Ombudsman upozorava na zabrinjavajuće stanje u nekim vrtićima u Podgorici

dezurnivrtici

Problem prebukiranosti pojedinih podgoričkih vrtića odavno je poznat ali je, nakon brojnih žalbi roditelja, ove školske godine u kontrolu morao da krene i ombudsman, koji je ustanovio frapantne podatke u određenim vaspitnim jedinicama.

U izvještaju u koji je Televizija Vijesti imala uvid, utvrđeno je npr. da u vrtiću Poletarac 2 javne ustanove Đina Vrbica djeca čak spavaju na strunjačama, da nema dovoljno umivaonika i toaleta i da sve to ozbiljno prijeti zdravlju i bezbjednosti najmlađih. Ombudsman je zbog toga preporučio nadležnima da hitno rasterete najbrojnije grupe od kojih neke imaju čak i po 75 upisane djece. Iz Ministarstva prosvjete odgovaraju da će dio djece smjestiti u neke adaptirane poslovne prostore u Podgorici ali da se sve ne može uraditi odmah jer je potrebno da se ispoštuje procedura.

Nakon sto su se, zabrinuti i nezadovoljni zbog uslova u vrtićima Poletarac 1 i 2, podgoričke javne predškolske ustanove Đina Vrbica, roditelji prije par mjeseci obratili Ombudsmanu, iz ove institucije krenuli su u ispitni postupak.

U jednoj od starijih vaspitnih grupa u prostoriji od 15 metara kvadratnih zatečeno je 25 djece na spavanju, vaspitači su boravili ispred prostorije jer nije bilo dovoljno prostora u učionici, kreveti su bili razmješteni do samih vrata, pa je bila otežana prohodnost i otvaranje vrata, namještaj, stolovi i stolice su izmješteni u hodnik.

U jednoj od mlađih vaspitnih grupa, na prostoru od 40 metara kvadratnih, upisano je čak 75 djece. Nije mnogo bolje ni u jaslenoj grupi – na 20 kvadrata upisano je 31 dijete, a na spavanju ih je zatečeno 18.

Prostor je opremljen krevetima za bebe tako da je izuzetno malo prostora ostavljeno za kretanje i aktivnosti najmlađe djece, svega nekoliko metara kvadratnih. Djeca su bila izuzetno uznemirena tokom perioda predviđenog za odmor i spavanje.

Osim što nema dovoljno prostora, Ombudsman je zapazio da fali i namještaja, igračaka, da je sanitarni prostor neadekvatan, da nema dovoljno ventilacije i da je dnevna svjetlost oskudna. Još gore stanje zatečeno je u vrtiću Poletarac 2.

Jedno je je zajedničko kupatilo za sve grupe, gdje više puta u toku dana preko 180-oro djece koristi četiri umivaonika i četiri toaleta.

U jednoj od grupa, prostorija za boravak je 35 metara kvadratnih, broj upisane djece je 75, a na spavanju ostaje i do 47. U pojedinim vaspitnim grupama nema dječjih kreveta, već djeca spavaju na strunjačama na podu, od kojih je troje na jednoj sa istim čaršafom.

Zbog ovakvog stanja, Ombudsman je ustanovi Đina Vrbica i Ministarstvu prosvjete preporučio, između ostalog, da u roku od tri mjeseca nađu adekvatno rješenje za rasterećenje najbrojnijih grupa.

Iz Ministarstva prosvjete kazu da rade na tome.

“Naravno, radi se presjek stanja, prati se kakvi su to uslovi i kao što sam rekla ukoliko postoji potreba za povećanjem broja vaspitača ali i broja zdravstvenih radnika na tome se i radi u zavisnosti od samog broja grupa i djece i stvaraju se uslovi da bi se zadovoljilo sve ono što treba djeci da se pruži”, kazala je Marija Jovović iz Ministarstva prosvjete.

Osim tačnih podataka o broju zaposlenih, Zaštitnik zahtijeva i jasne podatke kvadrature radnog prostora po djetetu, prostora za igru, raspoloživost kreveta, potrošnog materijala, didaktičkih sredstava, igračaka.

“Ne mogu konkretno da vam kažem u ovom trenutku da je u nekoj grupi 25 ili 40 djece jer to zavisi od dana, vaspitne jedinice i same grupe i mi smo upućivali djecu u druge vaspitne jedinice u zavisnosti od samog broja, ali ne možemo diskriminisati djecu, cilj je da sva djeca pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, istakla je Jovović.

Da bi taj cilj ispunili, ali i rasteretili postojeće grupe i zadovoljili osnovne standarde, iz Ministarstva prosvjete ponavljaju da će određene prostore u Glavnom gradu prilagoditi potrebama vrtića.

“Tako da će se zadovoljiti sami kapaciteti. Potrebno je malo strpljenja, malo vremena jer sve ove aktivnosti se sprovode u skladu sa javnim nabavkama i mi bismo ponekad željeli da to možemo za jedan dan riješimo ali zakon nas obavezuje da poštujemo propise”, objasnila je Jovović.

I dok Ombudsman upozorava da se zbog neadekvatnog prostora i neprimjenjivanja higijensko-sanitarnih standarda povećava rizik po zdravlje i bezbjednost djece, iz Ministarstva prosvjete vjeruju da će problem konačno biti riješen do kraja 2017. kada glavni grad dobije još četiri nova vrtića u kojima bi bilo smješteno nešto preko hiljadu mališana.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bas me zanima od kada doticna gdja Jovanovic radi u Min.prosvjete, moje najstarije dijete ima 14 god.znaci prije 12 god je bila potpuno ista situacija kao i sada!!! Pa ne treba 12 godina da se zavrsi postupak javne nabavke, koga vi pravite ludim?! A visak novca koji roditelji placaju daje se za clanove odbora i za jos kojekakve gluposti umjesto da se djeci makar kupi edukativni materijal i igracke a ne cekate da i to roditelji donesu … Sram vas bilo…

  2. Imam mali predlog: 1/ tuzimo ih prvo sto ne postuju normu; 2/ onda ponudimo resenje: u drzavne vrtice upisuju samo do norme djecu, 3/ svako dijete van liste dobija pomoc odredjenog iznosa (napr 60-80e) od onih 160e (koliko su izracunali da su troskovi u vrticu po djetetu bez ishrane). Smanjice i budzetske troskove, nece opasti obuhvat, mozda ce se i povecati, i napravice uslove da privatni biznis na ovom polju ima odlicne izglede… 4/ propisu kriterijume za privatne vrtice jasne i detaljne, proceduru kazni ako nisu ispunjeni… Ajmo nesto da radimo, jer ce ovim tempom i nasa djeca pricati istu prcu za svoju djecu!?

  3. Vaspitači bi trebalo sa roditeljima da izvrše pritisak da se nešto pod hitno mijenja. Ljudi rade pod uslovima koji su van zakonskog okvira. Rizikuju da dođe do ugrožavanja nekog djeteta a pri tome i sami učestvuju u tome.

  4. a predskolsko obavezno! Crni humor. Zasto je obavezno? Sta ih mogu nauciti u tim uslovima? Mogu postati samo gori nikako bolji. Bolje im je 100 puta sa babom i djedom i jos ako im je selo blizu ihaa milina sa kravama i kozama

Leave a Reply