Poziv ministru da ispuni zahtjev roditelja inficiranih beba u skladu sa Zakonom

logo udruzenje redesign

Udruženje Roditelji zatražilo je u srijedu od ministra zdravlja Budimira Šegrta da odreaguje i obezbijedi, u skadu sa Zakonom o radu, ispunjavanje zahtjeva porodica beba koje su prije godinu inficirane u bjelopoljskoj Opštoj bolnici kako bi prekinuli štrajk glađu.

Očevi beba su nastavili štrajk glađu, drugi put ove godine, i sa istim zahtjevom – zahtjevom koji kako kažu u udruženju Roditelji nije puko izvolijevanje, već utemeljen na Zakonu, konkretno Zakonu o radu.

Kao i veliki broj roditelja koji udruženju Roditelji sugeriše da pokušaju da pomognu porodicama, koje već godinu prolaze kroz golgotu, u toj organizaciji smatraju da je njihova situacija u najmanju ruku poražavajuća za naše društvo i da se pod hitno nešto mora konkretno uraditi kako bi se spriječile dodatne posljedice za te porodice.

“S obzirom na to da pratimo sve što se dešava od momenta kada je do nesreće došlo i da smo Vas i ostale nadležne više puta, uz podršku nekoliko stotina roditelja, pozivali da uradite sve što je u Vašoj moći da se izuzetno teška situacija ovih porodica, a zbog svega što su prošli, barem ne usložnjava, i ovoga puta moramo uraditi slično. Nadamo se da će ovoga puta uslijediti i konkretan odgovor”, navedeno je u pismu Udruženja ministru Šegrtu.

Očevi beba su informisali udruženje Roditelji da im je ministar na sastanku održanom u utorak objasnio da ne može biti uslišen njihov zahtjev o suspenziji ljekara protiv kojih je podignuta optužnica i pokrenut krivični postupak zbog sumnje da su odgovorni za infekciju koju je dobilo pet beba, od čijih posljedica je i jedna od njih preminula u novembru prošle godine. Objašnjeno im je da nema zakonskog osnova za pokretane disciplinskog postupka jer je protekao rok od tri mjeseca od momenta kada je do infekcije došlo, odnosno od kada je beba Knežević umrla usljed infekcije.

Udruženje Roditelji je tim povodom citiralo ministru Zakon o radu u dijelu pod nazivom “Udaljenje sa rada”, odnosno član 130 koji jasno precizira da će zaposleni biti privremeno udaljen sa rada, između ostalog, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog u radu ili u vezi sa radom.

U dopisu ministru je objašnjeno da namjera zahtjeva nije da se ulazi u prejudiciranje sudske odluke, već upravo da se sačeka njeno donošenje, a prevashodno se traži poštovanje zakona.

U ime roditelja u Crnoj Gori koji su od prošle godine zapanjeni i duboko potrešeni onim što se dogodilo, ali i svim što je uslijedilo od tada, udruženje Roditelji je pozvalo ministra Šegrta da u skladu sa ovlašćenjima, kao prvog čovjeka sektora zdravlja u Crnoj Gori, pomogne svojim pacijentima.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply