Roditelji optužuju nastavika da je seksualno uznemiravao učenice

skolahn

Roditelji dvije djevojčice, Ž. i V. M. i T. T. optužili su jednog nastavnika Osnovne škole “Ilija Kišić” u Zelenici da je seksualno uznemiravao njihove kćerke u prostorijama te obrazovne ustanove. Nastavnik tvrdi da je sve laž i najavljuje tužbu protiv roditelja zbog povrede časti i ugleda.

Roditelji su danas ispred školske zgrade protestovali, jer je nastavnik poslije 15 dana suspenzije ponovo počeo da radi.

Najavljuju da će protestovati do ponedjeljka, a ako se „stvari ne istjeraju na čistac“, preduzeti i druge vidove borbe da se sazna istina.

Direktor škole Đorđije Radović rekao je da su  preduzeli sve mjere kako bi se utvrdila istina.

„Moju kćerku i njenu drugaricu koje zajedno pohađaju 9. razred  i još jednog učenika, nastavnik  je 11. februara zatekao kako puše u muškom toaletu škole. Naredio je učeniku da napusti toalet, a zatim pokušao da zagrli drugaricu moje kćerke. Ona se otrgla i pobjegla, a nastavnik je onda gurnuo moju kćerku u kabinu toaleta, poljubio je u vrat, a zatim pokušao da je dira dolje. Ona se otimala i zatim uspjela da pobjegne”, ispričao je Ž.M.

Kaže da je djevojčica uplakana ušla je u kabinet biologije i ispričala nastavnici šta joj se desilo, a ona je obećala da će o svemu obavijestiti direktora.

Rečeno je da je direktor reagovao tek u ponedjeljak, zbog proslave Dana škole.

Pokćerka T. T. sve to ispričala je psihološkinji u hercegnovskom Centru za socijalni rad, koja  je slučaj  prijavila osnovnom državnom tužiocu u Herceg Novom. T. T.je u ponedjeljak 15. februara o svemu obavijestila direktora škole u Zelenici.

“Odmah sam pozvao učenice i tražio da sve što su doživjele napišu, u prisustvu i uz saglasnost njihovih roditelja“,  navodi Radović. „Nastavnika sam preventivno suspendovao i pokrenuo disciplinski postupak. Zatim sam sazvao roditeljski sastanak odjeljenja koje pohađaju te učenice, zatim nastavničko vijeće škole, savjet roditelja i školski odbor“.

O svemu je obaviješteno Ministarstvo prosvjete, odnosno njihova inspekcijska služba.

Radović ističe da  nastavnik  u školi u Zelenici radi dvije godine, da je bio vrijedan i savjestan  i da do sada nije bilo pritužbi ni na njegov rad i ponašanje.

Kaže da će dalji koraci koje će preduzeti škola zavisiti od nalaza državnih organa.

“Ovo je počelo mnogo ranije, ali djete mi nije dalo da reagujem, jer neumjesne nastavnikove verbalne izjave nisu shvatale ozbiljno, dok nije došlo do fizičkog kontakta”, rekla je  T. T.

Ona je pitala  da li roditelji treba da strahuju šta će se dogoditi njihovoj djeci kada ih pošalju u školu.

„Bilo je još sličnih slučajeva, na roditeljskom sastanku sam čula za još dvije djevojčice  koje je seksualno uznemiravao nastavnik“, kazala je Vesna Mijović .

„Siguran sam da roditelji druge dvije djevojčice  ne znaju šta se desilo, sramota ih je, nigdje djeca ne izlaze“, tvrdi Ž. M.

Onje dodao da se ova situacija teško dokazuje i da se u školi u Bijeloj takav slučaj zataškao, “pa pokušavaju da to urade i u školi u Zelenici“.

Istakao je da njegova kćerka zbog stresa koji je preživjela ima zdravstvenih problema: povišen krvi pritisak i nivo šećera u krvi.

Zbog svega traži da se i učenice i nastavnik podvrgnu poligrafskom ispitivanju (detektor laži).

Roditelji učenica traže i ostavku direktora škole Đorđija Radovića.

“Užasno se osjećam zbog ovih optužbi jer se to kosi sa mojim moralnim principima i profesijom kojom se bavim. Trinaest godina radim u prosvjeti, nikada nisam imao nijedan incident sa djecom, nisam ih nikada uvrijedio, a kamoli nešto drugo da sam uradio. Sve što je rečeno je laž i ne znam da li je riječ o organizovanoj hajci na mene ali time će se pozabaviti nadležni organi“, kazao je novinarima nastavnik.

Učenice, koje kažu da su dobre prijateljice,  prije nekoliko dana potukle su se u učionici, što je neko od njihovih drugova snimio i podijelio na društvenim mrežama.

Tuča se desila nakon navodnog seksualnog uznemiravanja djevojčica i roditelji tvrde da je i to posljedica nemilog događaja.

Ivor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply