Happy shez moi imate divne predloge za užinu a i kojekuda na internetu. Naravno, isplaniram unaprijed šta će nositi, a poslije iskustva sa ovom nedjeljom, mislim da ću uveče pakovati sve što može da se spakuje.

4. Sve  što možete uradite uveče. Između jutra kada klince iz kupatila čeka brzinski doručak, odjeća složena na stolicama, puni rančevi i čista obuća, drastično se razlikuje od onog kada jedno kuka što ne zna šta da obuče, i da mu dohvatim majicu, drugo neće taj doručak, a treće ne zna gdje mu je sveska iz matematike. Dobro organizovano jutro je pola uspješnog dana, vjerujte mi. Da ne pričam kako poludim kad mi dan počne nervozom, kašnjenjem i drekom. Trudim se da to izbjegnem, po svaku cijenu.

5.  Zapišite pravila (i odgovornosti). Biće vam mnogo jasnije šta vas čeka u vezi škole, a šta njih čeka, i koje su vaše i njihove obaveze, ako stavite na papir.  Mnogo je lakše ako se zna šta je čija odgovornost i obaveza. Stavite na vašu tablu od plute (nadam se da imate bar jednu) i neka vam je pred očima stalno. Na tom mjestu mogu da se nađu pravila ponašanja, dječije odgovornosti – ko i kada sprema sobu, ko pakuje knjige i slično. Dobra alternativa su razne web aplikacije, s tim što onda nemaju i djeca uvid u sva dešavanja, pa je možda dobro da sve imate i na papiru.

Planiram da uskoro napravim kutak poput ovog na slici, jer nam je odlaganje rančeva veliki problem. Jakne smo bar djelimično riješili tako što smo ormar u hodniku napravili iz dva dijela, i donji, sa malim vratima je za njihove male jakne, ali se tu časkom napravi haos, ako se stalno ubacuju svakodnevne jakne.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply