Konjuktivitis kod novorođenčadi

konjuktivitiasPIŠE: dr Milena Nikolić, spec. pedijatrije

Konjuktivitis (crvenilo očiju) kod tek rođenih beba je čest problem sa kojim se susrijeću roditelji. Uzrok crvenila može biti infekcija, iritacija očiju ili zastoj u sprovođenju suza u suznim kanalićima koji kod neke djece po rođenju nisu još dovoljno razvijeni.

Od infekcija, kod novorođenčeta se javljaju infekcije koje se dešavaju prolaskom kroz porođajni kanal majke, najčešće ukoliko majka ima infekciju hlamidijom, gonokokom, a nekad i ako je majka bez simptoma može doći do infekcije.  Ove infekcije se preveniraju ukapavanjem u oči kapi odmah po rođenju u porodilištu.

Daleko češći razlog crvenila oka i vlažnog oka kod tek rođenih beba je nedovoljna razvijenost suznih kanalića oka. Oko se prirodno vlaži suzama i tako se spiraju sve nečistoće koje dospiju u oči. Suze se stvaraju u maloj suznoj žlijezdi koja se nalazi u spoljnjem uglu oka. One odatle putuju ka unutrašnjem uglu oka, oblivaju oči i idu ka unutrašnjem očnom uglu. Suzice koje vlaže oči se odvode preko sistema kanalića u nos. Prelazak suza sa površine oka u nos se obavlja refleksno, potpomognut je treptanjem i ona količina suzica koje se stvori spontano i prelazi u nos. Kod tek rođenih beba sistem kanalića može biti sužen, nedovoljno razvijen ili potpuno zatvoren. Drugi razlog za nakupljanje suza može biti i zapušen nosić, pa iako je suzni kanal prohodan suze nemaju gdje da oteknu. Koji god da je razlog u pitanju rezultat je isti – suze ne mogu da oteknu u nosić, pa oko suzi, a ponekad suze teku unazad ka spoljnjem uglu oka. Sve ovo pogoduje razvoju infekcije očiju, crvenilu oka, stvaranju krmelja i otoku kapaka – nastanku konjuktivitisa.

Kod beba intenzivnije lučenje suza počinje od prvog mjeseca pa se tegobe mogu javiti i nešto kasnije od rođenja, jer je možda protok male količine suza bio moguć, a problem se javlja sa većom količinom suza. Ukoliko se javi suzno oko potrebna je blaga masaža suznih kanala koja pomaže da se suzni kanalići prošire. Masaža se izvodi tako sto se jagodicom prsta lagano prave kružni pokreti na mjestu na kome se spajaju oko i nos, u korenu nosa.  Na tom mjestu postoji jedno udubljenje koje gotovo kao da je oblika da se smjesti jagodica prsta i masaža suznog kanala kod bebica koje imaju ovaj problem je potrebna poslije svakog podoja, nekoliko puta u toku dana.  Na ovaj način se suze koje se zadržavaju na početku suznog kanala resorbuju a kanal proširuje.  Sve ovo se radi kao prevencija nastanka upale očiju, kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija u oku.

Njega očiju novorođenčadi

Svakoga dana poslije kupanja, potrebno je sterilnom gazom za jednokratnu upotrebu očistiti oči bebe. Jedna gazica se koristi za jedno oko, a druga za drugo i potom se bacaju. U oči se stavlja fiziološki rastvor (najbolje u ampulicama, kako ne bi došlo do infekcije) i radi se energičan pokred od unutra ka spolja, najpre na jednoj a potom i na drugoj strani.

Ukoliko se primijeti izraženije crvenilo ili nakupljanje krmelja, za početak treba probati intenzivnim ispiranjem bornom kiselinom bez konzervansa, a postupak sterilnim gazicama ponoviti isto kao i sa fiziološkim rastvorom. U očišćeno oko treba dodati nekoliko kapi borne kiseline u unutrašnji ugao oba oka, kako u krmeljivo i crveno, tako i u zdravo oko. Ukoliko ove metode i poslije dva dana redovne primjene ne pomognu, neophodno je da se javite pedijatru jer svaka dalja upotreba ljekova i masti mora biti indikovana od strane ljekara.  Takođe, ako primijetite intenzivno crvenilo, jako izražene krmelje koji ne prolaze na primjenu borne kiseline, kao i otečenost kapaka, treba da se javite odmah pedijatru.

Sve ovo se radi uz redovnu masažu suznih kanala. Njihovo suženje se toleriše kao normalno u toku prve godine, a ukoliko se do tog perioda ne uspostavi normalan protok suza, potrebna je pos,eta oftalmologu i sondiranje suznog kanala. Sondiranje je potrebno kod jednog veoma malog procenta djece u najvećem broju slučajeva masaža odradi svoj dio posla.

Kao zaključak – nadam se da će ovaj tekst pomoći roditeljima da znaju da je problem crvenog suznog oka kod novorođenčeta čest i da treba biti uporan, najčešće spontano prolazi ali je potrebna pravilna njega i upornost prilikom masaže.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply