Zanimljive činjenice o porođaju širom svijeta

porodjaj

Sam porođaj je univerzalan čin za sve majke širom svijeta praćen kontrakcijama, širenjem grlića materice, bolovima i na kraju, dolaskom bebe na svijet! Međutim, ono što se razlikuje u mnogim zemljama svijeta jeste samo iskustvo poroda i običaji nakon porođaja tokom prvih sedmica i mjeseci majčinstva.

Kako se iskustvo rađanja razlikuje u Evropi, Aziji i SAD-u? Donosimo vam devet različitih zanimljivosti koje razlikuju iskustvo porođaja širom svijeta.

1. Pokloni za mame povodom rođenja bebe

Od davnih 30-godina, vlada države Finske poklanja svojim trudnicama “pakete dobrodošlice za bebu”. Paket uključuje odjeću, portiklice, preparate za osnovnu njegu, vreću za spavanje kao i kutiju od kartona koja se može koristiti kao krevetac (što je uobičajeno u Finskoj). Majke mogu da biraju da prihvate ovaj poklon ili da dobiju novčanu pomoć od 140 eura. Čak 95% majki uzima poklon paket koji vrijedi mnogo više.

2. Porođaj u sjedećem položaju

Iako se trudnice najčešće porađaju u ležećem položaju to nije slučaj u djelovima Azije, Afrike i Centralnoj i Južnoj Americi. U ovim zemljama, žene mijenjaju različite položaje, od stojećeg, sjedećeg do ležećeg položaja. Istraživanja pokazuju da sjedeći, stojeći položaj ili klečanje na koljenima tokom porođaja može skratiti sam porođaj i smanjiti potrebu za ljekovima.

3. Upotreba gasa za smijanje

Iako se epiduralna ili spinalna anestezija najčešće koriste za ublažavanje bolova u SAD-u (podaci iz 2008. godine pokazuju da 61% žena koristi ljekove za ublažavanje bolova), nitratni oksid ili “gas za smijanje” je sve popularniji u Australiji, Finskoj i Kanadi. Stručnjaci smatraju da je njegova upotreba sigurna tokom porođaja ne za smanjivanje bola već da trudnicama odvrati pažnju od njega.

4. Određena hrana nakon porođaja

U mnogim kulturama postoje pravila o ishrani trudnica, a nekoliko vrsta hrane je usko povezano sa porođajem, poput supe od morske trave koja se koristi u Koreji. Ona se takođe naziva i “rođendanska supa” koju žene jedu odmah nakon porođaja ali se takođe konzumira i tokom rođendana kao podsjetnik na čin rađanja djeteta.

5. Simboličnost pupčane vrpce i posteljice

U mnogim djelovima svijeta, pupčana vrpca i posteljica – koji omogućavaju kiseonik i hranjive materije bebi tokom trudnoće – imaju takođe veliko simbolično značenje i shodno tome se tretiraju nakon rođenja. Na primjer, u Turskoj nije neuobičajeno da žene zakopavaju pupčane vrpce pored važnijih ustanova (simbolika obrazovanja i napretka) ili ih drže kod kuće (simbolika povezanosti sa porodicom).

U nekim dijelovima Afrike, posteljica se zakopava na veoma važno mjesto (obično ispod drveta ili kod kuće). U SAD-u i mnogim evropskim zemljama, posteljica se baca odmah nakon porođaja.

6. Mjesec dana odmora

U Kini i Vijetnamu postoji običaj koji obavezuje majke da ostanu kod kuće najmanje nekoliko sedmica nakon porođaja. Medicinski izvještaji navode da se od novopečenih majki očekuje da samo sjede ili leže u pidžamama jedan mjesec kako bi se oporavile od porođaja. Majke takođe imaju određeni plan ishrane tokom tog perioda.

7. Postnatalna briga o vaginalnim mišićima

U Francuskoj je razvijena terapija koja omogućava majkama da ojačaju svoje vaginalne mišiće nakon porođaja kako bi se spriječili budući problemi karlice. Ovakav vid terapije je omogućen od 1985. godine.

8. Odgađanje intimnih odnosa sa partnerom

U SAD-u, ljekari savjetuju pacijentkinjama da mogu ponovo da imaju intimne odnose 6. sedmica poslije porođaja ali u Papui Novoj Gvineji, taj period je mnogo duži. Tradicija u toj zemlji nalaže da se intimni odnosi odlože sve dok beba ne krene da jede čvrstu hranu (što može trajati sedmicama i mjesecima).

9. Osigurano porodiljsko odsustvo

U većini zemalja svijeta, novopečenim majkama je omogućeno porodiljsko odsustvo u trajanju od 12. mjeseci dok je u nekim zemljama taj period mnogo duži. U Švedskoj, Njemačkoj, Norveškoj i Danskoj, roditelji imaju mogućnost da iskoriste više od 50 sedmica plaćenog bolovanja koji se može podijeliti između majke i oca nakon rođenja ili usvajanja djeteta. U Češkoj Republici, roditelji imaju pravo na 48 mjeseci plaćenog roditeljskog dopusta.

Situacija je među najgorim u SAD-u gdje većina žena nema plaćeno više od 12. sedmica porodiljskog odsustva.

Izvor: Sve za bebe

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply