Većina preporuka o poboljšanju uslova boravka ostale mrtvo slovo na papiru

vrtici

Prekobrojnost djece, neadekvatne prostorije, spavanje na dušecima, nedovoljno toaleta – to su ključni problemi koje su ponovo konstatovani u najnovijem izvještaju o stanju u podgoričkim vrtićima zaštitnika ljudskih prava i sloboda ( Izvještaj o obilasku objekata i uvidu u uslove boravka djece u JPU "Đina Vrbica" i JPU "Ljubica Popović" u Podgorici (374 downloads) ). Izvještaj je napravljen nakon što su tokom aprila, predstavnici Ombudsmana, Ministarstva prosvjete i Savjeta roditelja obišli 4 vrtića u Podgorici i zatekli zabrinjavajuće stanje u javnim predškolskim ustanovama Đina Vrbica i Ljubica Popović.

U provjeru su iz kancelarije Ombudsmana krenuli nakon što su Ministarstvu prosvjete i javnim predškolskim ustanovama krajem prošle godine dali preporuke da što hitnije nešto učine po pitanju rasterećenja vrtića i poboljšanja uslova boravka mališana. Ta preporuka je, kako je zaključeno, ostala mrtvo slovo na papiru.

Objekat Poletarac 1 JPU “Đina Vrbica” nekoliko puta je renoviran. Tako su od nekadašnjih kancelarija uprave napravljene učionice neadekvatne za boravak mališana, piše u Izvještaju o stanju u podgoričkim predškolskim ustanovama.

“Pomoćne prostorije, hodnici i kancelarije pretvorene su u učionice koje po svojim karakteristikama ne ispunjavaju potrebne standarde za boravak djece, posjeduju zajedničke toalete i kupatila za više učionica (što naročito u ovako prebukiranim grupama ne zadovoljava potrebne standarde )“ piše u Izvještaju koji su objavile Vijesti.

U istom objektu zabrinjava i to što djeca u nedostatku kreveta spavaju na dušecima, a da bi i oni bili postavljeni iz nekih učionica se izbacuje dio namještaja pa se kasnije ponovo unosi. Sve to ostavlja i malo prostora za kretanje vaspitača.

“Stanje u jaslenoj grupi BOX 2 može biti problematično i zbog toga što je broj djece izrazito velik u odnosu na raspoloživu površinu. U navedenoj grupi sporno je i to što gotovo polovina djece spava na dušeku na podu što nije dobro za njihovo zdravlje” objašnjeno je u Izvještaju.

Prebukirane grupe u podgoričkim vrtićima odavno nisu novost, ali neki podaci upućuju i na alarmantno stanje. Tako je u mlađu jaslenu grupu objekta Suncokrili JPU “Ljubica Popović” upisano 9 puta više mališana nego što to predviđa zakon. Precizno, upisano je 70 djece, a zakon kaže da je 8 mališana maksimalan broj. U Izvještaju se ističe da je riječ o savremenom objektu koji je nedavno sagrađen, te da on kada je o infrastrukturi riječ pruža adekvatne uslove.

“Zabrinjava činjenica broja upisanih u grupe djece najranije životne dobi koji dostiže cifre višestruko veće od zakonskog normativa“ navodi se u Izvještaju.

Stanje u objektu Poletarac 2 JPU “Đina Vrbica” je poboljšano, piše u Izvještaju, ali kancelarije koje su oslobođene da bi u njima djeca boravila ne mogu biti adekvatno i trajno rješenje. Zubu vremena kako se navodi u Izvještaju još odolijeva objekat “Đina Vrbica” na Bulevaru “Save Kovačevića”, ali je očigledno da je drvena stolarija stradala, a da toaleti nisu odvojeni. Zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković konstatuje da je i u ovakvim uslovima zabilježen trud osoblja koje kako navodi ulaze napor da obezbijedi ugodan boravak mališana.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji upozorava da ovakvo stanje u javnim predškolskim ustanovama traje predugo te da bi rješenje trebalo tražiti što prije.

“Bilo bi dobro da zajedno nekako i ministarstvo i roditelji i vaspitne ustanove od Vlade zatražimo da uradi nešto po tom pitanju hitno jer se Vlada obavezala i na putu Crne Gore ka EU da prepoznaje kvalitet predškolskog vaspitanja kao važan segment te da će povećati obuhvat djece“ kazala je Mihailović.

Crna Gora se obavezala da će do 2020. povećati obuhvat djece u vrtićima do 95 odsto. Banka za razvoj Savjeta Evrope finansirala je izgradnju 7 vrtića u Crnoj Gori, ali Mihailović podsjeća da ni oni kada budu završeni neće u potpunosti riješiti problem.

“Počela je izgradnja samo jednog objekta, znači da ćemo još čekati da se još 6 ostalih sagradi “ objasnila je Mihailović.

Uporedo sa Izvještajem ombudsmana Institut za javno zdravlje je analizirao sanitarno higijensko stanje ovih vaspitnih ustanova .U izvjestaju se potvrđuje da je broj djece u objektima veći od predviđenog te da zbog toga “ postoji veliki rizik po zdravlje djece. “

O ovoj temi Bjeković je govorio i u Roditeljskom kutku u Bojama jutra na TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply