Prvo odmor, pa učenje

ucenje9

Školska godina se završila, a vaš đak nije postigao uspjeh kakav ste od njega očekivali? Najlakše je da ga kaznite tako što ćete mu odmah zabraniti igru ili izlaske i “prikovati” ga za radni sto, ali takav pristup je kontraproduktivan. I najlošiji učenici su zaslužili odmor, pa im to i omogućite.

Psiholozi kažu da, po završetku školske godine, djeca moraju da odlože knjige i sveske, kako bi im se mozak “restartovao”.

“Ukoliko ih naterate da prvog dana raspusta čitaju gradivo iz kojeg se nisu dobro pokazali ili ono koje ih tek čeka od septembra, napravićete karambol u njihovim glavicama, kazala je za Novosti psiholog Vesna Petrović. Prema njenim riječima. đaci moraju da se odmore, bez obzira na to koliko su malo tokom školske godine učili i radili.

Njen savjet je da prvih mjesec dana pustite djecu da se “izduvaju”, izmjeste i mentalno, a ne samo fizički, od škole, prepuste igri, druženju sa vršnjacima, sportu. Ako planirate da idete na more, najbolje je da ih odmah odvedete. Kada se odmore i ojačaju, objasnite im da je vrijeme da se posvete knjizi, ali tako da ih motivišete da sledeće godine ne naprave istu grešku.

“Neka shvate da su pogriješili što na vrijeme nisu dovoljno učili, pa sada tokom ljeta moraju da se muče. Recite im da sledeći raspust mogu drugačije da provedu, samo ako budu vrijedni i odgovorni tokom školske godine”, savetuje psiholog.

Izvor: Novosti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply