Pripremite dijete na selidbu

selidba

Većina porodica se barem jednom u životu nađe pred odlukom o preseljenju. Iako novi dom može pružiti veći komfor i kvalitet svakodnevnog života, to ne umanjuje činjenicu kako svaka selidba sa sobom donosi i određenu količinu stresa koji se tiče organizacije. I dok je kod odraslih taj stres povezan s pripremanjem novog prostora za useljenje, njega nisu pošteđena niti djeca koja će se odjednom naći u novom životnom prostoru na koji nisu navikla. Taj stres može biti pojačan kod djece školskog uzrasta, koja ponekad moraju promijeniti školu, a samim time i prijatelje i vršnjake na koje su navikla. Zato je važno djecu uključiti u proces selidbe ali i odlučivanja o određenim stvarima koje vas čekaju.

Razgovor

Kada ste donijeli ovako važnu odluku, prije početka samih priprema, trebalo biste da razgovarate s djetetom i objasnite mu što to tačno za njega znači. Probajte djetetu dati što detaljnije informacije o onome što vas očekuje. Na dječja pitanja odgovarajte što je iskrenije moguće – nemojte skrivati negativne strane, ali u razgovoru naglasak stavite na sve pozitivne stvari koje ga u novom domu očekuju. Takođe, budite spremni na negativne reakcije (poput suza), i prihvatite ih bez podizanja tona i ljutnje. Zapamtite kako je promjena okoline mnogo stresnija za dijete koje još nije formiralo krug poznanstava koja bi mogla prebroditi udaljenost, i da ga čeka proces ponovnog upoznavanja velikog broja vršnjaka (pogotovo u vrtiću ili osnovnoj školi).

Uključite dijete u proces selidbe

Nakon što ste kroz nekoliko razgovora djetetu objasnili razloge preseljenja, kao i pozitivne i negativne stvari, tu nije kraj. Poželjno je dijete i uključiti u sam proces preseljenja. Organizujte  zajedničku posjetu novom stanu/kući i prije nego što je spreman za useljenje, i s djetetom pokušajte vizualizovati kako će koja prostorija izgledati. Upitajte svoje dijete kako bi željelo da njegova soba izgleda. Uključivanjem djeteta u proces preseljenja postići ćete da se i ono osjeća kao učesnik, pa ćete skrenuti njegovu pažnju s mogućih negativnih strana.

Što nakon preseljenja

Kada ste napokon ušli u svoj novi dom, uvijek će postojati sitnice koje još treba urediti, pogotovo kod namještenja prostora. Iako za to uvijek treba vremena, pobrinite se da je u trenutku dolaska u novi stan/kuću, barem djetetova soba kompletno namještena. Tada se dijete može lakše koncentrisati na ostale aspekte ove promjene, kao što su upoznavanje vršnjaka u novom kvartu i školi/vrtiću, ali i samog prostora u krugu novog mjesta u koji ste doselili. Ako dijete kreće u novu školu, probajte razgovarati s učiteljima koji već znaju kako je djetetu potrebno određeno tranziciono vrijeme kako bi se počelo osjećati ugodno u novoj sredini. Neki stručnjaci kažu da je za privikavanje potrebno okvirno šest sedmica, ali je ova brojka prilično individualna. Vi ste tu da mu budete podrška, i nema razloga za zabrinutost ako taj proces potraje i duže.

Budući da živimo u vremenu u kojem je komunikacija na daljinu uveliko olakšana tehnološkim dostignućima, podstičite dijete da putem telefona ili interneta (uz vaš nadzor), održi kontakt s prijateljima iz bivše škole. S njima tada može razmijeniti iskustva koja je doživio u novoj sredini, i shvatiti kako nova sredina ustvari ne znači uvijek napuštanje života na koji su do tada navikli.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply