Kada početi vježbati nakon porođaja

Beautiful woman exercising with large ball kneeling on the floor indoors - isolated

U trudnoći neke žene nagomilaju dosta kilograma i žele što prije nakon porođaja da smršaju i izgube taj višak. Važno je da znaju da se nikako ne preporučuje da s vježbanjem počinju prije nego što prođe šest sedmica od porođaja.

Neke žene se nakon porođaja vrlo brzo oporave i osjećaju se spremnima za početak vježbanja, ali prije početka svakako treba o tome da porazgovaraju sa ljekarom i naprave prvi pregled kako bi ginekolog potvrdio da je sve u redu i da mogu započeti s vježbama.

Ženama koje su rodile prirodnim putem oporavak traje puno kraće pa se njima savjetuje da i prije počnu s vježbanjem, u odnosu na žene koje su rodile carskim rezom. Carski rez je operacija i vrijeme oporavka je puno duže nego kod prirodnog porođaja.

Kako početi

Na početku započnite s laganim vježbama pa onda postepeno kroz mjesece pojačavajte tempo. Bez obzira jeste li rodile prirodnim putem ili carskim rezom, hodajte što više. Šetnje na svježem vazduhu će vam prijati, ali i vašem djetetu. Hodajte što više, krećite se i tako će vam nakupljeni kilogrami što brže otići i osjećaćete se svježije, poletnije i zdravije.

Na početku vježbanja izbjegavajte trbušnjake sve dok vam se razdvojeni trbušni mišići ne vrate na svoje mjesto.  S vježbanjem pričekajte sve do osme sedmice nakon porođaja kako bi bili sigurni da se sve polako počelo vraćati na svoje mjesto. Doktor će detaljnim pregledom najbolje moći ustanoviti u kojem su stanju mišići, odnosno jesu li se vratili na početni položaj.

Vježbanje će vašem tijelu pogodovati i omogućiti da se lakše vratite u formu. Pokušajte se što zdravije hranite i pijete i što više tečnosto, a posebno vodu. Ako ste dojilja, vježbanje se takođe savjetuje, ali nemojte izvoditi vježbe koje vam stvaraju bol pri dojenju. Prije svakog vježbanja dojite svoje dijete kako vam grudi ne bi bile teške i napete pa pritom otežale vježbanje.

Kod vježbanja se preporučuje sportski grudnjak koji vas neće stezati i s kojim ćete nesmetano vježbati. Osluškujte svoje tijelo i ako počnete krvariti neposredno nakon vježbanja, obratite se svom lijekaru. Postoji vjerovatnoća da niste još spremni za početak vježbanja. Izbjegavajte jak tempo i nemojte se forsirati s vježbanjem i dovesti svoje zdravlje u pitanje.

Izvor: Žena.hr

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply