Igračkoteka i Razvojni centar na korak do otvaranja

20151204_100410

Udruženje Roditelji već dvije godine radi na osposobljavanju Biblioteke igračaka i Razvojnog centra, koji bi trebalo da budu otvoreni u decembru, a u januaru da počnu s radom.

Nakon završenih grubih građevinskih i radova na vodovodonoj i elektro mreži, izolaciji, pregrađivanja, postavljanja podova, krečenja, finih radova, montaže namještaja, sada su došli do faze kada su na korak do otvaranja, čekajući da ih kontaktira neko od brojnih donatora kojima su poslali dopise i obraduje ih da će im obezbijediti dio bravarije koja se ne može sanirati zbog izuzetno lošeg stanja u kojem se nalazi.

Na ideju da ovakvu vrstu servisa pružaju svim roditeljma i djeci, ali prevashodno socijalno ugroženima, došli su krajem 2013. godine kada su i počeli da rade na ostvarivanju tog cilja, a iako se na trenutke sve činilo nedostižnim, istrajnost se isplatila, kaže koordinatorka ove inicijative Slađana Bajić Bogdanović.

“Naša članica Ana Vujnović predložila nam je otvaranje Biblioteke igračaka, po ugledu na razvijene centre, ali se ideja činila neostvarivom s obzirom na to da je većina naših aktivnosti volonterska i da nijesmo imali ni prostor ni osnovna sredstva za rad Igračkoteke i Razvojnog centra. Ali, kao i u mnogim drugim situacijama, to nas nije zaustavilo i počeli smo sa različitim aktivnostima, koje su dugo trajale, ali su ipak realizovane i to uspješno jer smo sada na korak do cilja”, priča Slađana.

Počinje inicijativa za otvaranje prve Biblioteke igračaka

DSC_0168

Prva donacija stigla je od šoping mola Delta City koji je udruženju Roditelji više puta prije i nakon toga pomagao i podržavao ih, a u decembru 2013. godine su im ustupili prostor i obezbijedili sve što je potrebno da se organizuje Slatki sajam, u toku kojeg su građani kupovali poslastice koje su pravili roditelji, i obezbjedili kompanija “Klikovac” d.o.o, Ivnika, NLB Banka, Ministarstvo unutrašnjih poslovaMontecco, novinari Jutarnjeg programa Radio televizije Crne Gore, Pekara Sicilia, slatke radionice Torte Mina, Anin Medeni kutak, Torte Lejla, Radionica kolača Ratka, Unine torte, Praline Ruža Raš, portala Kuvajza.me i Crnagoracoop, a po cijeni koju su sami određivali. Na taj način je sakupljeno nešto preko 900 eura donacija, ali i fond igračaka i knjiga koje će biti u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra. U toku sajma udruženju je pomogla i kompanija Vezuv koja je donirala 50 setova jedinstvenih društvenih igara. Igračke su, osim njih i građana, donirali i privatni vrtići Frog, Pinokio Artić, Čarli Čaplin i Mali Princ. Biblioteku igračaka će krasiti i igračke od različitih materijala koje su djeca pravila kod kuće.

Ispunjen cilj Slatkog sajma

Ubrzo nakon toga udruženju je odlučila da pomogne Pedijatrijska ordinacija Doktorica Mica, koja je proslavljajući deset godina rada prikupljala donacije od svojih gostiju, a zatim sve te donacije preusmjerila na Igračkoteku i Razvojni centar, možda i ne pretpostavljajući koliko će proći od ideje do otvaranja. Nakon toga je udruženje Roditelji počelo aktivno da traži prostor, i nakon što je iz medija saznalo da je Ministarstvo odbrane odlučilo da dio svojih protora ustupi na besplatno korištenje nevladinim organizacijama, odmah im se i obratilo. Na konačnu odluku se čekalo skoro godinu, a Vlada je 4. decembra 2014. godine odobrila Ministarstvu odbrane da na pet godina ustupi na korištenje Udruženju prostor u ulici Bracana Bracanovića 74a.

Biblioteka Igračaka dobila svoj prostor u Podgorici

Prostor ima dvije etaže, prizemlje površine 69 i podrum od 74 kvadrata. Bile su mu neohodne sanacija i adaptacija, i to vrlo obuhvatna i detaljna. Na početku se činilo nemogućim da će ikada biti doveden u približno stanje onom koje je osmislio studio Synthesis architecture&design, a koji je donirao kompletan idejni projekat buduće Igračkoteke i Razvojnog centra.

11244900_797910286959355_1813439568459711270_n

11061237_797910283626022_2588807625183040186_n

10982844_797910250292692_1274427150357018986_n

“Njihova direktorica Sonja Radović Jelovac je u tim prvim danima kada smo ušli u prostor jedina vjerovala u njega. Nama se činilo da je sve palo u vodu i da je pred nama nemoguća misija”, sjeća se Slađana.

Ipak je Sonja bila u pravu, i nakon što su idejni projekat i predlog radova napravljeni, počelo se sa kontaktiranjem potencijalnih donatora.

Među prvim kompanijama koje su obavijestile Udruženje da žele da im pomognu, čim su vidjele infomaciju o dobijanu prostora, su bili Elko tim i La Mia Casa, koji su najavili donacije u elektro opremi, ali i potrebnoj rasvjeti, tapetama, dekoraciji zidova…Kontaktiranje potencijalnih donatora je polako počelo da daje rezultate, a vijest da će Glavni grad pomoći i uz angažovanje radnika Agencije za stanovanje odraditi veći dio grubih radova sve u Udruženju je ostavila bez teksta i neizmjerno obradovala.

11062804_819636998120017_2888118644877624179_n

Zatim su uslijedili i pozitivni odgovori i iz Fondacije “Petrović Njegoš” koja je finanisirala izradu polica za igračke, kompanije Entext koja je donirala keramiku i sanitarije, Electro team koji je obezbijedio elektro opremu, Bohora Atene od koje su stigle gipsane ploče, Ramela iz Nikšića čiji su majstori završili elektro instalacije, Hausmajstora koji je bio zadužen za postavljanje rasvjete. Kompanija Šajo grupa odlučila je da donira četiri računarska stola i stolice. Pomogla je i donirala Biblioteci i kompanija RLC

“Dio namještaja je bio obezbijeđen, ali su preostali stolovi, police i kompletna čitaonica, a ubrzo se uvidjelo da se bez klimatizacije neće moći početi sa radom jer je jesen počinjala. A onda je uslijedila odluka LDS Charitiesa čiji su predstavnici posjetili Udruženje i nakon pojašnjavanja i prezentacije cilja i namjene Igračkoteke i Razvojnog centra odlučili da doniraju sve to – ostatak namještaja i split sistem”, kaže Slađana.

Od tog trena je sve počelo da se dešava velikom brzinom. Uporedo sa početkom izrade namještaja, Udruženje su obavijestile kompanije Sofa Bed i Habitat Podgorica da će obezbijediti čaše, šolje, tanjire, nakit za jelku i novogodišnje dekoracije. Jelku je prethodno donirala La Mia Casa.

“Shvatili smo da smo pri kraju mada i dalje nemamo jedan važan segment, a to su nova vrata i prozor, odnosno nijesmo obezbijedili zamjenu dijela bravarije koja je u toliko lošem stanju da se ne može popraviti. Za tu namjenu smo dobili donaciju kompanije Normal, kako bismo platili dio novca potrebnog za zamjenu bravarije, a nadamo se da će nam se neka od kompanija koja se bavi tom vrstom radova uskoro javiti i obradovati nas”, kaže Slađana.

U međuvremenu ih je i Societe Generale banka Montenegro obradovala najavom donacije za kupovinu stolica za učionicu. I dok su razmišljali o dekoracijama i poslovima koji predstoje, vjerujući da je priča o izolaciji i prokišnjavanjima završena, kiša ih je u to razuvjerila. Shvatili su da imaju problem sa vodom koja je pronalazila put i vlažila jedan od zidova, zbog problema na fasadi. Ni to nije dugo trajalo jer je popnovo pomogla Agencija za stanovanje pomogla ali i kompanija Hidro best iz Podgorice koja je odradila izolaciju ne samo tog, nego i drugih problematičnih i potencijalno problematičnih djelova.

12208257_883416181742098_8087977993060844539_n

Članovi Udruženja su počeli da se okupljaju vikendima i zajedno sa djecom uređuju i sređuju prostor, farbajući, čisteći i baveći se sitnim radovima, a u tome im je, osim jednog Luke i Stevana, pomogla i nevladina organizacija Naša akcija koja se često uključuje i pomaže u mnogim aktivnostima udruženja Roditelji. Vrijedna su bila i djeca iz zgrade u kojoj se nalazi prostor, koja su zelene površine.

U udruženju osmišljavaju i pripremaju svečano otvaranje dok čekaju postavljanje tapete koju su dobili kao donaciju, i farbanje još jednog zida, koji će “pretvoriti” u veliku tablu za crtanje, a što će odraditi firma Prevalis Art, štampu i montažu unutrašnjih dekoracija i oznaka u prostoru koje će obezbijediti Design Box, kao i oslikavanje zidnih površina u unutrašnjosti ali i na fasadi zgrade za koje se ponudila NVO AUT. Članovi Udruženja vjeruju da se Igračkoteka i Razvojni centar mogu otvoriti već sad u decembru ne samo jer su nestrpljivi da realizuju svoj cilj, već i zbog simbolike – u decembru 2013. su aktivno počeli da rade na ovoj ideji, u decembru 2014. dobili prostor, a sada bi da ga u decembru i otvore.

Uz sve to treba da osmisle najbolji mogući način da se zahvale svim ovim kompanijama, građanima i pojedincima (Borisu) koji su prepoznali važnost ovog projekta, koji će biti projekat svih roditelja (za sada) u Glavnom gradu.

Igračkoteka (biblioteka igračaka) i Razvojni centar biće mjesto gdje će roditelji i staratelji moći besplatno da iznajme neku od didaktičkih igračaka za svoje dijete i vrate je nakon određenog perioda, slično iznajmljivanju knjiga u biblioteci. Namjera nam je da korisnici biblioteke igračaka budu prvenstveno djeca iz socijalno ugroženih porodica, čiji roditelji ne mogu priuštiti ovaj tip igračaka, zbog izuzetno visokih cijena u prodaji. Pored klasičnog iznajmljivanja igračaka, djeca će, zajedno sa svojim roditeljima/starateljima, moći i da provedu neko vrijeme u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra, kako igrajući se, tako i učestvujući u besplatnim tematskim radionicama i predavanjima. Udruženje Roditelji će u Igračkoteci i Razvojnom centru, pored besplatnih edukativnih i kreativnih radionica, organizovati i podršku u učenju, ali i psihološku i pravnu pomoć za djecu i roditelje. Iako je primarno namijenjena djeci iz socijalno ugroženih porodica, Igračkoteka i Razvojni centar biće mjesto otvoreno za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta iz svih krajeva Crne Gore.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply