Uniforme preusmjeravaju akcenat obrazovanja sa mode na učenje

Junior school children leaving school

Školske uniforme mijenjaju cilj obrazovanja, i pomjeraju ga sa mode na učenje, omogućavaju da djeca budu jednaka i da na ulici budu prepoznati kao dio školskog obrazovnog sistema, smatra psihološkinja Lidija Mirković.

Prije dva dana objavljena je infrmacija da će svi učenici podgoričke Osnovne škole „Savo Pejanović” od septembra nositi pamučne majice sa natpisom JU OŠ “Savo Pejanović”, Podgorica.

Mnoge će, ovi školarci vratiti u davna vremena, i po nekima, u najljepše godine.

“Uniforme su u školi su obezbjeđivale dvije stvari: da svi budemo jednaki u školskom sistemu i da na ulici budemo prepoznati kao dio školskog obrazovnog sistema. Tako smo mi u uniformama na ulici bili ponosni jer smo dio obrazovnog sistema, za razliku od onih koji to nisu. Znači akcenat je bio na obrazovanju”, objasnila je Mirković za Kodex.

Čuvene teget kecelje kasnije su prevaziđene, a sa njima i sistem obrazovanja. Učenje i obrazovanje uopšte više nisu prvi, u učionice i vrtiće došla je moda. Dokaz tome, po Mirković, je i pitanje koje danas postavljamo: Unifome da ili ne?

“Zašto se niko ne pita zašto policajci nose uniforme, medicinske sestre, vatrogasci? Zato što je prihvaćeno da ljudi obučeni u takvu garderobu pružaju određenu uslugu i na taj način budu prepoznatljivi“, objašnjava Mirković.

Prevazilaženjem uniformi djeci se mijenja cilj, bitno je oblačenje, a ne učenje.

“Prioritet se stavlja na oblačenje. Vrijednosni sitem se izvrće. Sada mi nismo ponosni što smo đaci , sada smo ponosni jer smo markirani,” dodaje Mirković.

Dugogodišnja psihološkinja smatra da djecu treba vratiti pravom cilju. Danas roditelji u najranijem djetinjstvu oblačenjem djeci daju status.

“Trebalo bi raditi škole roditeljstva sa mladim roditeljima. Kada shvatite koji je cilj onda nećete pogriješiti. Kada roditelji shvate da sa lakovane cipele smetaju djetetu da se igra u pijesku, a velika šnala na glavi da trči biće bolje. Ako povedete dijete u park da se igra sa pijeskom naravno da će se isprljati, ne vodite ga da gleda drugu decu kako se igraju“, jasna je Mirković.

Prema njenim riječima, svako mjesto ima ciljanu aktivnost. Pijesak je za igru ali će se dijete isprljati, more je za kupanje, škola za učenje. Ne moramo svuda biti najbolje obučeni.

“Problem je jer smo pogriješili cilj, kad pogriješite cilj, nisam sigurna da možete stići tamo gdje želite. Valjda vodimo djecu u školu da nešto nauče, ne da pokažu haljinu ili jaknu”, kaže Mirković.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Slažem se ja sa rečenim ali očigledno ne znamo šta znači pojam uniforma.Majica ne može biti uniforma i ne preusmjerava akcenat obrazovanja sa mode na učenje. Upravo kao što je spomenuto pogledajte uniforme vatrogasaca,policajaca,medicinara i ostalih pa mi kažite o čemu je ođe riječ

    • Pa očigledno da ne znate..uniforma potiče od lat.riječ za jednolikost dakle nije poenta u izgledu garderobe nego u tome da nema onih koji odskaču…I nije stvar ni u modi toliko koliko u isticanju nekog staleža..u učionici treba da budu u tom pogledu sva djeca ista..

  2. Da! slazem se sa tekstom u potpunosti.Tako je nekad bilo.Znalo se sta je skola ,s uniformama koje smo nosili svi smo bili isti ….Vratimo djecu u skole .Postovala se uciteljica ,razredna ,profesor ,direktor ,Postovao se cas .Ona ne pruza samo znanje.Tu djeca nauce se igrati,pomagati jedni drugima u nevolji.Djeliti uzinu jedni s drugima…

  3. Potpuno se slazem sa tekstom i nadam se da ce i ostale skole prihvatiti ideju da svi djaci nose uniforme. Ustvari, sigurna sam da skole hoce nego ce djeca/roditelji biti “problem”. Pa posto ce se javiti veliki otpor kod djece, posebno starijeg uzrasta, mozda treba organizovati takmicenje po skolama za najbolji dizajn, pa neka oni odluce kako ce ta uniforma izgledati:)

  4. Majica uniforma? Ako se nema sredstava mogu roditelji obezbijediti iz svog dzepa . Ionako se puno novca trosi na oblacenje djece da ne idu dva dana zaredom u istu odjevnu kombinaciju .Poenta svega je da sva djeca budu jednaka i naravno da treba uvesti uniforme i u osnovnu i srednju.

  5. Da,ali da uniforma ima od cipele i carape pa do kosulje isto za sve,ako toga nema naci ce se majke da kupe drugacije carape da bi se njihovo dijete isticalo i pokazalo se da oni mogu bolje od ostalih.

  6. Slazem se potpuno, u Italiji je uvek i svuda tako! Sviđa mi se i drugi sistem koju sam visela u Floridi: skola odluci boju i model i roditelji kupuju ali ako.skola kaže belu majcu moze samo belu majcu, nista drugu i svako kupi po svoj džep

  7. Glasam za uniforme! Ali uniforme koje ukljucuju i cipele i suknje i bermude i pantalone i majice…opremu za fizicko…mogu se po razredima odvojiti bojama…Nadam se da ce uvodjenjem istih roditelji shvatiti da je skola ustanova gdje se uci, ne samo skolsko gradivo, vec i to kako se postaje covjek, drug…Svi volimo da kupimo djeci lijepu odjecu itd…al ne treba po njoj birati drugara…svi smo isti, svi smo jednaki. Svjedoci smo da kad smo mi bili djaci,
    Ako neko nije imao novca za uplatu za izlet, skupili bismo, da nam drugar nebi propustio druzenje…I GLASAM DA I NASTAVNICI IMAJU NEKE VRSTE UNIFORME-SAKOI,MANTILI…

  8. Trebalo bi neku peticiju sprovesti, ne znam kako to ide, da se vrate uniforme. ne vidim što ovakva bijela majica ne bi mogla da bude uniforma za ljetnje dane recimo? Može jako lijepo sa izgleda sa nekim diskretnim logom škole, a i djeci neće biti vruće ljeti.

Leave a Reply