Dovedena u pitanje bezbjednost učenika i stabilnost objekta

savina

Mnogi školski i predškolski objekti u Herceg Novim su dotrajali i ne zadovoljavaju standarde koje Ministarstvo prosvjete propisuje, zbog čega je i zatvoren vrtić Naša radost,  upozorio je resorni ministar, Predrag Bošković i najavio izgradnju novog vrtića.

Bošković je obišao Javnu predškolsku ustanovu Naša radost i Osnovnu školu “Milan Vuković”, i sa njihovim i predstavnicima lokalne samouprave Herceg Novog razgovarao o infrastrukturi školskih i predškolskih objekata u toj opštini.

Kako se navodu u saopštenju Ministarstva, Bošković je najavio da će u saradnji sa Opštinom na mjestu postojećeg vrtića biti izgrađen potpuno novi objekat vrtića do školske 2017/2018. godine.

On je rekao da je dovedena u pitanje bezbjednost učenika i stabilnost objekta i da su iz tog razloga angažovani stručnjaci, čiji se izvještaj očekuje u narednom periodu, koji će procijeniti dalje korake ka rješavanju tog pitanja.

Ministar je istakao da će Ministarstvo obezbijediti uslove da se nastavni proces odvija redovno i da će preduzeti aktivnosti kako se ne bi ugrozila bezbjednost djece koja je na prvom mjestu, dodaje se u saopštenju.

“Sada počinjemo da realizujemo aktivnosti koje smo zajednički dogovorili, da od septembra imamo privremeno rješenje na godinu dana, kako bi mogli da sagradimo novi vrtić na Savini i to je nešto što ćemo raditi u narednom periodu zajedno sa Opštinom Herceg Novi. Potrebno je prvo uraditi sanaciju terena kako bi ga stabilizovali, i na lokaciji sadašnjeg izgradili novi vrtić”, kazao je Bošković novinarima nakon obilaska objekta.

Na pitanje novinara gdje će djeca pohađati vrtić dok bude građen objekat na Savini, Bošković je odgovorio da će dio biti smješten u Dnevnom centru u Igalu, a dio u Srednjoškolskom centru, gdje će pet prostorija biti za njih opremljeno i djeci prilagođeno.

U nešto boljem stanju od vrtića je Osnovna škola „Milan Vuković“ mada je nestabilnost terena i sve što je urađeno proteklih trideset godina, vidno oštetilo zgradu.

“Svečana sala nije u upotrebi od samoga starta,  zidovi su dosta načeti, pa je i stabilnost  tog objekta u pitanju. Čekamo izvještaj stručnjaka koji će ubrzo biti urađen, prije svega ispitivanje terena, kako bi dali konačan sud”, istakao je Bošković.

Predsjednik Skupštine Opštine, Andrija Radman je istakao da Opština Herceg Novi ima odličnu saradnju sa Ministarstvom i da će se na adekvatan način riješiti pitanja vezana za objekte obrazovno-vaspitnih ustanova.

Izvori: Vijesti; Radio Herceg Novi

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. To je problem koji datira još iz mojih školskih dana, tačnije 80-tih. Rekla bih da su se na vrijeme sjetili da nam škola, polak o ali odlučno, “klizi” prema moru. Ne bi se ni ovi koraci preduzeli da nije došlo do urušavanja nadstrešnice na dijelu objekta vrtića u kojem borave djeca, jasličnog uzrasta. Šta još treba da se desi i koliko vremena treba da prođe da bi se ovaj problem riješio, a ne samo verifikovao?

Leave a Reply