Kaznili 12 roditelja sa po 500 eura zbog odbijanja vakcine

presuda

Crnogorski sudovi za prekršaje kaznili su prošle godine 12 roditelja sa po 500 eura, zbog toga što su odbili da vakcinišu djecu, shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je Danu, da su u prošloj godini zdrastveno-sanitarni inspektori podnijeli 30 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupaka protiv roditelja koji nijesu doveli djecu na vakcinaciju u predviđenom roku.

U Crnoj Gori prošle godine zabilježenje pad vakcinacije među djecom rođenom 2014. To se posebno odnosi na MMR vakcinu, pa gotovo 3.000 mališana nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele kazao je dr Senad Begić iz Centra za prevenciju bolesti pri Institutu za javno zdravlje.

Roditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezani da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti,

Ministarstvo zdravlja odlučilo se da predloži povećanje iznosa ovih kazni do 2000 eura ali i zabranu upisa nekavcinisane djece u vrtić i školu u nacrtu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Izuzetak su djeca kod kojih postoji medicinska kontraindikacija, koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalizacije ili stručni tim za kontraindikacija. Javna rasprava je u toku.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Svirajte vi i prosipajte toboz prisilu..to nikad nije moglo donijeti rezultata niti ce…zakoni koji su oduzimanje licnih sloboda,kao prisilna vakcinacija- uslovljavanjem oduzimanja obrazovnih il bilo kojih drugih beneficija su po definiciji Medjunarodnog prava- fasisticki..te prema tome zaludu vam rabota vajni dusebriznici..samo vi kaznjavajte a mi cemo protivtuzbe…

    • To pricajte Radevicu roditeljima djece koja su oboljela poslije vakcina…uostalom da znate da vakcine ne garantuju efikasnost ni bezbjednost sto je dokazano, ne biste tako pricali. I ja sam svojoj davala sve dok me nije snaslo sto me snaslo… prisila nece da moze! Nit je ovdje ikad moglo!

    • Netacno, ako se ne dostigne kolektivni imunitet, onda svako moze da oboli, s tim sto ce onaj ko je vakcinu primio bolje proci, a dijete kompromitovanog imuniteta mozda nece ni prezivjeti.

    • To je apsolutno netacno jer kolektivni imunitet je pretpostavka , a onaj ko je vakcinu primio nije garant da je razvio imunitet na bolest protiv koje je vakcinisan…uostalom kada vec komentarisete, da li znate da se kod nas djeca vakcinisu jos protiv bolesti koje su iskorijenjene u proslom vijeku..razlog nestanka tih bolesti je i poboljsanje kvliteta zivota, poboljsane higijene, nadalje..to je slucaj sa difterijom, a npr. vakcina BSG je ukinuta svuda u svijetu, Francuska je zadnja ukinula 2007 god, i kod njih je imunizacija samo za 3 bolesti, a nasim makanjcadima daju 10! U Norveskoj dje je vakcinacija preporuka a ne obaveza, prva vakcina se prima sa tri mjeseca, zbog dokazane osjetljivosti beba do uzrasta tri mjeseca na strana tijela ubrizgana u organizam i dokazane sposobnosti da se tek tada moze racunati na odgovor imunog sistema..nek se ugledaju na zemlje zapadne Evrope sa ovim zakonom..a ne da nas strpavaju u torove zajedno sa komsijama, dje mi moramo, a svi ostali imaju pravo na izbor…

  2. Da da a pitam se da li oni svoju decu ili unucad vakcinišu i hoće li da im je pola crne gore bolesno od neizlecivih bolesti kao autizam ili i. Je stalo da su crnogorska deca zdrava

  3. Ja ne razumem cemu tolika odbojnost prema vakcinama. Pa zbog tih vakcina su iskorenjenemnoge bolesti. Ne dajemo ih deci da bi im nastetili, vec da bi ih spasli zaraznih bolesti. Zar vam je milije da vam se deca razboljevaju, nego da im date vakcinu i tako ih spasite raznih bolestina? Vakcine su tu da pomognu, ne da naruse zdravlje nasoj deci. To je vakcina, nije otrov.

    • Pa taj otrov nas je spasio raznih zaraznih bolesti. Vakcine se daju potpuno zdravoj deci, iz razloga da te male toksine iz nje podnesu bez problema. Pa i zmijski protivotrov se pravi od otrova zmija. Ja sam, u svakom slucaju, za vakcine, jer smatram da nam vise pomazu, nego sto mogu da nastete. I svaki lek koji popijete ima svoja nezeljena dejstva, ali ona ne pogadjaju svakog, vec vrlo mali procenat onih koji ga popiju. Nista nije potpuno bezbedno, ali ako mora da se bira izmedju dva zla, uvek cete izabrati ono manje.

  4. Posledice vakcinacije nijesu dovoljno istrazene, to ce se sloziti i zagovornici vakcinacije.

    Ovako ce drzava kaznjavati sporadicno roditelje ali treba da se ujedine svi koji su protiv prisilne vakcinacije da bi se bolje zastupali interesi ove grupe.

    Pretpostavljam, bice usvojen, kao u Srbiji, represivniji Zakon kojim ce pokusati da se poveca broj vakcinisane djece pritiskom na roditelje i djecu.

    Sila nikada dugorocno nije davala rezultate. Izmedju straha od malih boginja, zaušaka, rubeole i straha da bas njihovo dijete dobije autizam ili neku drugu bolest vecina roditelja ce izabrati da ne vakcinise djecu MMR vakcinom jer djeca i pored vakcinacije mogu dobiti ove tri bolesti.

    Zasto drzava ne garantuje da djeca nakon vakcinacije nece oboljeti od nekih bolesti? Kada se dijete razboli roditelji ostaju sami sa problemom. Gdje je tada Drzava koja prisiljava na vakcinaciju?

    Bilo bi dobro da neko od organizacija koje se bave zastitom ljudskih prava ili zastitom prava djece i roditelja pokrene ovo pitanje, pokretanjem peticije, ucestvovanjem na javnoj raspravi, kada bude u toku, ili na neki drugi nacin, a mi svi da ih podrzimo koliko mozemo.

  5. Ada zna se da je farmaceutska industrija najveca mafija koja postoji…. Sta koga boli uvo sta cu ja sa svojim djetetom da radim…. Drzava nam se brine za zauske a ne brine za trenutno stanje u CG. E kao sto mozete da izadjete na ulice da protestujete politickim lazovima ne bitno o kojoj strani se radi, tako mozete na ulice za zdravlje i buducnost svih nas i nase djece… Stop MMR vakcinama….

  6. Dvije strane medalje: ukoliko vakcina zaista stiti, niko, pa ni roditelj nema pravo da ugrozi dijete, i obrnuto: ako ga ugrozava, ne smije se dati….problem je sto niko ne zna pravu istinu: sve se svodi na zakon sa jedne, i licni stav roditelja sa druge….a djeca mozda ispastaju.

Leave a Reply