Ovčije boginje (Varičela)

Ovčije-boginje-Varicela

Ovčije boginje su visoko zarazna dječja bolest i jedno od najčešćih obolijevanja dječjeg uzrasta. Vrlo često se javlja u vrtićima i obično obole sva djeca koja dođu s dodir s drugim zaraženim djetetom. Najveći broj djece ima relativno blage simptome. Osip po koži nastupi 10 do 20 dana nakon kontakta, prvo na leđima i vlasištu, kao crvene “pjege” koja ubrzo prerastaju u “plihove” koji se na kraju osuše i postanu kraste. Osip se širi po cijelom tijelu. Većina djece imaj i blago povišenu temperaturu.

Osip svrbi i intenzivno češanje može ostaviti ožiljke po koži, pa je poželjnio na mjestu osipa nanijeti “rastvor ili puder za boginje” koji sadrži blagi anestetik i ublažava simptome svraba. Obavezno je da se dijete kupa svake večeri, uobičajeno, vodom i sapunom čime se sprečava bakterijska infekcija.

Nakon desetak dana od početka bolesti kad se sve promjene pretvore u kraste, dijete više nije zarazno za okolinu. Pedijatrijsko praćenje je potrebno kod djece koja imaju visoku temperature (preko 39,0), uporno kašlju, ili su promjene jako crvene, osjetljive, topple na dodir.

Komplikacije su izuzetno rijetke i vezane su najčešće za bakterijsku infekciju kože.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply