Početkom juna okrugli sto o nacrtu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Institut za javno zdravlje

Ministarstvo zdravlja organizovaće u petak 10. juna u Institutu za javno zdravlje u 11 časova (sala broj 12) o nacrtu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Okrugli sto je dio javne rasprava koja se sprovodi i dostavljanjem predloga, sugestija i komentara u pisanom i elektronskom obliku. Predlozi, sugestije i komentari mogu se dostaviti Ministarstvu zdravlja, na adresu: Podgorica, Rimski trg br.46, na faks 078/113-128 i na e-mail: [email protected].

Ministarstvo zdravlja pripremilo je Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (11 downloads) kojim je propisano da je za boravak djece u vrtićima i školama obavezno vakcinisanje, a za roditelje i staratelje koji odbiju da vakcinišu dijete kazne su uvećane i mogu da dostignu i dvije hiljade eura.

“Za boravak djece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja, neophodno je da su ispunjeni uslovi iz stava 2 tačka 1 ovog člana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije”, navodi se u tekstu Predloga zakona.

U tom stavu i članu piše da je obavezna vakcinacija protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubela, virusnog hepatitisa “B” i hemofilusa influence tipa “B”, za sva lica određenog uzrasta, kao i protiv drugih zaraznih bolesti za koje postoji efektivna (djelotvorna) vakcina, koju nadležni organ državne uprave uvrsti u Program obaveznih imunizacija.

Vakcinacija kao uslov boravka u vrtićima i školama sada nigdje nije precizirana, iako se to pominjalo neformalno u komunikaciji roditelja sa obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. Iz Ministarstva prosvjete je prije dvije godine saopšteno da obrazovne ustanove provjeravaju imunološki, odnosno vakcinalni status djeteta, što ne podrazumijeva obaveznu vakcinaciju.

Aktuelnim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da će novčanom kaznom od 110 do 550 eura biti kažnjeno fizičko lice, roditelj ili staratelj maloljetnika, ako odbije imunoprofilaksu i hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti.

Novim predlogom zakona se te kazne drastično povećavaju.

“Novčanom kaznom od 100 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao i roditelj ili staratelj maloljetnika, odnosno lica lišenih poslovne sposobnosti koji su odbili imunoprofilaksu i hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti, a ako je učinjeni prekršaj posljedica njihovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku, odnosno nad licima lišenim poslovne sposobnosti”, piše u predlogu.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo zainteresovanu javnost da se uključe u postupak pripreme zakona i dostave svoje inicijative, predloge, sugestije i komentare u pisanom i elektronskom obliku na adresu Podgorica, Rimski trg br. 46, na fax 078/113-128 ili na e-mail [email protected].

“Donošenjem ovog zakona izvršiće se i harmonizacija sa pravnom tekovinom EU, kojom je uređena oblast zaraznih bolesti, praćenje, rano upozoravanje i suzbijanje ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju”, pojasnili su iz Ministarstva.

U Crnoj Gori je već neko vrijeme primjetan pad broja vakcinisane djece, posebno MMR vakcinom protiv morbila, zauški i rubeole. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, iz 2013. godine vakcinisano je 84,5 odsto djece, a tvrde da je sadašnja situacija još lošija. Nove zvanične podatke očekuju do kraja maja.

 

 

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply