Uštedite malo vremena tokom dana

Family preparing food together

PIŠE:Mamin svet

Svakog dana smo u trci koju unaprijed gubimo – trci s vremenom. Veče donosi osećaj isfrustranosti ako nismo uspjeli da obavimo sve za taj dan. Ovi savjeti možda će vam pomoći da uštedite malo vremena, ili da produžite dan:

  • Primjenjujte multitasking, ako je moguće. Mada istovremeno obavljanje više poslova može da donese više štete nego koristi, ponekad je sasvim izvodljivo. Možete da vježbate ili peglate pred TV-om, ili slažete sudove u mašinu dok čekate da provri kafa, čak i da se igrate s djetetom igre likova dok kuvate.
  • Naučite da kažete ne – Ovo je veoma važno, ne možete uvijek i svima biti na usluzi. Odvojite  nekoliko spremnih „da“ odgovora, i kad ispunite bonus za taj dan, recite sebi (i drugima) da za to više nema vremena.
  • Grupišite i unaprijed pripremite stvari – na primjer, držite na jednom mjestu sve što vam treba za plaćanje računa, kao i fascikle sa zdravstvenim knjižicama i medicinskom dokumentacijom. Tako nećete gubiti vrijeme na traženje kad vam zatreba.
  • Odmah upisujte. Planiranje i upisivanje u kalendar je važno, ali je efikasno samo ako to uradite ODMAH. U protivnom može se desiti da zaboravite, ili da isplanirate previše za taj dan.
  • Pozovite prije odlaska na određeno mjesto. Kao novinaru mnogo puta mi se desilo da omašim termin konferencije, ili lokaciju, samo zato što sam zaboravila da telefonom potvrdim informacije koje imam. I vama se sigurno desilo da ste išli do radnje koja ne radi vikendom, ili putovali na kraj grada pa shvatili da je festival plesa vaše kćerke sledeći vikend. Nazovite, vrijedi mnogo ušteđenog vremena.
  • Eskivirajte redove. Pritom ne mislimo na laktanje u redu, već korišćenje online plaćanja, naručene kupovine.
  • Ne provjeravajte mail i omiljene sajtove i društvene mreže svakih 5 minuta. NIŠTA nije toliko važno, a vi ćete se lako odvući od nekog važnijeg posla i izgubiti silno vrijeme. Ako očekujete neki važan mail, u redu je provjeriti malo češće, u suprotnom – provjeravajte recimo krajem svakog sata.
  • Liste, liste! Jedino na taj način nećete zaboraviti sve što ste planirali. Ali ni one vas neće spasiti ako nisu realne (da ste planirali ono što realno možete da ispunite tog dana), ako ne postavite jasne ciljeve, kao i jasne rokove do kada mora da se završi planirano.
  • Selektivno se javljajte na telefon. Ne morate na svaki zvrk da se javljate na telefon, i mobilni i fiksni telefoni danas očitavaju ko vas je pozvao. Ako poziv nije važan i hitan, ne morate se odmah javiti, uštedećete vrijeme, a kasnije odlučiti kada ćete uzvratiti poziv
  • Sve što možete uveče, ne ostavljajte za ujutru. Moj život se promijenio kada sam kao odrasla i samostalna počela da primjenjujem način razmišljanja koji mi je kao školarcu usađivala moja mama – knjige i garderoba za ujutro se spremaju UVEČE. Probajte – spakujte za ujutru sve što vam treba u torbu, pripremite šta ćete da obučete i djeca i vi, čak možete i da postavite sto za brzi doručak. Jutro će izgledati potpuno drugačije!
  • Ne dajte da vam išta odvlači pažnju. Ograničite jasno vrijeme za ono što vam odvlači pažnju – bilo da je to tv, internet ili čitanje časopisa. Na TV-u snimite omiljene emisije ili u TV vodiču zaokružite samo ono što želite da gledate. Za surfovanje navijate alarm, i kada istekne onoliko vremena koliko ste predvideli, diskonektujte se.
  • Radite prvo najkrupnije zadatke – kako kaže Brajan Trejsi, autor knjige „Pojedi tu žabu„, kada prvo ujutru uradite najveću i najvažniju stvar, ostatak tokom dana pašće vam mnogo lakše i bićete mnogo uspješniji, a i produktivniji.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply