Upala uva ljeti – kako do nje dolazi i što uraditi

A3KYXF 6 7 six seven year old boy with pained expression closeup

Naše uvo dijeli se na tri dijela pa tako u njemu razlikujemo tri vrste upale – onu spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Vrlo ih je bitno prepoznati jer je i liječenje drugačije. Upala koja se najčešće javlja ljeti je ona spoljašnjeg uva zbog raznih spoljašnjih uticaja.

Kod plivača na primjer to može biti voda koja ostane u ušom kanalu. Do upale može doći zbog toplog vremena, vlage i znoja, kao i zbog izloženosti klimatizaciji. Ljudi koji imaju problematičnu kožu s češćim pojavama ekcema i psorijaze podložniji su ovom zdravstvenom problemu.

Upala spošljanjeg uva je zapravo upala kože ušnog kanala, kanala koji vodi do bubnjića. Najčešće se radi o bakterijskoj upali, ali nije rijetkost ni gljivična infekcija.

Bolesnici se najčešće žale na izuzetno jaku bol, kažu da ih boli pola glave. Pritisak na tragus (mala izraslina ispred ušnog kanala) je bolan. Takođe mogu biti prisutni slabiji sluh i jak svrab. Kod jake upale mogu oticati i limfni čvorovi oko ušne školjke.

Bitno je da se iz uva ukloni voda  jer upravo ona pospješuje upalu. Obavezno treba uzeti nešto protiv bolova – analgetik, a ako upala ne prolazi treba se javiti svom ljekaru.

Savjeti plus:

Ne treba stavljati vatu u uši. Ako uvo curi, onda ga je bolje češće obrisati.
Ne čistiti sa štapićima. Ako se stvara pretjerani cerumen treba ga isprati ili otopiti sa sprejevima za uvo.
Potrebno je isprati sapun ili šampon iz uva. Iziritirana koža svrbi, bolesnik se češe te se stvaranjem ranica pogoršava upala.
Nakon plivanja treba pokušati izbaciti vodu iz ušiju. Takođe se preporučuje osobama sklonim upalama uva kod plivanja korištenje čepića za uši.

Upala srednjeg uva

Srednje uvo je dio uva koji se nalazi iza bubnjića i povezano je sa zadnjim dijelom nosa preko Eustahijeve tube. Češće se javlja kod djece, ali se može javiti u bilo kojoj dobi.

Upala srednjeg uva se manifestuje znacima kao što su: bol u uvu, oslabljeni sluh, povišena tjelesna temperatura, neumorni plač kod male djece, curenje gnoja iz uva kod puknuća bubne opne.

Što se tiče liječenja, potrebno je, pogotovo djeci, dati lijek protiv bolova i za snižavanje temperature npr. ibuprofen ili paracetamol. Kapi u nos (dekongestivi) dobro su došle jer do upale uva dolazi zbog začepljenja nosa i Eustahijeve tube, a dekongestivi ih otčepe. Kod upale srednjeg uva potrebno je javiti se lijekaru radi adekvatne terapije i sprečavanja komplikacija kao što su na primjer mastoiditis (upala kosti iza uva), prelazak u hroničnu upalu, upala unutrašnjeg uva, perforacija bubnjića ili oslabljen sluh.

Upala unutrašnjeg uva

Upala unutrašnjeg uva najčešće je virusna, a prethodi joj infekcija gornjih disajnih puteva. Ostali uzroci mogu biti hronična upala srednjeg uva, meningitis, trauma glave, određeni ljekovi i tumori.

Kod upale unutrašnjeg uva kao prvi simptom najčešće se javlja zujanje u uvu, zatim slabljenje sluha, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, mučnina i povraćanje. Kada se jave ovi znaci treba konsultovati lječnika jer uz adekvatnu terapiju najčešće dolazi do potpunog ozdravljenja.

Izvor: Ordinacija.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply