“Staromodni” savjeti za roditelje koji će uvijek biti aktuelni

roditeljstvo

Koliko god da godina ima vaše dijete, sigurno ste primijetili da ne važe za sve roditelje isti savjeti. Jednostavno, nije svako dijete isto pa zato i toliko teorija o tome kako dobro odgajati dijete. Bilo koje pitanje da imate, naći ćete barem tri savjeta kako da to riješite. Neke od tih savjeta možete odmah bacite kroz prozor, a s druge strane, ima onih koje stvarno treba da poslušate jer se prenose s koljena na koljeno! Evo nekoliko takvih, “staromodnih” savjeta koji će uvijek biti aktuelni.

Vi ste svojoj djeci prvo roditelji, a ne drugari

Naravno da je lakše uvijek biti dobar policajac, a ne loš. Ali, da biste bili dobar roditelj, morate biti i loši ponekad. Zapamtite, svom djetetu ste prije svega roditelj – to je vaša prva i najvažnija uloga. Niste njegov najbolji prijatelj. Važno je da budete otvoreni sa djetetom i dijeliti svašta, ali ne možete baš sve pričati djeci. Imajte uvijek na umu da, i ako će vam dijete reći da bi voljelo da ste vi njegov najbolji prijatelj, ono što njemu u stvari treba jeste siguran i samouvjeren roditelj.

Ne pokušavajte biti “savršen” roditelj

Stremljenje savršenom roditeljstvu je recept za propast. Kao prvo, tako nešto ni nema. Umjesto da pokušavate biti “savršeni”, samo budite najbolji što možete. Ne radi se uopšte o tome da sve treba raditi “ispravno” već o tome da volite i brinete o svom djetetu na svoj način. Ostavite zato te knjige o tome kako odgajati dijete i slijedite svoju intuiciju. Samo vi znate što je najbolje za vas i vašu porodicu.

Odgajajte djecu kako biste voljeli da su i vas odgajali

Osnovno životno pravilo je da se prema drugim ljudima ponašate onako kako biste voljeli da se i oni ponašaju prema vama. To se odnosi i na odgajanje i vaspitanje djece. Djeca najbolje uče primjerom, pa se potrudite da im vi budete najbolji primjer. Budite ljubazni prema svojoj djeci i poštujte ih kako bi vam ona na isti način uzvratila.

Kada nešto kažete – osigurajte se da je tako do kraja

Postavljanje granica je važan dio roditeljstva, ali praćenje rezultata unutar tih granica je još važnije. Ako kažete djetetu da ćete “okrenuti kola i vratiti se kući ako ne prestane vrištati” a to ne učinite, izgubili ste rat. Vjerojatno ćete poslije toga izgubiti još mnogo bitaka.

Nemojte se nervirati za svaku sitnicu – dijete mora voditi svoje bitke

To što je dijete palo ili nije dobilo najbolju moguću ocjenu, nije vaša krivica. Što prije naučiti dijete da preuzima odgovornost za ono što mu se događa, bolje za sve ukućane. Dijete mora da nauči da treba da uloži mnogo truda da bi postiglo uspjeh.

Pazite što pričate

Reči su snažno oružje i morate naročito obratiti pažnju koje riječi koristite pred djecom. Bilo da se radi o ružnim riječima koje ne biste voljeli da ponavljaju ili o negativnim izjavama koje izlaze iz vaših usta, velika je vjerovatnoća da će vaša djeca zapamtiti što ste rekli. Vaše riječi nose veliku težinu i zato nemojte biti preteške.

Oba roditelja trebaju podržati jedno drugo

Jako je važno da oba roditelja budu na istoj strani, da se slažu oko određenih odluka i podrže jedno drugo. Djetetu je potrebna struktura i konzistentnost s obje strane. Bilo da djecu odgajate zajedno ili odvojeno, trebalo bi komunicirati napravite zajedničke dogovore oko određenih pravila, discipline itd.

Nemojte biti “helikopter roditelj”

Biti helikopter roditelj nije zabavno ni vama, ni vašem djetetu. Stalno bdeti nad njim, toliko da ono nema ni malo nezavisnosti dovešće do toga da će dijete biti potpuno zavisno od vas. Ni naši roditelji a ni bake i dedovi nisu bili helikopter roditelji, zar ne? Gledajte na to kao i ptice – želite pripremiti dijete da uspješno odleti iz vašeg gnezda.

Odvojite vrijeme za sebe

Kako biste bili najbolji roditelj svom djetetu, treba biti najbolja verzija sebe. Briga o sebi treba da je, zato, na popisu prioriteta. U čemu god da uživate,  nađite vremena za tu aktivnost. Od krucijalnog je značaja naći vreme za sebe.

Izvor: pcskolarac-novosti.blogspot.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply