Od danas se obilježava Svjetska nedjelja dojenja

wbw2016-logo-word

U svijetu se od danas do 7. avgusta obilježava Svjetske nedjelja dojenja, koja je ove godine fokusirana na globalne Ciljeve održivog razvoja, koje su svjetski lideri usvojili u septembru 2015. sa ciljem da se stavi tačka na glad u svijetu.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Svjetske nedjelje dojenja, tema ovogodišnje proslave je način na koji dojenje predstavlja ključni element koji nas navodi na razmišljanje kako da cijenimo zdrave stilove života od samog početka, kako da poštujemo jedni druge i brinemo o svijetu koji djelimo.

Održivi razvoj se odnosi prije svega na ekologiju, ekonomiju i jednakost. Dojenje u svakoj od ovih oblasti pruža odličnu osnovu, a evo i primjera na osnovu najupečatljivijih od 17 ciljeva održivog razvoja:

Stop siromaštvu

Dojenje je besplatan način ishrane novorođenčeta i tako ne opterećuje kućni budžet, za razliku od industrijskih formula.

Unapređenje zdravlja

Isključivo dojenje do šestog mjeseca i produženo dojenje značajno unapređuju zdravlje i razvoj djece kako u djetinjstu tako i kasnije u životu.

Odgovorna potrošnja i proizvodnja

Dojenje predstavlja zdrav, održivi i prirodan izvor ishrane i nutritijenata, koji ne zagađuje okolinu.

Čista voda i sanitarije

Dojenje na zahtjev bebi pruža svu potrebnu tečnost, čak i u toplim područjima, sa druge strane formula zahtjeva pristup čistoj vodi i sanitarijama.

Život na zemlji

U poređenju sa formulom, dojenje je ekološki način ishrane novorođenčeta. Proizvodnja formule zahtjeva farme krava, koje same po sebi doprinose uvjećanju CO2 u atmosferi i klimatskim promjenama.

Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja u Crnoj Gori

Udruženje Roditelji od osnivanja svake godine obiljažava Svjetsku sedmicu dojenja na različite načine. Ove godine će prirediti okupljanje za roditelje u Razvojnom centru u Podgorici, u toku kojeg će vršnjačke savjetnice za dojenje razgovarati sa majkama i pružati im savjete u vezi sa svim pitanjima i nedoumicama koje imaju, a kako bi se što bolje pripemile za dojenje odnosno što duže dojile.

13875012_10154543462469574_1720362880_n

Savjetnice će dostaviti školama za trudnice domova zdravlja u većini opština Vodiče za dojenje namijenje roditeljima, koje je Udruženje prije dvije godine pripemilo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a koji su skraćena i prilagođena verzija nacionalnih smjernica za dojenje, koje treba da primjenjuju svi zdravstveni radnici u Crnoj Gori.

Proslavu Svjetske nedjelje dojenja su podržali Metropolis i CrossMedia agency koji su omogućili besplatnu promociju Grupe vršnjačkih savjetnica i njihovih poruka na cityligtovima u Podgorici i displejima u domovima zdravlja. 

Svjetskanedjeljaaa2016Svjetskanedjeljaa2016Svjetskanedjelja2016

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply