Od septembra obroci u školama iz Đačke kuhinje

djackakuhinja

Đaci osnovnih i srednjih škola u Podgorici od septembra će dobijati obroke u školi, iz Đačke kuhinje koja je danas otvorena u Školi za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“.

Kako je najavljeno nakon otvaranja, kuhinja će djeci obezbijediti kvalitetnu ishranu i izvođenje adekvatne praktične nastave.

Đačku kuhinju je svečano otvorio ministar prosvjete Predrag Bošković, ocjenjujući da će objekat, vrijedan preko 400 hiljada eura, imati višestruki značaj.

On je kazao da će Đačka kuhinja posebno biti od velike koristi za srednju stručnu školu jer će omogućiti izvođenje praktične nastave.

Prioritet Ministarstva prosvjete, prema riječima Boškovića, je podizanje kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja i to je prepoznato ko jedna od karika gdje se može napraviti najveći iskorak i omogućiti djeci da se kvalitetno edukuju i nakon toga nađu zaposlenje.

„Jer prostora ima ali je veliki nesklad ponude i tržišta rada“, kazao je on.

Bošković je rekao da je jedan od ciljeva otvaranja Đačke kuhinje bio da se vrati u proces nešto što je nekad bilo dobro i omogućavalo da se djeca u školi hrane na kvalitetan način.

Kako je naveo, bilo je planirano da zadatak bude realizovan do kraja ove školske godine i objekat kuhinje bude stavljen u upotrebu sledeće, u čemu se i uspjelo.

Ministar je poručio da će se takve aktivnosti kasnije realizovati i u ostalim opštinama u Crnoj Gori.

„Ovo je samo pokazatelj da idemo naprijed i pokušavamo da obezbijedimo što bolje uslove za djecu, da uče u prostorima u kojima se osjećaju slobodno i bezbjedno i omogućavamo školi da proširi mogućnosti praktične nastave“, zaključio je Bošković.

Direktor škole „Sergije Stanić“, Zoran Klikovac kazao da je svima jasno da obrazovni proces ne smije da stagnira.

Naprotiv, kako je dodao, zahtijeva unapređenje okolnosti u kojima učenici stiču znanja i vještine.

„Realizaciju ovih aktivnosti u našoj školi osložnjava činjenica da đaci stečeno znanje moraju adekvatno primjenjivati u praksi“, rekao je Klikovac.

Prema njegovim riječima, otvaranjem objekta đačke kuhinje omogućena je dopuna adekvatnog obučavanja učenika.

Klikovac je naveo da Đačka kuhinja nije jedini izazov sa kojim su se susreli u prethodnom periodu i da je jednak napor uložen i u rekonstrukciju restorana Radovče, objekta koji omogućava relizaciju praktične nastave.

On je ukazao da se uz pomoć Ministarstva prosvjete intezivno radilo na opremanju školskih prostorija, obnovi biblioteka i obezbjeđivanju prostora đačke kantine.

„Inspiraciju za te poduhvate crpimo iz uspjeha našin učenika, čije sposobnosti najbolje svjedoče da smo na pravom putu“, rekao je Klikovac.

Učenici su, kako je dodao, bili i ostali najveće dobro i najznačajniji stimulans da je projekat izgradnje Đačke kuhinje zasnovan na želji da, bez rizika i napora, roditelji obezbijede svojoj djeci obrok.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ovo jeste dobra informacija ali nije novost jer je JU Školski centar “Sergije Stanić” ovo već imao u svojoj praksi prije 20 godina kada su učenici osnovnih i srenjuih škola dobijali doručak koji je pripremao ovaj školski centar iz svoje đačke kuhinje, a pitanje je zašto ovaj sistem nije funkcionisao 20 godina.

  2. Dobro je da se vrati ova praksa, samo nije nista receno o onome sto sve majke vjerovatno najvise interesuje, a to je kvalitet obroka. Jer ako ce da bude kao nekad (prazni sendvici i bureci i krofne), onda: ne, hvala!

  3. Djeca ce sigorno dobiti kvalitetniju hranu nego u obliznjim pekarama i ne moraju da pelaze ulice kako bi kupili uzinu.A 10 e mjesecno je pristojna suma.Ono sto mene interesuje je, da li postoji sansa i u drugim gadovima da djeca u osnovnim i srednjim skolama dobijaju obroke u skolama,konkretno mislim na Bijelo Polje

Leave a Reply