Zašto je sve više djeca kratkovido?

Mixed race girl wearing glasses

Izlaganje prirodnom svjetlu i posmatranje udaljenih objekata ključni su u sprječavanju kratkovidosti, a za svaki dodatan sat koji djeca provedu napolju rizik kratkovidnosti smanjuje se za oko dva odsto, potvrdili su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Kembridžu na oko 10 hiljada djece.

Naučnici vjeruju da djeca koja provode dosta vremena napolju manje čitaju, igraju kompjuterske igrice ili gledaju televizor, za šta je još odavno poznato da kvari vid.

“Potrebno je provesti još istraživanja da bismo otkrili sve faktore koji našoj djeci kvare vid”, rekao je vođa studije, dr Džastin Šervin.

Kratkovidost ne može da se izliječi.

Ali čak i kad se otkrije kratkovidost, njeno napredovanje se može zaustaviti ili barem usporiti.

Pravila za dobar vid

1 – Naučite dijete da češće odmara oči. Ako dobro vidi, treba da pravi pauzu dok uči na svakih 40 minuta. Ako ima malu dioptriju, na svakih 30 minuta.

2 – Knjigu ili svesku treba držati na rastojanju od 35-40 cm. Tako se najmanje deformiše očna jabučica.

3 – Ograničite mališanu sjedenje ispred kompjutera i televizora. Dijete u osnovnoj školi ne bi smjelo da provodi ispred računara više od pola sata dnevno.

4 – Potrudite se da đaku servirate namirnice korisne za vid: svjež bijeli sir, jogurt, kefir, ribu, junetinu, ćuretinu, šargarepu i kupus. Za vid su takođe korisni multivitamini sa oligoelementima.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply