Novim zakonom predloženo da vakcina bude uslov za boravak u vrtiću i školi

vakcina

Ministarstvo zdravlja pripremilo je Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (607 downloads) kojim je propisano da je za boravak djece u vrtićima i školama obavezno vakcinisanje, a za roditelje i staratelje koji odbiju da vakcinišu dijete kazne su uvećane i mogu da dostignu i dvije hiljade eura.

“Za boravak djece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja, neophodno je da su ispunjeni uslovi iz stava 2 tačka 1 ovog člana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije”, navodi se u tekstu Predloga zakona.

U tom stavu i članu piše da je obavezna vakcinacija protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubela, virusnog hepatitisa “B” i hemofilusa influence tipa “B”, za sva lica određenog uzrasta, kao i protiv drugih zaraznih bolesti za koje postoji efektivna (djelotvorna) vakcina, koju nadležni organ državne uprave uvrsti u Program obaveznih imunizacija.

Vakcinacija kao uslov boravka u vrtićima i školama sada nigdje nije precizirana, iako se to pominjalo neformalno u komunikaciji roditelja sa obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. Iz Ministarstva prosvjete je prije dvije godine saopšteno da obrazovne ustanove provjeravaju imunološki, odnosno vakcinalni status djeteta, što ne podrazumijeva obaveznu vakcinaciju.

Aktuelnim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da će novčanom kaznom od 110 do 550 eura biti kažnjeno fizičko lice, roditelj ili staratelj maloljetnika, ako odbije imunoprofilaksu i hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti.

Novim predlogom zakona se te kazne drastično povećavaju.

“Novčanom kaznom od 100 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao i roditelj ili staratelj maloljetnika, odnosno lica lišenih poslovne sposobnosti koji su odbili imunoprofilaksu i hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti, a ako je učinjeni prekršaj posljedica njihovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku, odnosno nad licima lišenim poslovne sposobnosti”, piše u predlogu.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo zainteresovanu javnost da se uključe u postupak pripreme zakona i dostave svoje inicijative, predloge, sugestije i komentare u pisanom i elektronskom obliku na adresu Podgorica, Rimski trg br. 46, na fax 078/113-128 ili na e-mail [email protected].

“Donošenjem ovog zakona izvršiće se i harmonizacija sa pravnom tekovinom EU, kojom je uređena oblast zaraznih bolesti, praćenje, rano upozoravanje i suzbijanje ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju”, pojasnili su iz Ministarstva.

U Crnoj Gori je već neko vrijeme primjetan pad broja vakcinisane djece, posebno MMR vakcinom protiv morbila, zauški i rubeole. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, iz 2013. godine vakcinisano je 84,5 odsto djece, a tvrde da je sadašnja situacija još lošija. Nove zvanične podatke očekuju do kraja maja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Svi znamo da je pad broja vakcinisane djece MMR-om, ali to nije razlog da se daju silom na sramotu i krijuci od roditelja da bi se ispunile neke kvote! To rade na najbezobrazniji nacin, bez saglasnosti roditelja i konsultacije, ne cekajuci da dijete prohoda sto je bila praksa. Primaju se izmedju 12 i 24 mj, a pozure cak i prije prvog rodjendana da daju. Na zalbe i prigovore naravno niko ne odgovara, pocev od zastitnika prava pacijenata do direktora doma zdravlja. Toliko o tome koliko “brinu” o zdravlju nase djece!

    • A nećeeee, nas su napali u Domu zdravlja a posebno medicinska sestra i vodili žustru raspravu kada smo došli da potpišemo da odbijmo MMR. Ja ih pitam hoćete li Vi nma kao dr potpisati da je bezbjedna,rekli su da to ne mogu a argument je bio pa Vaše dijete je zdravo to se dešava kod djece koja imaju genetske predispozicije za neke bolesti. Odjednom se genetika ove djece na našim prostorima “pokvari”!!! Ubrzo me čeka još jedno potpisivanje za drugo dijete! Jedva črkam da vidim kakvu će mi pamet prosipati. A jednoj poznanici su skoro prijetili da će socijalna doći d joj uzme dijete i povede na vakcinaciju!

  2. A zasto je primjetan pad broja vakcinisane djece,narocito MMR vakcinom?I uslov za boravak…uslov…mars bre djubradi jedna,dajte vi nama garanciju da nemamo bojazni od iste gadovi jedni…da vi nekog uslovljavate i kaznjavate sram vas bilo

  3. STOP VAKCINAMA!!!!!!
    LICNO IMAM POSLEDICE OD VAKCINE !
    ZNAM KAKO JE TO !!!
    TA SESTROCA NAZALOST JOS DOUVJEK RADI TU NA KONIK!
    STOP VAKCINAMA I UNISTAVANJE ZIVOTA!
    MOJ STE DOBRIM DIJELOM UNISTILI DOKTORI!!!!!

  4. Peticija! Imamo pravo na izbor,i odluku kao roditelji, sto ce ubrizgati u krv nase rodjene djece! Samo mi RODITELJI! Ne drzava,ne kvote,ne farmakoindustrija..a sto je sa Ustavom,i obaveznim osn.obrazovanjem,kao i pravom na odbijanje medicinske usluge i medicinskog ogleda itd,i sl.. garancije bezbjednosti vakcina ne postoji,nit je daju! Niti da su djelotvorne ( osim davnasnje prve protiv djecje paralize,nekada!) Dal rizikovat boginje il zauske,il autizam,autoimune bolesti, Gilian- Bareov sindrom,artritis,zastoj u razvoju govora..i ostalo sto cete naci na listi nezeljenih efekata na njihovim pakovanjima,a za koje, ako se desi niko ne odgovara!!.. Dovoljno!

  5. Pa, je li skoro dolazio Radovanovic u CG i usput iskorstio da prodaje i svoju knjigu, a sve za “dobrobit nase djece” i svog dzepa. Neka prije donosenja zakona evidentiraju djecu koja su imala posledice od vakcinacije, neka prikupe sve roditeljske prijave i uporede sa uputsvima posebno MMR vakcine! Valjda ce im onda biti jasno zasto su djeca masovno na inhalacijama, zasto imaju probleme sa cestom upalom usiju itd. Neka vide koliko im djeca odsustvuju iz vrtica i zbog kojih bolesti!

  6. Ministarstvo zdravlja bi trebalo da se pobrine za stvari koje su u njihovoj nadleznosti, da su te vakcine ispravne, u roku i skladistene po propisima! U junu 2014 je CG dobila donaciju 22.000 Pentaxim vakcina iz Turske. Stojale su 4 mjeseca po magacinima cekajuci vjestacenje u Belgiji koje je trazila Agencija za ljekove. Nisu imali propratnu dokumentaciju koja ide uz njih. Ta serija nije pustana u promet ni u EU ni u regionu, sami Bog zna sto smo dobili. Rezultat kontrole u Belgiji poslije 5 mjeseci naravno nije objavljen, uredno su primane u domovima zdravlja. Ko nama garantuje ispravnost tih vakcina? Ko nam garantuje da su bile u roku koji je 12 mjeseci? Ko nam garantuje da su cuvane i transportovane na temperaturi izmedju 2 i 8’C i zasticene od svjetlosti? Postoji li zapis o hladnom lancu i sertifikat? Zasto nam na zahtjev ne daju prazno pakovanje vakcine sa serijskim brojem i rokom trajanja koje nase dijete primi? Sve ovo nije manje bitno od same vrste ili sastava vakcije.

  7. Blago nama, samo cu to reci, kad su nam roditelji ovako pametni. Prospite tu pamet djeci koja su umrla, jer ih roditelji priuceni na netu nisu vakcinisali. Koje neznanje ovdje prsti, strah me uhvati.

    • Promijeniće oni Ustav samo da bi se uvukli u d… SZO i Americi i napunili džepove! Ovo je sramota!!! Čitala sam da veliki br mlaďih parova napišta Hrvatsku upravo iz razloga jer je vakcinacija obavezna.

  8. Onda neka ministarstvo preuzme odgovornost za posledice.Juce sam razgovarao sa covjekom,cije dijete poslije rijeci,mama i tata i vakcine je zamuklo.Dijagnoza je tzv disfazija.Sad moraju u Beograd na logopedski tretman.Ko sprovodi ispitivanje vakcina?Sustinsko pitnje je Da li su vakcine efikasne i da li su bezbjedne?Sta ce bebi u porodilistu vakcina protiv hepatitisa,kada se hepatitis prenosi krvnim i seksualnim putem???Da li ima osnova za pricu da su vakcine pritajeno zlo,bioloske klaster bombe koje ce tek razviti oboljenje?Zasto na Zapadu vakcine nisu obavezne???Zasto su zabranili prikazivanje filma Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe?

  9. Bas me “cudi” da ste obrisali moj jucerasnji komentar koji je bio lajkovan mnoogo puta…toliko o slobodi izjasnjvanja na ovaj portal…dobro dosli na stranicu Pravo na izbor vakcinacije u Crnoj Gori

Leave a Reply