Prve jaslice u Crnoj Gori otvorene prije 45 godina

jaslice

Foto: Ministarstvo prosvjete

Javna predškolska ustanova „Ljubica Popović“ svečano je obilježla 45 godina od osnivanja prvih jaslica u Crnoj Gori, u koje je 1970. godine bilo 51 dijete dok ih je danas  oko dvije hiljade.

Na svečanosti, u okviru koje je priređena izložba o razvoju te ustanove, saopšteno je da su za 4,5 decenije skoro 45 hiljada najmlađih u toj ustanovi naučili prve pjesmice i uputili prve osmjehe.

Direktorica JPU „Ljubica Popović“, Slavica Luburić, podsjetila je da je prošlo punih 67 godina od osnivanja prvog vrtića do osnivanja prvih jaslica.

“U tadašnjem Titogradu 25. novembra 1970. godine počela je sa radom prva jaslena grupa, u koju je bilo upisano 51 dijete, a danas ih je samo u JP Ljubica Popović upisano preko 1,1 hiljada mališana“, kazala je ona.

Luburić je rekla da imati bogatu prošlost znati imati tradiciju, „a tradicija je upečatljiv neizbrisiv znak i kulture i kvaliteta življenja, pa zato možemo biti ponosni što imamo prve jaslice“.

Ona je navela da tradicija ne zači odustajanje od promjena. „U 45 godina, jaslice se mijenjale-mijenjali se djeca, zaposleni, prostor, i način rada i življenja“, ukazala je Luburić.

Utemeljivač i direktorica prvih jaslica Sofija Klikovac kazala je da je danas radosna kada vidi kako raste i napreduje ono što je stvarano dugi niz godina.

“Nakon 20 godina od otvaranja prvih jaslica počelu su stizai prvi telegrami sa Lomonosova, Oksforda: draga teta Sofija čestitamo jubilej, daleko smo ali smo uvijek sa vama“, rekla je ona.

Prema riječima Klikovac, otvaranjem prvih jaslica postignuta je cjelovitost predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Crnoj Gori.

“Nije bilo uzalud, nastavimo i srećno dalje da nam bude“, zaključila je ona.

Svečanosti je prisustvovala polaznica prve generacije jaslica, Dijana Knežević.

Ministar prosvjete Predrag Bošković ukazao je da je nakon 51 djeteta 1970. godine, danas u obje javne predškolske ustanove u Glavnom gradu ima skoro dvije hiljade djece u jaslicama.

„To govori o rastu i razvoju samog grada i potrebama da predškolsko obrazovanje se podiže na viši nivo u svim gradovima“, kazao je Bošković.

On je naveo da su u Ministarstvu prepoznali da je predškolsko obrazovanje osnova odrastanja, da utiče na obrazovni ali i razvoj djeteta kao individue.

“Osnovni problem svih naših vrtića je prostor. Prostor koji je bio dovoljan 1970. godine, danas 45 godina nakon, nije dovoljan i zato smo se opredijelili da značajna sredstva uložimo u podizanje nivoa predškolskog obrazovanja, prije svega kroz bolju infrastrukturu“, naveo je Bošković.

On je ukazao na potrebu smanjivanja vaspitnih grupa, i podsjetio da će za dvije godine Podgorica dobiti četiri nova vrtića, u saradnji sa Glavnim gradom.

“Kroz te nove vrtiće moći ćemo da stvorimo onaj neophodni osnov da nam grupe budu sa 20 djece,. a ne kako je to danas, skoro duplo. Cilj da do kraja dekade ostvarimo krucijalni cilj koji smo zacrtali sa UNICEF-om da predškolsko obrazovanje bude dostupno svakom djetetetu i porodici“, zaključio je Bošković.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply