Kako djeci školske praznike učiniti zanimljivim?

djecadrustvenaigra

Školska godina je završena prije nekoliko dana, a već se pitate kako dijete zabaviti tokom školskih praznika. Sati igre na otvorenom uvijek su realna opcija, možda i pokoji dan kod udaljenih bake i djeda ili sedam, deset dana na ljetovanju. Dok još, u međuvremenu, ostaju brojni dani koje treba maksimalno iskoristiti. Ponekad je djeci zaista problem pronaći zanimaciju, jer im pojedine stvari čim se nalaze van dnevne (školske) rutine brzo dosade. Ako u vašem mjestu i nema nekih posebnih organizovanih sadržaja za djecu tokom školskih praznika ili ih jednostavno ne možete priuštiti, pročitajte kako ujedno zabaviti i animirati dijete tokom školskih praznika.

Dozvolite da im bude dosadno

Za vrijeme školske godine, djeca obično žive u svakodnevnoj rutini izvršavanja školskih i vanškolskih obaveza pa su rijetko prepušteni dosadi i mogućnosti sopstvenog izbora provođenja slobodnog vremena. Kada odzvoni posljednje školsko zvono, obaveze prestaju, a uglavnom i rutina. Uglavnom ubrzo nakon ushićenja i saznanja da ne moraju na neko vrijeme u školske klupe, kod djece nastupa dosada. Odnosno, to je onaj famozni “ne znam kud bi sa sobom”. Dosada naravno, nije ništa loše, već se iz nje razvija kreativnost, a nastaje uglavnom zato jer su djeca naučena tokom školske godine živjeti po roditeljskim pravilima i rasporedu. Iako im zapravo i nije dosadno, već sami uglavnom smatraju da je tako, nastaje zato što se djeca moraju sama pobrinuti za svoje dnevne aktivnosti i biti kreativna. Dakle, ako im je malo dosadno – to je zapravo i jako dobro! Dajte im vremena i prostora da sami shvate što ih raduje i s čim bi se zapravo htjeli da se igraju i bave.

Podijelite im zadatke i zaposlite ih

Poneka obaveza i kućni zadatak neće škoditi. Na zidnu porodičnu ploču obaveza ili papir rasporedite zadatke poput spremanja kreveta, hranjenja kućnih ljubimaca, usisavanja, pospremanja suđa. Laki zadaci koji osim što ispunjavaju vrijeme, nikako nisu na odmet kod učenja odgovornosti i ispunjavanja obaveza u domaćinstvu i porodici.

Posjetite lokalnu biblioteku

Motivišite dijete na čitanje i posuđivanje knjiga prilagođenih njegovom uzrastu ali van školske lektire i po sopstvenom izboru. Na taj način možete značajano uticati na razvoj čitalačkih navika kod mališana, a ljetnje slobodno vrijeme i manjak školskih obaveza pravi je period upravo za stvaranje čitalačkih navika.

Obezbijedite im kreativno izražavanje

Ako imate dijete koje se ionako voli kreativno izražavati, a ponekad u nedostatku vremena jednostavno ne stigne, školski praznici su idealan period za to. Ako dijete i nije kreativno nadahnuto, podstaknite kreativnost. Prikupite materijale poput kartona, rolni od toalet papira, predmete iz okoline. Obezbijedite osnovno: makaze, ljepilo i prostor za igru. U zavisnosti od preferencija, dozvolite djetetu da izrađuje po sopstenim željama ili sugerišite izradu nečeg što bi po djetetovim dosadašnjim interesovanjima moglo izazvati sate i sate kreativno provedene zabave. Za izbor tema i način izrade kreativnih predmeta koristite brojne web stranice ili društvene mreže.

Zasadite vrt

Ako imate mogućnost sadnje sopstvenog povrća u vrtu zasadite ga uz pomoć djece. Angažujte ih u čupanju trave ili svakodnevnom zalivanju. Na taj način djeca će shvatiti značenje odgovornosti prema biljkama i hrani i najviše od svega, naučiće cijeniti vrijeme i trud koji je potrebno posvetiti povrću prije nego izraste i prije nego je spremno za konzumaciju. Kako bi djeci bilo zanimljivije, osigurajte im određenu autonomiju. Na primjer, dozvolite im da sami odluče o jednoj ili više vrsta povrća koju žele da zasade odnosno što kasnije žele konzumirati. Sadnjom vrta i podjelom zadatka u održavaju imate aktivnost koja će ih barem djelimično, održavati zauzetim tokom cijelih školskih praznika.

Idite na jednodnevne izlete

Kako bi ljeto učinili nezaboravnim, edukativnim, ali i zabavnim, odite na jednodnevne porodične izlete. Bilo da se odlučite na izlet u neki nacionalni park ili rezervat prirode, dvorac ili muzej, avanturistički park, plaže i more, djeca će sigurno biti oduševljena viđenim. Djeci će, ali svakako i vama, promjena okoline makar i na jedan dan – odgovarati, a pritom će još danima nakon biti prepuni utisaka, dok uspomene na zajedničke trenutke ipak ostaju za cijeli život.

Igrajte društvene igre

Društvene igre odličan su način kako se zabaviti i učiti, a da pritom može učestvovati cijela porodica. A duge ljetne večeri bez obaveza odličan su period kada se možete zaigrati i uživati u igri i satima zabave.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply