Kako pravilno kupati bebe

PIŠE: prim. dr Milena Proročić

Novorođeno dijete se kupa svaki dan. Kupanje često liči na strašnu paniku. Svi se boje da se beba ne prehladi. Svi se  razlete, preznoje, tako da beba najmanje u tome uživa. Kupanje nije samo iz higijenskih razloga važno. Kupanje je važan relaksirajući faktor za dijete, ono se na kratko vraća u svoju primarnu sredinu. Jako je važno obaviti ga nježno, polako, sa puno ljubavi.

Svaki dan sapunom se peru otvoreni dijelovi, pregibi i genitoanalna regija. Dva puta sedmično gazom se sve detaljno nasapunja od glave do pete. Kupanje je i lagana masaža. Nakon kupanja potrebno je dobro isprati bebu. Najbolje je za kupanje djeteta koristiti neutralno sredstvo sa malo parfema. Običan dječji sapun sa puno glicerina blagotvorno djeluje na kožu.

Najbolje je kupanje obavljati prijepodne, tada se djeca najmanje nahlađuju. Majka može naći vrijeme kada je najopuštenija, samo joj neko mora pomoći prilikom ispiranja bebe. Kupanje se mora obavljati smireno, nježno i lagano. Nikada svojim dodirom majka ne smije uznemiriti dijete. Prva saznanja o okolini dolaze od majke, preko dodira, boje glasa i putem dojenja.

Dijete dođe na svijet sa refleksima, koji tek rođenom djetetu odmah omogućavaju hranjenje, to su refleks sisanja, traženja dojke i refleks hvatanja. Zbog nagle promjene životne sredine važno je poštedjeti dijete naglih pokreta i brzog ispuštanja na podlogu. Svaka majka primijeti kada dijete spušta na tvrdu  podlogu kako se naglo šire ruke u zagrljaj, to je strah od propadanja i tonjenja. Zato je jako važno tek rođeno dijete spustiti prvo na bok, pa lagano okrenuti na leđa. Primitivni refleksi gube se u prvih šest mjeseci, na osnovu njihovog gubljenja ili zadržavanja može se vršiti procjena razvoja i rasta djeteta.

Nakon kupanja dijete se obriše. Neka djeca dođu na svijet sa dužom kosom. Kosa se posebno osuši, lagano očešlja nježnom četkom, uljem namaže predio sa tjemenjačom, pa gazom malo protrlja. Tjemenjača se ne skida iz jednog poteza, potrebno je više dana za to. Obavezno se obriše nos, da tek rođena beba može da kiše. Vrhom pelene očiste se uši, višak  smole iz uha izađe na otvor spoljnog ušnog kanala. Štapići za  čišćenje nosa i uha se ne dozvoljavaju, to je samo dobar komercijalni potez. Sve što treba može se očistiti vrhom pelene. Kada majka primijeti da beba teže diše na nos, može ukapati nekoliko kapi  fiziološkog rastvora. Tako bi obavili toaletu predjela glave.

Vrat je važno dobro oprati sapunom i mlakom vodom. U tom predjelu brzo dolazi do nakupljanja prljavštine i brzo se pojavljuje ojed. Dobro pranje mlakom vodom i sapunom i dobro ispiranje kože prava su prevencija ojeda. Predio vrata posebno treba dobro osušiti i malo napuderisati.

Predio pupka prvih dana ne treba kvasiti. Obično pupak sam otpada u prvoj sedmici života. Ako se pri kupanju pokvasi, samo se promijeni sterilna gaza, pa se malo premaže rastvorom povidon joda. Novija saznanja kažu da se pupak koji dugo vlaži i stvara granule obrađuje laserom ili se ponovo hirurški podvezuje, ne radi se obrada pupka lapisom. Potrebno je da svaka beba u porodilištu primi K vitamin. Zbog nezrele jetre krvarenje na pupku može za bebu biti nepotreban gubitak krvi. Neka djeca imaju širi pupčani prsten, tako da se pojavi pupčana kila. Postoje posebni ojačani flasteri za pupak ili se jednostavno to uradi sa malim smotuljkom gaze, pupak se vrati u trbuh, pritisne leukoplastom i čeka. Pupčane kile se liječe konzervativno, prsten ojača već u prvim mjesecima. Kada se flaster pokvasi, zamijeni se drugim.

Novorođenoj djeci začuđujuće brzo rastu nokti, posebno na rukama. Ravno se kidaju svake sedmice obavezno. Moramo paziti da se ne povrijedi dijete. Svaki nanesen bol se pamti, tako da poslije kidanja noktiju predstavlja pravi problem. To važi, takođe, i za nanijeti strah od vode.

U našoj kulturi se smatra da se nokti ne kidaju, sve dok se sami ne lome, ili što sam čula, a strašno se iznenadila, da majka prve nokte kida svojim zubima. Istina je da prvi nokti jako brzo rastu, posebno na rukama i treba ih redovno kidati. Makazice treba kupiti samo za dijete i ne mogu se upotrijebiti u druge svrhe. Često se vide djeca jako izgrebana po licu.

Pri pranju ruku i nogu važno je dobro oprati predjele među prstima i dobro ih isprati.

Ranija razmišljanja da dijete nema zreo centar za bol nijesu tačna, dijete registruje bol  još intrauterino. Primjena sredstava protiv bola kod izbijanja zuba, upale srednjeg uha i kod bilo koje intervencije u dijagnostičke svrhe, potpuno je opravdana.

Genitoanalna regija se obavezno pere više puta. Nije potrebno stalno mazanje dječjom mašću u debelom sloju, dovoljno je to uraditi uveče pred spavanje. Jedanput sedmično savjetuje se namazati čitavo tijelo i lagano izmasirati. Potrebno  je obratiti pažnju kako dijete podnosi mast, svaki njen sastojak može biti izvor alergije. Posebnu pažnju majka mora obratiti pri toaleti polnih organa, treba ih dobro oprati od zaostale mokraće i ostale prljavštine. Nije potrebno nikakvo grubo natezanje i navlačenje kože glavića.

Izvor: Medical

 

Ostali - članci

Najnoviji članci

Dobili ste bebu - ovo su vaša prava i obaveze

Savjeti patronažne sestre za roditelje o njezi bebe i prvim zajedničkm danima

Kako odabrati pravu zubnu pastu za vaše dijete?!

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Kalendar psihomotorike od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar psihomotorike od 3 do 6 godina – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 0 do 3 godine – pitanja i dileme – večiti problem zabrinutih roditelja

Kalendar emocija od 3 do 6 godina -pitanja i dileme- večiti problem zabrinutih roditelja

Što je potrebno da pripremite za dolazak bebe

Previjanje muških beba

Kako oblačiti bebu tokom zime da ne bude ni hladno ni vruće

Vaše dijete ne voli kupanje? Kako ga kupati?