Zašto je osjećaj dosade u stvari koristan za vaše dijete?

dosada4

Dijete vam se požali da mu je dosadno…koja je vaša prva pomisao? Razmišljate odmah kako da mu ispunite vrijeme, nije vas briga ili se čak osjećate pomalo krivima što ga ne zabavljate i što nema svaki slobodan trenutak u životu ispunjen nekim sadržajem?

Kako roditelji najčešće reaguju ako im se dijete požali na dosadu? Obično mu pruže neku tehnološku spravicu ili osmisle zabavnu igru ili aktivnost. Ali, to je u stvari kontraproduktivno. Zašto? Jer se djeca trebaju suočiti i naučiti da se nose sa životnim problemima, a jedan od njih je svakako neisplanirano vrijeme koje moraju popuniti sami.

Zašto je takvo vrijeme važno za zdrav dječji razvoj?

Neisplanirano vrijeme daje djetetu mogućnost da istražuje svoj unutrašnji ali i spoljnji svijet, što je početak dječje kreativnosti. Na taj način oni se nauče baviti sami sobom, zamišljati, izumiti i stvarati.

Neisplanirano vrijeme takođe pruža djeci mogućnosti da istraže svoje strasti i skrivena interesovanja. Ako ih uvijek držimo zaposlenima i osmišljavamo im aktivnosti za svaki minut u danu, mogu propustiti otkriti za što su talentovani i što ih istinski, iz dubine srca zanima jer im u stvari mi, roditelji, određujemo zanimaciju.

Osim kreativnost, dosada će natjerati dijete da nauči da rješava probleme. Naime, dijete kojem je dosadno, a kojem roditelji neće automatski priskočiti u pomoć i zabaviti ga, počne samo da razmišlja koje igračke ima na raspolaganju, kako se njima igra, a možda osmisli i neku novu igru.

Dosada je dobra jer djeci omogućava i da počnu da cijene sitna zadovoljstva koja bi inače uzimala zdravo za gotovo. U tome je i najveći problem s gledanjem televizije – mali gledaoci su navikli pasivno da primaju neograničenu količinu zabave, umjesto da sami proizvode i kreiraju svoju.

Zato im je poželjno ponuditi neke igračke koje pružaju mogućnost otvorene igre koje će ima dati priliku da kreiraju sopstvenu zabavu, igraju igre pretvaranja i slično, a možete im dati i mogućnost da učestvuju u kućnim poslovima, ali ih nikako nemojte “spašavati” od dosade i postati njihovi glavni zabavljači.

Kada odlučite s djetetom da se igrate ili mu ponudite tablet na pola sata, to će mu puno više značiti nego da su mu sve zabavne sprave stalno na dohvat ruke.

Dosada će takođe primorati djecu da prouče svoju okolinu, pronađu zabavu u njoj i više se igraju s drugom djecom.

Naime, dijete koje zna da ga kod kuće niko neće obavezno zabaviti, otvorenije je za komunikaciju i igranje s vršnjacima jer će na taj način od njih dobiti ono što ste mu vi pružali i u stvari zadovoljavali svoju potrebu za druženjem i interakcijom.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply