Kako u kratkom roku djecu naučiti četiri čarobne riječi?

ematijas

U eri tehnološkog i informacionog napretka, jedan od svakako najtežih poslova modernog doba je odgajanje djece. Iako se u osnovi tokom vijeka nije mijenjalo, promijenile su se okolnosti što se itekako odrazilo na uslove u kojima se odvija odgajanje. Svakodnevno oko sebe gledamo djecu koja pljuju po ulici, viču, vrijeđaju, psuju i ne znaju ništa o lijepom ponašanju.

Dijete je u velikoj mjeri ogledalo svojih roditelja i prilika u kojima živi, zato se od djeteta ne bi trebalo očekivati da se u istim situacijama ponaša drugačije od roditelja. Djeca od nas uče kako da se ponašaju u različitim situacijama, a ponašamo li se nepristojno, ne pozdravimo pri ulasku u prodavnicu, ili se ne izvinimo kad pogriješimo, ne možemo očekivati da ćemo te iste navike razviti kod najmlađih.

Ne postoji roditelj kojeg nije barem jednom u životu dijete zaprepastilo svojim neprimjerenim izjavama ili načinom razmišljanja. Kada naprave ili kažu nešto ružno, zapamtite, djeca to ne čine iz “bezobraznih” namjera kako to najčešće ispadne, već iz neznanja.

HVALA! i MOLIM!

Ne postoji zamjena za ove riječi, a niti ikakav razlog da ih djeca ili bilo tko drugi ne upotrijebi svaki put kad se za to ukaže prilika. Koliko smo puta čuli da dijete nešto zatraži, a majka pita: “Koja je čarobna riječ?” U većini slučajeva, djeca i kad znaju “čarobnu riječ”, sve više i više djece odlučuju da ju ne upotrijebe, a njihovi roditelji to ne opažaju ili nisu posve sigurni kako da ih isprave.

Čim dijete progovori, počnite ga učiti da izgovori “molim” i “hvala.” Čim shvatite da nešto žele, što mogu pokazati i prstom, dajte im te ih potaknite i nagovorite da izgovore “hvala.” Ne zaboravite ih pohvaliti svaki put kada pokušaju, osobito ako ih niste trebali nagovarati. Nema svrhe u tome da se ljutite ili ste razočarani kad to zaborave jer neće to odmah naučiti, niti će se uvijek sjetiti da ih izgovore. Nikada nemojte govoriti umjesto njih, a ako prkosno odbijaju zahvaliti se kad je to moguće, oduzmite im ono što ste im netom dali, čin koji će odmah pobuditi njihovu pozornost. Pazite da ste uvijek uljudni i zahvalni, bez obzira radi li se o djeci, trgovcima ili blagajnicama i ne zaboravite zahvaliti drugim vozačima automobila pokažu li pristojnost na cesti.

IZVOLI! i IZVINI!

Učenjem i izgovaranjem riječi “izvoli” dijete ćete naučiti iskazivanju poštovanja i pristojnosti. “Izvoli” se najčešće veže uz davanje nečeg materijalnog, zato, na primjer, kada dijete pozajmljuje igračku svom vršnjaku, naučite ga da prilikom davanja, izgovori ovu čarobnu riječ.

Nije potrebno naglašavati da će biti situacija kada će se djeca izvinjavati za svoja djela, zato moraju naučiti kako da kažu da im je žao na zista uvjerljiv način. Kod sasvim  male djece, najčešći “prekršaji“ su otimanje igračaka od prijatelja i udaranje. U takvim situacijama, budite sigurni da tačno znate što se dogodilo tj. je li vaše dijete udareno prvo? To neće popraviti situaciju, ali obavezno morate oboje djece “natjerati” na izvinjenje, a ono dijete koje je “počelo” prepirku, treba se prvo i izviniti.

Naučite djecu da treba reći da im je žao. Moraju pokušati i pogledati osobu u oči i reći: “Žao mi je.” Nekoj djeci izvinjavanje pada teže nego drugoj, ali im nikada nemojte dopustiti da se “izvuku” okrenuvši glavu i ljutito kažu “izvini”. Mirno insistirajte da to ponove na ispravan način.

Iako redovno podstičemo djecu na govor zbog vježbanja i učimo ih da komuniciraju s odraslima, takođe moraju naučiti uljudan način za prekidanje nečijeg razgovora. Djecu treba naučiti da, kad hoće nekog da prekinu da bi nešto rekli, prvo sačekaju pauzu u razgovoru, a potom kažu: “Izvinite molim Vas….” Kad djeci to pođe za rukom nekoliko puta bez, na primjer vašeg nagovaranja, priznajte im to glasnom pohvalom, osmijehom ili klimanjem glavom potvrdite svoje odobravanje.

Ako dijete privlaći pažnju odraslih – mora proći tik uz nekoga u krcatom prostoru (npr. javni prevoz ili kasa u supermarketu) ili ako kija, kašlje, podriguje ili pušta gasove (glasno) u blizini neke osobe, takođe ga treba naučiti da koristi riječ “izvinite”.

Ne postoje utvrđena pravila za odgajanje – kako bi uopšte mogla postojati kad su svi individualci. Odgajanje porodice može i treba da bude zabavno, zato se nadamo da će ovi savjeti pomoći da u potpunosti uživate u svojoj djeci. Odgajanje djece je 90 posto zdrav razum i 10 posto borba, iako ima bezbroj situacija kada se čini da ovi procenti zamjenjuju mjesta.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply