Pametno uredite jako malu dječju sobu

soba2

Iako biste voljeli da vaše dijete ima prostranu sobu od 15 kvadratnih metara samo za sebe, to nije uvijek moguće. Ponekad se u manji prostor mora stisnuti jedno ili čak dvoje djece. I, znate što? Uspiju preživjeti. Danas mnogi nemaju taj luksuz da djeci namjeste velike dječje sobe ili da svako dijete ima svoju sobu. Pogledajte zato neke savjete i ideje za uštedu prostora i pametno uređenje.

Što ne trebate, ne kupujte

Držite se minimalizma i ne pretrpavajte sobu bespotrebnim stvarima. Ne kupujte predmete koji imaju sličnu funkciju kao neki koje već imate. Npr, imate li baby gym, oduprite se porivu da kupite i didaktičku deku za puzanje. Ne treba vam niti 20 bočica, a imate li guralicu, nikako ne nabavljajte hodalicu.

Kupujte malo

Ne pokušavajte u sobu od 8 kvadratnih metara nagurati dječji krevet veličine jahte. Vaše dijete niti u velikom kinderbetu neće spavati narednih 6 godina, tako da mu ne treba previše prostora prije prelaska u krevet. Želite li stolicu za ljuljanje na kojoj ćete uspavljivati i hraniti dijete, ne uzimajte ništa glomazno jer niti nju nećete koristiti godinama, a samo će vam zauzimati dragocjeni prostor za igru.

sobaBudite mobilni

Stočić za presvlačenje potpuno je nepotreban, dijete možete presvlačiti bilo gdje, na krevetu ili čak i na podu na mobilnoj podlozi za presvlačenje. Isto je i sa stolicom za hranjenje. Kupite navlaku koja je univerzalna i koja se može prikopčati na bilo koju običnu stolicu, a jednako služi svrsi kao i svaka hranilica.

Ugurajte mjesto za odlaganje stvari gdje god je moguće

Kupujući pametno ključne predmete, kasnije možete dobiti više mjesta za ostavu. Kupite kinderbet ili dječji krevet s ladicama ili s dovoljno praznog prostora da ispod možete ugurati plastične kutije. Ne kupujte dječji sto i stolice, već radije klupu u koju se mogu stavljati igračke. Kupujete li police, neka budu pune praktičnih otvora za spremanje stvari različitih dimenzija. Iskoristite svaki kutak sobe za nešto.

Minimizujte igračke i kupujte samo one pametne

O tome kako velika količina igračaka nikome ne čini uslugu, jasno je i već smo pisali. Umjesto pretrpavanja kako biste zabavili svoje dijete (koje na kraju uopšte neće biti zabavljeno), kupujte smislene i višenamjenske igračke koje će zaista koristiti i to duže vrijeme ili ih izjamite u Biblioteci igračaka ako ste u Podgorici.

Neka sve bude na svome mjestu

Budite organizovani, jer mala soba može vrlo lako izgledati neuredno čim par stvari nemarno nagurate na policu. Zato, nakon korištenja svaku stvar odložite tačno tamo gdje i pripada, a sve što neko vrijeme ne koristite, spremite na tavan, u podrum, poklonite ili prodajte.

Pazite na boje i dimenzije

Svi znamo da bijela boja čini prostor većim, ali nije nužno da vaša mala dječja soba bude bijela. Izaberite neke pastelne tonove ili čak dublje plave pau z njih kombinujte svijetli namještaj. Ne kupujte glomazne, visoke ormare koji će prekriti zidove, jer će soba izgledati kao zatvor i to će je potpuno zatvoriti. Isto tako, izbjegavajte teške zavjese i masivne komade pokućstva.

Police, police

Mala kvadratura znači da ćete puno predmeta morati podići u vazduh što je pravi spas. Iskoristite ljepotu polica i sve što vam ne stane u ormare i ladice dignite na njih, objesite, odložite. Takođe, možete i na unutrašnjunjustranu vrata sobe objesiti kukicu na koju možete odložiti kućni ogrtač ili kesu s plišanim igračkama…

Izvor: Dječja posla

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply