U petak u Biblioteci predavanje dr Ranka Rajovića “Kako rastu veliki ljudi“

Najava Rajovic

Dr Ranko Rajović, doktor interne medicine, dugogodišnji predsjednik Komiteta svjetske Mense za nadarenu djecu i jedan od autora programa NTC Sistema učenja, koji se bazira na primjeni neurofiziologije u pedagogiji, održaće u petak, 22. aprila predavanje Kako rastu veliki ljudi u Podgorici.

Besplatne predavanje organizuju udruženje Roditelji i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, a počeće u 19 sati. Zbog ograničenog broja mjesta zainteresovani treba da prijave učešće putem maila: [email protected] Rajović će pred zainteresovanim roditeljima govoriti, između ostalog o funkcionalnom znanju, koje oštećuju razvoj djeteta, a da toga roditelji nijesu ni svjesni, ali i onima koje stimulišu ukupni dječji razvoj.

Ovo predavanje roditelji u Podgorici su imali priliku prvi put da čuju prije dvije godine.

NTC sistem učenja dr Ranka Rajovića primjenjuje se na različite načine u 15 evropskih zemalja. Sistem podrazumijeva učenje utemeljeno na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih nauka, posebno pedagoških – porodične pedagogije, didaktike i metodike za predškolski i osnovnoškolski uzrast.

Taj sistem učenja predstavlja operacionalizaciju teorijskih spoznaja navedenih naučnih disciplina, što je dobar pokazatelj kako povezivati teoriju s obrazovnom praksom. Pritom je riječ o novom pristupu učenju u kojem dominira misaona aktivnost djeteta i njegov uspješan razvoj.

Program nudi načine prepoznavanja nadarene djece, njihove karakteristike i puteve ka povećanju IQ-a, razvoja sposobnosti i stvaralačkog mišljenja. Naglašava važnost porodice i šire društvene zajednice (vrtići, škole, centri za nadarene) u razvoju nadarene djece.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply