Ljeto – idealno vrijeme za cijelu porodicu!

raspsut

Ljetni školski praznici oduvijek su bili vrijeme u godini kada se užurbani ritam svakodnevnog života malo opusti. Vrijeme je to godišnjih odmora, smanjenih obaveza, lijepog vremena, dugih toplih dana….

Vrijeme školskih praznika potrebno je iskoristiti za razonodu, odmor, uživanje, istraživanje, druženje. Idealna je to prilika da porodica bude na okupu.

Slobodno vrijeme omogućiće da se bavimo nekim stvarima za koje inače nemamo vremena. Omogućiće da više vremena provedemo sa svojom djecom i cijelom porodicom.

Kako ljeto maksimalno iskoristiti?

1. Odlazak na more provjerena je stara metoda. Odlična je to prilika da cijela porodica uživa u blagodatima ljeta. More, sunce, ljetne šetnje sigurno će vas opustiti, popraviti vam raspoloženje, napuniti baterije i povezati vas međusobno.

2. Ostanak kod kuće ne mora značiti nužno lošiju varijantu. U gradovima se tokom školskih praznika organizuju razne radionice koje nude tematski zanimljive sadržaje. Interesujte se na portalu Roditelji što se dešava u vašoj blizini. Uključite se i vi i djeca, na taj način družićete se oko zajedničke tematike što će vasmeđusobno još bolje povezati a i zabaviti. Ujedno, biće to izvor novih prijateljstava i za vas i za vaše dijete. Posjećujte redovno Fbook stranicu Igračkoteke i Razvojnog centra u Podgorici jer svake sedmice organizuju različite edukativne i kreativne radionice za djecu i roditelje, a obavještenja se i ovdje objavljuju, na portalu.  U Podgorici vaše dijete može boravi i u besplatnom dnevnom centru Phaedrus, koji organzuje različite zabavne i edukativne sadržaje. Ako ste u Kotoru za vas i vašu djecu sigurno ćete moći da obezbijedite puno interesatnih sati i na radionicama ali i u toku pozorišnih predstava koje se organizuju u okviru Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava od 1. do 12. jula.

3. Praznici su odlično vrijeme i za razne izlete. U Crnoj Gori postoje mnoge zanimljive lokacije koje možete posjetiti i otkriti sa porodicom. Prije izleta se pripremite i istražite sve na zadatu temu. Podstaknite svoje dijete na istraživački rad, predložite mu da vam on bude vodič na izlet koji organizujete. Na taj način zaokupićete mu vrijeme i razvijati njegove organizacione vještine.

Možete se na primjer voziti brodićem po Skadarskom jezeru i upoznati se sa njegovim biljnim i životinjskim svijetom, a da osmislite aktivnosti i sadržaje i kompletan izlet pomoći će vam Zabes holidays koji i organizuje ture. Jedna od opcija može biti i Aqua park u hotelu Mediteran u Bečićima gdje ćete se sigurno ludo zabaviti i vi i vaša djeca. Ako želite dodatnu avanturu tu je nezaobilazni Avanturistički park na Ivanovim koritima gdje ćete pronaći staze i zadatke i za vas i za djecu, a kada već odete do ispod Lovćena iskoristite priliku za organizaciju roštilja i izležavanja u hladu i livadama koje to mjesto pruža.

Ako ste u Podgorici, u toku ljeta obavezno posjetite vikendom Farmu magaraca u Martinićima  i prije nego krenete spremite šargarepe i jabuke kako bi djeca mogla da obraduju te divne životinje koje borave na farmi. Sa sličnim poklonima posjetite i Sportski konjički klub Budućnost u Podgorici, gdje ćete uživati gledajući konje ali i djeci dozvoliti djecu da jašu. Preporučujemo i da posjetite Prirodnjački muzej u Podgorici i odvedete djecu da vide 12 zbirki flore, faune i fosila koji se nalaze u njihovoj zbirci.

Koji god nacionalni park da odaberete da posjetite ne možete da pogriješite, svaki će vas oduševiti.

4. Ne morate otputovati negdje daleko. Uz malo mašte možete organizovati ludu zabavu i u supstvenom domu. Odredite tematske dane. Istražite razne zemlje, običaje, kuhinje… Ponašajte se i kuvajte kao u Kini, Americi, Japanu i sl. Ili imajte “žuti dan” kada je dozvoljeno sve što je žuto (od odjeće do hrane). Napravite plan i zabavljajte se!

5. Deka na travi, ručak pod suncobranom… to je moguće i u sopstvenom dvorištu, na balkonu ili čak dnevnom boravku.

Uvedite neobičnosti u svaki dan. Ove aktivnosti zahtijevaju određenu organizaciju, ali istovremeno razbijaju monotoniju i na taj način vas opuštaju i zabavljaju. A školski praznici idealno su vrijeme za to!

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply