Formiranje centra za autizam predviđeno zakonom, ne zna se da li će ga i biti

Ilustracija

Formiranje nacionalnog centra za autizam, o kojem se nakon nestanka i smrti jedanaestogodišnjeg Ognjena Rakočevića često u javnosti govori, ozakonjeno je prije godinu, tvrdi jedan od predlagača dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Strahinja Bulajić i podsjeća da je tim tekstom predviđeno njegovo otvaranje do kraja avgusta.

Prema njegovim riječima, dopunama Zakona koje su usvojene sredinom prošle godine u Skupštini, previđen je rok od 12 mjeseci za osnivanje ovog centra.

Bulajiću nije jasno jasno zašto Vlada Crne Gore o tome ćuti, a nije mu ni poznato da je išta urađeno povodom osnivanja centra.

Kako ističe, s obzirom na rasprostranjenost problema autizma čudna je neobavještenost o tome udruženja roditelja djece sa autizmom, nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom, ali pogotovo zdravstvenog sistema.

“Uglavnom se ističe neophodnost formiranja nacionalnog centra za autizam i pritom je čudno ponašanje, kao da u tom pravcu ništa nije urađeno. Doduše, nije premnogo ili nije još, ali svi zaboravljaju da su u Skupštini krajem jula 2015. godine usvojene izmjene zakona kojima je predviđeno i definisano formiranje nacionalnog centra za autizam i dat je period od godine dana za njegovo formiranje. Iako vrijeme ističe, Vlada i resorno ministarstvo ćute i prave se kao da ova obaveza i ne postoji”, pojašnjava Bulajić za Dan.

On smatra čudnim što o tome ćute oni koji su najviše zainteresovani i umjesto da izvrše pritisak na Vladu zbog nepoštovanja zakonskih obaveza u ovoj oblasti oni pitanje nacionalnog centra za autizam stalno vraćaju na početak i u formu ideje.

“Neophodan je snažan, ozbiljan i udružen pritisak svih društvenih snaga na Vladu kako bi ona konačno počela da izvršava ono što je zakonom, jednoglasno usvojenim u Skupštini, apsolutno obavezna. Vlada i resorni ministar nijednom riječju to ne spominju”, kaže Bulajić.

Dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su predložili Bulajić i Emilo Labudović, a parlament jednoglasno usvojio bez ijednog glasa protiv, previđeno je da će Vlada u roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona, obrazovati nacionalni centar za autizam. Previđeno je da centar bude visokospecijalizovana, multidisciplinarna javna ustanova koja obavlja djelatnost u oblasti obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene zaštite i sve druge aktivnosti koje su u funkciji razumijevanja uzroka i neuroloških osnova autizma.

“Sve u cilju unapređenja psihosocijalnih metoda i postupaka u tretmanu osoba u stanju autizma, njihovih životnih uslova, socijalne inkluzije i podrške porodičnim zajednicama osoba sa autizmom”,  navedeno je u zakonu, koji je u Službenom listu objavljen 18. avgusta 2015. godine.

Bulajić ističe da je zakon stupio na snagu osam dana od dana objavljivanja, te da je na osnovu toga jasno da centar treba da bude osnovan do 26. avgusta 2016.

On napominje da su ostavili rok od godinu dana za osnivanje centra, kako bi za njega bila planirana budžetska sredstva za 2016. godinu.

Podsjeća da je zaštita osoba sa posebnim potrebama u parlamentu bila tretirana i prije šest godin izmjenama zakona o zaštiti od porodičnog nasilja. Tada su na predlog Bulajića i Labudovića svi centri za socijalni rad obavezani da formiraju timove koji će najmanje jednom mjesečno da obilaze porodice u kojima ima članova sa posebnim potrebama. Bulajić objašnjava da ti timovi najmanje jednom u šest mjeseci treba da izvijeste Ministarstvo rada o stanju u tim porodicama.

“Znate koliko se odmaklo od toga? Nijedan jedini milimetar. Po raznim medijima može se vidjeti da se saopštava da nema nikakve evidencije autističara, da se ne zna koliko ih ima, a prije šest godina Emilo Labudović i ja smo predložili te izmjene, koje su usvojene. E, tako je i u vezi sa autizmom”, upozorio je Bulajić.

Napominje da prema ranijem zakonu osobe sa autizmom poslije 27. godine nijesu mogle da borave u dnevnim centrima. Izmjenama i dopunama zakona omogućeno je da mogu i poslije 27. godine da borave u njima jer osobe sa autizmom zavise od roditelja cijeloga života.

Iz Ministarstva zdavlja juče nijesu odgovarali na pitanja Dana dokle se stiglo sa formiranjem nacionalnog centra za autizam, niti da li će biti ispoštovan zakonski rok za njegovo osnivanje. Nijesmo dobili odgovor ni na pitanje koliko je sredstava određeno budžetom za 2016. za osnivanje ove ustanove.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply