Od septembra nove prostorije za djecu u podgoričkim vrtićima

suncokrili

Foto: CDM

U javnim predškolskim ustanovama u Podgorici djeca će od septembra boraviti u manjim grupama i novim prostorijama, najavio je ministar prosvjete Predrag Bošković.

On je u intervju TV Vijesti kazao da je prostore obezbijedio Glavni grad i da bi tokom ljeta trebalo da budu završeni radovi na osposobljavanju objekata za boravak djece u vrtićima javnih predškolskih ustanova “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović”.

“Ja se nadam da ćemo od početka naredne školske godine imati nove kapacitete jer to ne iziskuje mnogo procedura i to se može završiti preko ljeta. Mi to već dugo vremena planiramo i imamo opredijeljene prostore od strane Glavnog grada i samo treba da se obave ti građevinski radovi koji nisu tako intenzivni kao što je nova gradnja“, saopštio je Bošković.

U ovom trenutku nije poznato za koliko će se mališana u Podgorici rasteretiti grupe od naredne školske godine.

Previše djece, neadekvatne prostorije, spavanje na dušecima i malo toaleta – ključni su problemi koje je u posljednjem izvještaju o stanju u podgoričkim vrtićima istakao i zaštitnik ljudskih prava. Boškovi je svjestan svih zamjerki i kaže da je posljednji izvještaj Ombudsmana pokazao ono što se već znalo – da je sadašnja infrastruktura nedovoljna za ono što su potrebe predškolskog obrazovanja u Podgorici.

Uz svu prebukiranost, kaže Bošković, u podgoričkim vrtićima nije upisan dovoljan broj mališana jer je cilj da se ukupna obuhvat ovom vrstom obrazovanja u narednim godinama poveća.

Ombudsman je u najnovijem izvještaju, između ostalog konstatovao, da u pojedinim grupama boravi i do 10 puta više djece nego što to Zakon predviđa. U Glavnom gradu trenutno se grade 4 vrtića od novca iz kredita Svjetske banke, od ukupno sedam koliko će ih biti izgrađeni na nivou države iz tog programa.

Prvi čovjek prosvjete kaže da zbog tenederskih procedura kasni izgradnja 4 vrtića u Glavnom gradu, ali očekuje da će jedan od njih biti završen do kraja godine.

“Tri su u proceduri, na žalost ne zavisi samo od Ministarstva prosvjete jer ih ne gradimo mi, nego od tenderskih procedura drugih djelova administracije. Nadam se da će se i taj postupak ubrzati i da ćemo do kraja 2017. imati 4 nova vrtića u Podgorici“, ističe Bošković.

Na pitanje kako komentariše to što prema analizama UNICEF-a Crna Gora za predškolsko obrazovanje u odnosu na stopu BDP-a izdvaja 10 posto manje od zemalja regiona, a čak 20 od zemalja Evropske unije Bošković najavljuje da će ulaganja povećavati u narednom periodu.

“Strategija predškolskog obrazovanja ukazala na to da će se izdvajanja za predškolsko obrazovanje značajno povećati. Već su se povećala u odnosu na prošlu godinu i taj trend će se nastaviti“, kazao je Bošković.

Do nove školske godine Bošković očekuje i primjenu dopuna zakona o predškolskom obrazovanju koje predviđaju da roditelji posebno plaćaju hranu, a posebno boravak djece. To će, kaže on, poboljšati uslove u kojima najmlađi borave, ali i olakšati rad vaspitačima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply