Đacima koji putuju u Danilovgrad ukinut besplatan prevoz

prevoz2

Foto: CDM

Besplatan, organizovan prevoz za učenike iz Podgorice koji pohađaju nastavu u Danilovgradu od 1. marta biće ukinut pa će ubuduće morati sami da biraju prevoznika i pritom izdvoje 20 eura za mjesečnu kartu.

Kako je za CdM rekla M.D, majka učenika prvog razreda danilovgradske Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”, ova odluka je zatekla sve roditelje koji svakodnevno održavaju sastanke u školi kako bi našli rješenje za novonastalu situaciju.

“Ministarstvo prosvjete je do sada angažovalo prevoznike i plaćalo prevoz za đake, i on je bio tačan, a prije svega bezbjedan. Većina roditelja se na juče održanom sastanku u Gimnaziji saglasilo da nije problem plaćati 20 eura za mjesečnu kartu, samo nam je bitna bezbjednost naše djeca koja je sada dovedena u pitanje“, tvrdi ova majka.

Ona je objasnila da su učenici do sada na na posebnim stajalištima čekala autobuse, a od marta će morati da idu na glavnu stanicu i sa ostalim putnicima dijele prevoz.

“Škola pokušava da nešto uradi po tom pitanju, ali uprava samo može da slegne ramenima, ona samo da predlože rješenje, na Ministarstvu prosvjete je da ga usvoji ili odbije. Taj Vladinin resor potpisuje ugovore sa prevoznicima, škola ne može da ih angažuje“, objasnila je M.D.

Prema njenim riječima, neki prevoznici su raspoloženi da “sarađuju” samo se čeka zeleno svjetlo nadležnog Vladinog resora.

“Ovaj prevoz je godinama funkcionisao i đaci i roditelji su bili zadovoljni, ne znamo zašto je odjednom prekinuto sa tom praksom. Ne želimo da gubimo na vremenu, svakodnevno će se održavati roditeljski sastanci i nadamo se rješenju koje će biti svima u interesu. Ponavljam, bezbjednost djece nam je na prvom mjestu“, poručila je M.D.

Inače, Gimnaziju u Danilovgradu pohađa oko 400 đaka iz Podgorice.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sa druge strane danilovradski srednjoškolci, koji uče u Podgorici, nikada nijesu imali obezbijeđen prevoz. Roditelji plaćaju, a đeca budu ostavljena ili kod KBC, odnosno kod Palade ili na glavnoj austobuskoj stanici. I po śeveru i po kiši i po suncu.

  2. Ne bih da zvucim bezosjecajno i zao mi je sto je do toga doslo ali i nasa djeca iz Zete svakodnevno putuju za Pg i oduvijek smo kupovali mjesecnu kartu. Ja je mom sinu kupujem svakog mjeseca po 31 eur. Nikad niko nije rekao ajde da ne naplacujemo djeci iz Zete, Malesilije ili Bjelopavlica. Niko nikad. Svima je poznato da zadnjih godina djeca koja iz nekog razloga ne upisu PG gimnaziju upisuju se u DG gimnziju i nije mi jasno zasto bi oni bili nesto povlasceni, jer su gimnazijalci? Ne znam zasto. Opet ponavljam razumijem roditelje i djecu ali moraju i oni biti svjesni cinjenice da sva ostala djeca oduvijek placaju prevoz.

  3. Dok god je ovakve logike ne moze nam biti bolje. Ako je nekom dobro, hajde da mu to uskratimo, jer meni nije. Zar nije logicnije, ako neko ima, odlicno, idem i ja da se izborim za to dobro. Zao mi je sto ostali srednjoskolci nemaju placen prevoz, ali zar zato treba ukinuti i danilovgradskim?! Kakav smo to narod postali?! Godinama se cuti po pitanju djecijeg dodatka. Nema ga niko pa izgleda svi zadovoljni. Koji apsurd!

Leave a Reply