Pred poslanicima inicijativa o dodatku za djecu nezaposlenih roditelja

dodatak

Predstavnici NVO Euromost, Alternative Crne Gore i NVO Manjinski akcionari Gornji Ibar predali su poslanicima inicijativu koju je potpisalo 6.200 građana sa biračkim pravom, kojom bi se svoj djeci koja pohađaju osnovno i srednje obrazovanje dodijelio dječiji dodatak ako su im roditelji nezaposleni i ne primaju nikakvo socijalno i materijalno obezbjeđenje, koja je ušla u skupštinsku proceduru.

U zajedničkom saopštenju organizacija predlagača inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, navodi se da su je preuzeli poslanici Demosa, koji su ih i obavijestili da je ušla u proceduru.

“Podršku inicijativi su već obećali određeni poslanici, a očekujemo je i od ostalih parlamentaraca, jer će izmjene tog zakona doprinijeti poboljšanju školovanja sve djece koja su ugrožena. Očekujemo da se ona danas odmah stavi na dnevni red Skupštine, a ukoliko se to ne desi, bilo kakvo odlaganje i drugačiji predlozi će pokazati pravo lice poslanika, kao i to da li ih interesuju djeca i građani”, ističe se i saopštenju.

Predsjednik NVO Euromost, Almer Mekić, ocijenio je da je ta izmjena veoma bitna za djecu Sjevernog regiona, gdje će, prema njihovim analizama, izmjene zakona obuhvatiti oko 70 odsto.

On je kazao da očekuje od poslanika iz svih političkih partija da jednoglasno usvoje izmjenu tog zakona.

“Svjedoci smo da su u toku ovog mjeseca naš region posjećivali predstavnici svih političkih partija, koji su iskazivali zabrinutost za građane na sjeveru i razvoj sjevera. Sada im je prilika da u Skupštini Crne Gore pokažu koliko su zabrinuti i koliko su im bitni građani na sjeveru, te koliko su im bitna djeca na sjeveru, kojima roditelji ne mogu da obezbijede uslove za školovanje, jer su nezaposleni i ne primaju nikakva socijalna ili druga davanja”, naveo je Mekić.

Predsjednik Alternative Crne Gore, Vesko Pejak, ocijenio je da je neophodno da Skupština postane mjesto gdje se rješavaju realni problemi građana, ne oni “identitetski”.

“Alternativa je skupljala potpise, zajedno sa NVO organizacijama, da bi politiku približila građanima, ne da bi se politikom distancirala od njih. Nadamo se da će parlamentarne partije naći interes da ispoštuju volju 6.200 građana, jer su oni svojim potpisima obavezali sve nas da razmislimo o ovoj inicijativi”, zaključio je Pejak.

Izvor: CDM

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply