Ministar tvrdi da su ljekari suspendovani po zakonu, ne zbog pritiska javnosti

segrt
Odluka o suspenziji četvoro ljekara bjelopoljske Opšte bolnice, optuženih za infekciju pet beba prošlog novembra u porodilištu ove ustanove, donijeta je u skladu sa propisima i na osnovu mišljenja Ministarstva rada i socijalnog staranja, a ne pod bilo kakvim ili čijim pritiscima, već isključivo po „slovu zakona”, kazao je ministar zdravlja dr Budimir Šegrt.
„Žao mi je roditelja beba. Iskreno. Žao mi je zbog svega kroz šta su prošli. Ali bez obzira na to nijesam mogao, onog dana u Bijelom Polju, postupiti drugačije osim prema zakonskim propisima“, dodao je Šegrt.Pojašnjavajući izjavu koju je dao prošlog utorka u Bijelom Polju, kada je očevima beba saopštio da ne postoje zakonski uslovi da ljekari budu suspendovani, nakon čega su oni stupili u štrajk glađu, Šegrt je kazao da je tada govorio isključivo o disciplinskim postupcima koje je trebalo voditi u okviru bjelopoljske bolnice. Pošto to nije urađeno na vrijeme, u ovoj fazi nije imalo osnova za suspenzije kroz takve postupke.

Poziv ministru da ispuni zahtjev roditelja inficiranih beba u skladu sa Zakonom

Podrška roditeljima koji štrajkuju glađu i pismo premijeru i ministrima

On je pojasnio da su ljekari, nakon izlaska iz pritvora, bili suspendovani sa pozicija koje su obavljali Tomislav Jeremić sa funkcije direktora bolnice, Zvonko Puletić je smijenjen sa funkcije načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i Haka Tahirović sa pozicije načelnice Odjeljenja za neonatologiju, ali protiv njih nijesu inicirani i disciplinski postupci.

„Prema tumačenju pravnika, to je bila i disciplinska mjera i smatrali su da ljekari nesmetano mogu da nastave rad u svojoj struci, Jeremić kao ORL specijalista, Puletić kao ginekolog i Tahirović kao neonatolog, jer oni nijesu ni optuženi, niti su direktno učestvovali u medicinskom tretmanu zaraženih beba. Zbog toga su, nakon izlaska iz pritvora, nastavili da rade. Kada je krenuo sudski postupak roditelji beba su zahtijevali da oni budu suspendovani s posla. To je već domen radnog prava i ta je odluka mogla biti donijeta isključivo na osnovu jasnog mišljenja Ministarstva rada i socijalnog staranja“, kazao je Šegrt.
A precizno mišljenje ovog resora, kako je rekao, dobili su juče i u njemu je decidirano navedeno da ljekari treba da budu suspendovani.Komentarišući dva prethodna mišljenja ovog ministarstva, iz juna i jula, Šegrt je kazao da u njima nije bilo decidirano navedeno da doktori treba da budu suspendovani.
On podsjeća da je još u martu saopštio da je ljekare trebalo odmah suspendovati, pokrenuti disciplinske postupke i utvrditi odgovornost unutar kuće, ali da sve to nije učinjeno.Pošto je proces „preseljen” u sudnicu, status optuženih ljekara mogao se riješiti jedino kroz komunikaciju sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja čija je, kako kaže Šegrt, isključiva nadležnost da komentariše kako se pokretanje krivičnog postupka, u pravnom smislu, odnosi na zaposlenog koji je optužen u nekom predmetu.
„Kada su u ponedjeljak dobili precizno, decidirano tumačenje od Ministartsva rada, u kojem je eksplicitno navedeno da ljekari treba da budu suspendovani, o tome me obavijestila direktorka bjelopoljske bolnice i ja sam naravno rekao da ima moju punu saglasnost da postupi u skladu sa ovlašćenjima i ingerencijama“, zaključio je Šegrt.
Izvor: CDM
SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply