Što je epiziotomija i kako je izbjeći?

epiziotomija2

Epiziotomija ili urez međice jedan je, u većini slučajeva nepotreban, zahvat tokom porođaja. Perineum ili međica je tkivo između rektuma (čmara) i vagine, a epiziotomija je hirurški zahvat kojim se proreže medica.

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, ne postoji vjerodostojna opravdanost za rutinsku epiziotomiju, ali se zna da ona može izazvati štetu. Do sedamdesetih godina prošlog vijeka epiziotomija se nije primjenjivala i ne postoji podatak koji bi potkrijepio potrebu za rutinskom epiziotomijom. Iz mnogih studija je vidljivo da je jedina opravdana indikacija za epiziotomiju fetalni distres i hitno dovršavanje porođaja koje uključuje operaciju.

Argumenti protiv epiziotomije:

  • bol – žena osjeća ez međice:
  • žena koja ima epiziotomiju izgubi više krvi u porođaju;
  • epiziotomija može izazvati veće razdore u porođaju jer prerezana međica nije otporna na pucanje kao neprerezana;
  • rana se poslije može inficirati, mogu popustiti šavovi, može nastati apsces. Povezana je i s trajnim oštećenjem mišića karličnog dna;
  • Nakon porođaja žena može osjećati bol pri mokrenju, što može potrajati dok ne zaraste rez.
  • Zarastanje epiziotomijske rane bolnije je i duže od zarastanja rupture. Epiziotomija izaziva bolove u poslijeporođajnom periodu, koji mogu trajati sedmicama ili mjesecima, kao i dispareuniju odnosno pojavu bola prilikom polnog odnosa. Zbog bolova su narušeni povezivanje majke i djeteta, dojenje i polni život žene;
  • Nekim ženama je narušeno i samopouzdanje

epiziotomija

Postoje određeni postupci kojima se može smanjiti šansa za epiziotomiju, a o tome je najbolje posavjetovati se s vašom babicom. Kako je epiziotomija opravdana u vrlo rijetkim slučajevima, ali ne kao rutinski postupak, svaka žena bi morala biti upoznata s indikacijama za epiziotomiju i mogućim posljedicama tog reza.

Majčina lična želja u vezi s epiziotomijom morala bi biti jasno dokumentovana i poštovana. Naravno da svi porođaji neće završiti bez pucanja, bez obzira na to koliko je truda i njege uloženo, međutim kada bi žena bila potpuno informisana o dokazanim prednostima i manama epiziotomije, malo je vjerovatno da bi pristala na rutinsku epiziotomiju.

Iako su naučne činjenice dokazale da je epiziotomija zapravo rijetko potrebna, postoji nekoliko razloga kad je, ipak, neizbježna. U tom slučaju porodilja dobija lokalni anestetik (osim ako već nije primila epiduralnu anesteziju), a rez se nakon porađanja posteljice dezinfikuje i ušiva.

Ako nema nikakvih komplikacija kao što su infekcije, pucanje šavova i slično, rez bi trebalo da zaraste za otprilike šest sedmica. U tom se periodu žena treba pripaziti kako bi izbjegla pucanje šavova.

Veća je vjerovatnoća da ćete izbjeći epiziotomiju ako vam na porođaju asistira iskusna babica koja će masažom međice dodatno omekšati tkivo i koja neće požurivati porođaj. Naime, koža je prirodno elastična, ali se ne može rastegnuti na brzinu, već postupno. Zato ne valja nepotrebno ubrzavati prirodan tok porođaja pa ni međica neće stradati.

Izvor: Čuvarkuća; Roditelji.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Epiziotomija se ne radi u Eu zemljama odavno , u Nemackoj sam rodila prvo dete(12 god.) i ne rekli su.mi da se to ne radi jer pri srastanju tkiva ostaju veci otiljci.
    Druo sam rodila u Pg dve godine kasnije sa epiziotomijom . Sve to zavisi.od stpljenja.osoblja.

  2. Sve zavisi koja babica bude u sali, srećom mene je babica spasila jer me masirala i nije dala da popucam ni da me reckaju, pri tom da naglasim da nije bio zakazan porođaj i nismo davali koverte osoblju. Hvala babici Mariji!

    • Upravo tako, porodjaj je licni dozivljaj i ne treba uopštavati. Kad svo troje imaju od 4500 do 4750 i porodjaj traje po 10-tak sati ne pada vam na pamet oće li rezati ili ne. Svaka cast svim zenama koje se porode u par sati ali veliki broj ih je koje imaju tezak porodjaj.

    • Saglasna u potpunosti ☺Fizionomija zene i velicina bebe odredjuju hoce li je raditi ili ne, a ne a priori jeste li naletjeli na ovakvu ili onakvu babicu. Znam dosta zena koje su trazile da im se ne radi ista, pa su babice pokusale da im izadju u susret i na kraju su popucale, sto je tek uzas u poredjenju sa jednim rezom. Nije prijatno, ali kad rodite bebu od skoro 5 kg i 62cm kao ja, ocijenjenu svim desetkama, taj rez je nebitan potpuno ☺

Leave a Reply