Vježbe za ravna stopala

Preventive maintenance of a platypodia at children

PIŠE: Snežana Milanović, viši strukovni fizioterapeut

Spušteni svodovi i ravna stopala su deformiteti koji se najčešće nalaze kod djece školskog uzrasta. Razlog nastanka je prije svega nasledni faktor i tada kažemo da dijete ima ravna stopala. To znači da nema svodova kada dijete stoji, ali ni kada sjedi za razliku od spuštenih svodova gde je svod prisutan u sjedećem položaju ali se gubi pod opterećenjem kada dijete stane.

Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljna aktivnost mišića stopala. Djeca su uglavnom prezaštićena u prvim godinama života kada se svodovi formiraju, pa nedovoljno ojačani mišići pod djetetovom težinom popuste. To se dešava i kada se dijete puno ugoji ili naglo izraste.

U školskom uzrastu najveći broj djece nema naviku vježbanja i bavljenja sportom tako da se sa njihovim rastom povećava rizik od pojave spuštenih svodova. Djeca sa ravnim stopalima i spuštenim svodovima često imaju bolove u nogama, brzo se zamaraju, ne mogu dugo da hodaju, nerado trče ili trče nepravilno pa je i ovo razlog što izbjegavaju bavljenje sportom.

Da li dijete ima ravna stopala ili spuštene svodove možete da vidite ako mokrim stopalima stane na ravnu površinu (pločice u kupatilu) i ostane trag. Ako ima odstupanja u odnosu na normalan otisak dijete treba odvesti na pregled kod ljekara.

Drugi način da projverite da li je prisutan deformitet je da dijete bosim nogama stane ispred vas okrenuto leđima. Ako uočite da je Ahilova tetiva na peti iskrivljena u stranu i peta zarotirana u polje, a oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani dijete sigurno ima ravna stopala ili spuštene svodove.

Pored adekvatne obuće koja treba da bude prije svega odgovarajuće veličine, primjerena djetetovim aktivnostima (cipele i sandale za hodanje, patike za sportske aktivnosti), dijete sa ravnim stopalima treba da nosi i anatomske uloške koji će obezbijediti rasterećenje stopala i adekvatan položaj noge u obući pri hodu.

Da bi se spriječila progresija deformiteta i postigla korekcija neophodno je da djeca rade vježbe za jačanje mišića stopala. Vježbe se rade svakog dana u trajanju od 10-15 minuta. Samo dovoljno snažne i pravilno izvedene vježbe mogu dati zadovoljavajuće rezultate, zato je neophodna obuka djece koja treba da vježbaju i roditelja koji će to nadzirati.

Stopala su zategnuta – snažno savijamo prste

stopalaHodanje na petama sa savijenim prstima

vjezbanje2Hodanje po štapu sa savijenim prstima

stapPrelazak stopalom po bodljikavom valjku

valjak

Savijenim prstima na jednoj nozi dodirujemo koljeno druge noge i vraćamo u početni položaj

koljeno

Skupljanje klikera prstima  i spuštanje u posudu

klikeriIzvor: Centar za korektivnu gimnastiku

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply