Najčešće ljetnje roditeljske dileme

ljetodjecaPIŠE: dr Tanja Vukomanović, pedijatar

Ljeto stiže u punom sjaju, a sa njim i brojne roditeljske dileme. Kada beba smije na ljetovanje, da li je bolja planina ili more, smije li dijete da se kupa u ledenom moru – samo su neke od „misterija“ sa kojima se „bore“ i roditelji i djeca.

1. Djetetu su izgorjela ramena na suncu.  Da li je kisjelo mlijeko dobro kao prva pomoć, ili ipak treba staviti neki preparat?

Prvo, NE SMIJE se dopustiti da dijete „izgori“! To je opasno i treba učiniti sve da se ono skloni sa jakog sunca, a kada je na suncu – da se maže zaštitnim kremama. Ako se ipak desi, poslije tuširanja treba koristiti hidrantnu kremu ili neku od krema za djecu koje su „specijalizovane“ za njegu kože poslije sunčanja. Kisjelo mlijeko nije loše „priručno sredstvo“, ali je bolje za jelo nego za kožu.

2. Suncobran je sasvim dovoljna zaštita na plaži, i dijete lijepo može da odrijema ispod njega.

NIKADA ne ostavljajte dijete da drema ispod suncobrana! Iako stvara hladovinu, tkanine od kojih se pravi – PROPUŠTAJU ultraljubičasto zračenje, pa dijete može da „izgori“ i ispod suncobrana. Zato je spavanje ispod njega zabranjeno!

3. Djetetu je uvijek muka kada duže putujemo kolima. Da li je bolje da pred put i u toku njega ne jede ništa, kako ne bi povraćalo?

Najmanje dva sata prije puta NE TREBA da jede OBILAN obrok! Pola sada pred put ne treba da pije tečnost. Tokom puta, djetetu treba davati ohlađenu vodu, i to isključivo kada traži, držeći se pravila „često po malo“. Ukoliko dijete ogladni, napravite dužu pauzu, a u obzir dolazi lagan obrok, bez mnogo tečnosti.

4. Da li je za djecu do tri godine korisniji odlazak na more ili na planinu?

Za dijete od tri godine NEMA prepreka – može i more, a može i planina!
Nisu dobre “ekstremne” visine (preko 3.000 metara nadmorske visine), ali teško da neko razmišlja da tamo vodi trogodišnje dijete.

5. Da li je bolje da dijete vodimo prvo na planinu pa na more, ili obrnuto?

Za razliku od brojnih „stručnih savjeta“, istina je jednostavna – NEMA razlike, i redosljed nije važan! Blagu prednost dajemo planini, da se izbjegnu ekstremne vrućine (kada naiđe tropski period), ali to nije baš uvijek lako da se uklopi.

6. Da li malo dijete treba da ulazi u baš hladnu vodu?

NEMA kvašenja na silu! Čak i kada je voda topla, pustite dijete da sâmo uđe u vodu, ali polako i oprezno. Kada je voda hladna, NEMOJTE da ga tjerate da u nju ulazi! Bolje je da napravite improvizovani bazenčić pored mora (ili da stavite gumeni) i sačekate da se voda ugrije, pa neka se dijete tada brčka.

7. Da li je suviše rano voditi bebu od tri mjeseca na more? Da li smije da leti avionom, ili da ipak idemo kolima?

Rano je! Tako malu bebu NE TREBA pomjerati iz kutka na koji je navikla u svom domu. Ukoliko imate kuću ili stan na moru, gdje možete da napravite „bebi kutak“, onda je to druga stvar, ali treba da imate na umu da pedijatar mora da bude blizu i dostupan, za svaki slučaj! Tada je bolje putovati avionom, pod uslovom da je direktan let.

8. Da li je zaista neophodno da ćerkici oblačim kupaće gaćice na plaži? Ima dvije godine, i ja bih je pustila da bude golišava, ali sestra mi kaže da će joj pijesak ući svuda, kao i da može da joj iziritira kožu. Da li je to tačno, šta da radim?

Sigurnije je da da duhete ima gaćice! Vole djeca da shede u pesku, a za to je ipak bolje da dhevojčica ima kakvu-takvu zaštitu. Naravno, posluhe kupanja je presvucite, da ne bude u mokrim gaćicama.

9. Dijete je palo i odralo koljena. Najbolje je da mu se rane isperu rakijom.

NIJE! Rakija NIJE za rane – to je veoma bolna i nepotrebna „terapija“. Očistite ranu sterilnom gazom i povidonom, pa ostavite da se lijepo „osuši“. Eventualno pred spavanje može da se pokrije sterilnom gazom.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply