Za stomatološke usluge porodilje treba da se obrate Fondu i dostave Otpusnu listu

zubar

Porodilje koje žele da ostvare pravo iz Zakona o zdravstvenom osiguranju i dobiju stomatološku zdravstvenu zaštitu u obimu preventivnih i kurativnih usluga (liječenje i njega) treba da se registruju u Fondu za zdravstveno osiguranje i sa sobom donesu Otpusnu listu iz zdravstvene ustanove.

Udruženje Roditelji se obratilo Fondu zdravstva sa zahtjevom da pojasne procedure potrebne za ostvarenje ovog prava jer se veliki broj žena žalio da im je i u stomatološkim ordinacijama i u Fondu zdravstva pojašnjeno da nemaju pravo na tu vrstu usluge, osim u toku trudnoće ili da ni oni nijesu u toku sa novim odredbama.

Udruženju je iz Fonda pojašnjeno da je Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je 28. januara proširio pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou i na žene godinu nakon porođaja. Zakon je stupio na snagu krajem januara.

Kako se navodi u Zakonu, ova vrsta zdravstvene zaštite na primarnom i sekundarnom i tercijalnom nivou obezbjeđuje se u punom iznosu iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Da bi ostvarile ovo pravo žene moraju imati izabranog stomatologa, koji ima ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

Spisak izabranih stomatoloških ordinacija

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Meni su trazili i izvod iz maticne knjige rodjenih za dijete, pa bolje i to ponijeti sa sobom za svaki slucaj. Takodje, partner moze odraditi ovu proceduru u Vase ime. Ukoliko nemate izabranog stomatologa, kroz istu proceduru ga u Fondu mozete izabrati.

Leave a Reply