Koje sve probleme ima Herceg Novi sa školstvom

U školstvu Herceg Novog dva  goreća problema traju godinama – nedostatak škole u Igalu i prebukiranost, posebno  OŠ „Dašo Pavičić“ na Toploj, a dodatno su usložnjena nakon što je najavljeno zatvaranje  OŠ „Milan Vuković“,  jer prema procjeni stručnjaka nije bezbjedna za održavanje nastave. Gdje od jeseni smjestiti  preko 700 učenika sa Savine – pitanje je za Opštinu Herceg Novi, za resorno ministarstvo  ali i  pitanje koje žestoko brine  roditelje.

Za prijem novih đaka najvjerovatnije će morati da se pripreme osnovne škole „Ilija Kišić“ u Zelenici  i Orjenski bataljon u Bijeloj. O tome još nema zvanične informacije a prema riječima direktora zeleničke škole Đorđija Radovića ovdje nastavu pohađa oko 390 učenika, raspoređenih u dvije smjene. Područno odeljenje u Kumboru radi samo prijepodne i u njemu su učenici nižih razreda sa tog dijela rivijere.  U školi u Zelenici radi i odeljenje za učenike koji nastavu pohađaju po posebnim nastavnim programima, pa prema prvim procjenama, za učenike sa Savine, mogu ustupiti pet učionica u poslijepodnevnoj smjeni.

skola2

Osnovnu školu „Orjenski bataljon“ u Bijeloj pohađa oko 630 učenika, takođe u dvije smjene, a prema riječima direktorice Jarmile Radović prvi pokazatelji su da bi za dolazak učenika sa Savine mogli ustupiti pet učionica u područnom odeljenju u Baošićima, dva u Kamenarima i pet u matičnoj školi u Bijeloj ali u poslijepodnevnoj smjeni.

skola

U rješavanje problema uključila se  i opština Herceg Novi. Prema riječima potpredsjednika Dragana Jankovića zatvaranje škole na Savini jedan je od tri velika problema sa kojima su iznenada suočeni.

Problema, i to ne malih ima još –  na spisku su i zatvaranje vrtića na Savini, koji je pohađalo preko 300 djece kao i izmještanje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju iz zadužbinskog objekta u Igalu koji je vlasništvo JPU Naša radost.

“Za vrtić možemo reći da smo najbliže rješavanju, jer je predviđeno da se jedan broj djece smjesti u dio SMŠ „Ivan Goran Kovačić“  koji nije bio u upotrebi,  a jedan broj u prostorije u kome je do sada radio Dnevni centar. Skupština opštine mora da odobri sredstva za adpataciju ovih objekata i prilagođavanje našim najmlađim sugrađanima kako bi do početka školske godine taj posao bio završen”, kazao je Janković.

Ovo rješenje ostavlja otvoreno pitanje – gdje će biti smješteno petnaestak  štićenika Dnevnog centra koji su prethodnih godina koristili objekat u Igalu. Janković ističe da sve otežava i činjenica da moraju  djelovati veoma brzo  jer je školska godina na pragu.

Izvor: Radio Herceg Novi

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply