Opasne hemikalije nađene u igračkama

igracke

Na tržištu Crne Gore, tokom prošle godine, prodato je 490 igračaka – fenova za kosu, koji su uvezeni iz Kine, od čega je 316 sadržalo ftalate, opasne hemijske supstance iznad propisanog nivoa.

Inspektori su ustanovili i da jedan od tih fenova, osim što ima ftalate, opasan je i zbog činjenice da može da izazove električni udar. Svi su povučeni iz prodaje.

Rizik od hemikalija inspektori su pronašli i kod igračaka kineskog proizvođača Hoeng imptort and Export Co LTD od kojih je prodato 172. Trajna zabrana prodaje na našem tržištu je i za pojedine igračke kineskih proizvođača Ocean Link Shipping Limitd čijih je proizvoda prošle godine prodato 55, zatim Uni-Regent Hol 75 Modz Road, prodato 49 i Miss Two exp&imp trading co limited – prodato 40.

Inspekcija je u toku prošle godine pronašla i opasne prenosne dječje svjetiljke kojih je prodato 242 komada, a koje kako su kazali, mogu da dovedu do električnog udara i opekotina.

”Svi takvi proizvodi su uvezeni iz Kine, od čega je 46 komada proizvođača Due Esse disri Via Mottola Z.I.KM 2.200 Martina i 38 komada proizvođača Ocean Link”, rekli su iz inspekcije.

Inspektori su ustanovili da nijesu bezbjedne ni kineske hodalice za bebe, kojih je prodato 10, a čiji je proizvođač nepoznat. One, kako su objasnili, mogu da izazovu povrede kod djece.

Roba na našem tržištu, tvrde inspektori, u većini je bezbjedna, a sa njima je saglasna i izvršna direktorica lanca dječijih radnji Kidsland Biljana Tripković koja kaže da oni nemaju problema i igračke koje prodaju zadovoljavaju standarde kvaliteta i sigurnosti.

Čak 643 komada dječije odjeće različitih proizvođača iz Turske, Srbije, Kine i Italije, prema izvještaju Inspekcije iz prošle godine, predstavljaju rizik od davljenja, a prodati su u toku 2015. godine.

Za još 195 prodatih komada odjeće je utvrđeno da nijesu imali prateću dokumentaciju pa ne predstavljaju rizik po zdravlje.

”Ono što ohrabruje su preduzete mjere kako bi se spriječila pojava opasnih proizvoda na tržištu, a inspektori su trajno zabranili promet za sve opasne proizvode koji predstavljaju ozbiljan rizik”, kazali su iz Inspekcije.

Inspektori su odredili opoziv od krajnjih potrošača za 49 proizvoda opasne vrste, sa ozbiljnim rizikom u količini od 1.915 komada koji su kupljeni. Riječ je o fenovima za kosu, detektorima napona, prenosnim dječijim svjetiljkama, električnim kvarcnim grijalicama, hodalicama za bebe, dječjoj odjeći, plastičnim stolicama, dječijim krevetima, raznim igračkama.

Od pronađenih opasnih proizvoda, prodato je čak 1966 punjača za baterije a od toga 1927 njih predstavlja rizik od elektičnog udara. Svi su proizvedeni u Kini.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača, Olga Nikčević, kazala je da se roditelji nikad ne žale na neispravne proizvode i upozorila da ih na našem tržištu sigurno ima u velikim količinama. ali da su hemijske analize skupe i nema dovoljno inspektora koji bi mogli da pregledaju sve prodavnice u zemlji.

“Te igračke su jeftine i dostupne na tržištu ali inspekcija mora takve proizvode da zabrani, jer za to ima osnova. To nije hir već potreba, jer su u pitanju djeca koja su posebno osjetljiva”, kazala je Nikčević.

Izvor: CDM

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply