Podrška roditeljima koji štrajkuju glađu i pismo premijeru i ministrima

HRAAkcija za ljudska prava (HRA) uputila je danas pismo predsjedniku Vlade i ministru zdravlja i ministarki rada i socijalnog staranja u kojem iskazuje protest zbog propusta da se primijeni zakon i suspenduju ljekari kojima se sudi zbog infekcije beba u Opštoj bolnici u Bijelom Polju.

HRA zahtijeva urgentnu primjenu zakona i izvinjenje očevima Slaviši Kneževiću, ocu bebe koja je preminula prošle godine uslijed infekcije, Predrag Karišik, Eldin Salemović i Ivica Ignjatović, a koji štrajkuju glađu od utorka ispred zgrade opštine Bielo Polje.

 

HRA se, kako navode u saopštenju, pridružuje apelu nevladinih organizacija Krug života i Roditelji da se hitno suspenduju sve osobe protiv kojih je pokrenut krivični postupak. U pismu i zahtijevaju da se hitno sankcionišu nadležni za to što do danas nisu suspendovali ljekare protiv kojih je pokrenut krivični postupak.

Izuzetno je uznemiravajuća činjenica da su u Crnoj Gori neophodne ovakve radikalne akcije da bi se obezbijedila primjena zakona, tj. vladavina prava, ocjena je HRA.

“Važeći Zakon o radu u članu 130, stav 1 tačka 3 nedvosmisleno nalaže privremeno udaljenje sa rada zaposlenog ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog u radu ili u vezi sa radom. Ljekari bjelopoljske bolnice su optuženi u maju 2015. za krivično djelo učinjeno u radu Teška djela protiv zdravlja ljudi (član 302 KZ-a) u vezi krivičnog djela – Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287),  a nema nikakve dileme da su morali biti suspendovani i prije, u novembru 2014, čim je protiv njih bio pokrenut krivični postupak naredbom o sprovođenju istrage”, tvrde u Akciji za ljudska prava.

Njih zapanjuje izjava ministra zdravlja Budimira Šegrta da ”iz nadležnih državnih organa nije eksplicitno rečeno da li ti doktori mogu da rade ili trebaju da budu suspendovani, jer su sva tumačenja bila takva da niko iz toga nije mogao pročitati” (kako je objavljeno na internet stranici Ministarstva zdravlja).

“Odredba važećeg Zakona je sasvim jasna, nedvosmislena, i poslodavac, pretpostavljamo direktor Bolnice, morao ju je u ovom slučaju primijeniti čim je bio obaviješten o pokretanju krivičnog postupka”, navodi HRA.

U toj organizaciji smatraju i da bi bilo primjereno da nadležni ministar uputi izvinjenje očevima i ostalim građanima i građankama zbog očiglednog propusta u primjeni zakona, koji je doveo do toga da građani štrajkuju na ulici.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply