Bošković tvrdi da nijedan euro nije upotrebljen za nešto što nije u korist djece

boskovic

Komentari roditelja u vezi sa hranom u vrtićima su pozitivni i nema govora o lošoj ishrani, poručio je ministar prosvjete Predrag Bošković navodeći da nijedan euro od naknada roditelja prošle godine nije upotrebljen za nešto što nije u korist djece.

Državna revizorska institucija preporučila je Ministarstvu da preispita visinu naknade koju roditelji plaćaju za ishranu djece u više vrtića, a u izvještaju se navodi da su prihodi od uplata roditelja i centara za socijalni rad za troškove ishrane djece u pet kontrolisanih predškolskih ustanova značajno veći od troškova za nabavku hrane za djecu.

Bošković je novinarima u Baru kazao da bi razdvojio izvještaj DRI od medijskih navoda, prenosi MINA.

Prema njegovim riječima, taj izvještaj je mnogo ozbiljan dokument da bi se tumačio na bazi jedne ili par teza u samom dokumentu.

„Nalaz DRI ozbiljno smo shvatili. Najvažnije je da mi, kao Ministarstvo prosvjete, imamo izuzetno pozitivan fidbek od roditelja po pitanju ishrane i smještaja djece u vrtićima. To nam je najvažnije, nema govora ni o lošoj hrani, ni ishrani“, kazao je on.

Naprotiv, dodao je, imaju najbolje moguće komentare i preporuke od roditelja i svih koji svoju djecu pošalju u vrtiće.

„Da se ne bih bavio pojedinim natpisima kojima nije cilj da se unaprijedi sistem predškolskog obrazovanja već konstruisanjem različitih afera pokušava jedan humani rad dovesti u pitanje, to nas neće spriječiti da podižemo kvalitet obrazovanja“, rekao je Bošković.

On je ocijenio da ono što roditelji plaćaju, 1,8 eura dnevno za ishranu u vrtićima, nije skupo.

„Priznaćemo svi da nije ni previše, kvalitet hrane bih ostavio da tumače roditelji sa svojom djecom, nek oni daju sud o tome. Sigurno je da nijedan euro nije upotrebljen za nešto što nije u korist same djece“, kazao je Bošković.

Izvor: MINA

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ponovo kazem, 80 eura mjesecno za dvoje djece, nije povoljna cijena u odnosu na visinu mjesecnih prihoda, ako imamo u vidu i ostale potrebe i troskove jedne porodice.. Ali sto je tu je, vjerovatno je i da se ne moze ici ispod te cijene. Ja radim u Prosvjeti a suprug u Upravi policije. Sa druge strane, iskreno vjerujem da je taj visak novca, koji je utvrđen, upotrijebljen na pravi način, i ne vjerujem da bi Ministri, ni prethodni ni novi dozvolili bilo kakav propust po ovom pitanju. Pozdrav za sve koji prate ovo!

  2. Ne znam samo kako dobijaju pohvale kada u grupi mog djeteta koje ima 3 godine ima 81 dijete. Neka su im alal pare ako ce iste ugraditi u izgradnju novih vrtica, ili sto im je jeftinija varijanta dogradnje paviljona ili ucionica gdje ima prostora, kao sto je recimo Poletarac 1.

  3. 1. Gdje su ti pozitivni komentari?
    2. Gdje su otisle pare? (jer nisu za hranu)
    3. Ima li ko da ospori nalaz DRI da je nezakonito trosen novac i ako ne, kad ce da se vrati?
    4. Kakav je osjecaj uzimati djeci iz usta?
    5. Krofne, napolitanke, smoki nekoliko puta sedmicno. Voce jednom u 15 dana. A preporuka nutricioniste je bar 2 puta dnevno. Na zalost je nadlezni ministar skroz neupucen.

  4. Kod nas traže uz te 40 e sto se plaća vrtić i da donesemo vlažne, ubruse, vodu itd itd. A trebali bi da stave cijenu za puno vrijeme i za pola vremena što provode djeca razlicitu a ne 40 e išli od 8 do 11 : 30 ili od 8 do 16 istu cijenu

  5. Pa teoretski gledano vjerovatno je upotrijebljen u korist djece. Ako uzmemo da su plate zaposlenima u korist djece. Ali novac za to je trebalo da da ministarstvo a ne vrtici. Umjesto za mjesecne zarade taj novac je mogao otici na osnovne higijenske preparate ili “ne daj boze” da se akumulira za izgradnju novih vrtica. Ili ds se angazuje jos vaspitaca. Ja moram biti iskrena i reci da je u Baru hrana u vrticima odlicna. Dorucak kao kod kuce, zdrav, za uzinu svakog dana voce. S vremena na vrijeme, recimo jednom mjesecno, za dorucsk bude kremic ili sl. Ali zato nema prostora, nema dovoljno vaspitaca, nema dovoljno didaktickog materijala, nema higijenskih preparata (vlazne, ubrusi,case za jednokratnu uporrebu). Mada za ovu posljednju stavku nasi roditelji izgleda i nijesi posebno zainteresovani jer po spisku vidim da samo par nas to donosi redovno, tako da to slobodno ne moramo ni uracunavat u neki trosak na teret roditelja… u svakom slucaju, i ako su upotribljena u korist djece, nijesu na pravu nacin jer su ona mogla dobiti mnogo vise od bazicnih uslova za boravak kakve imaju trenutno.

  6. Politikanstvo i izvlacenje iz konteksta izvjestaja revizije, od strane zute stampe. Sa druge strane uslovi u vrticima su uzasni sto se tice pretrpanosti u grupama po 2 do 3 puta vise djece nego po normi…visak para se mora usmjeriti u gradnju vrtica i poboljsanje uslova u postojecim…

  7. uz to sto placamo 40e mjesecno donosimo svakog mjeseca vlazne maramice, ubruse i sav DIDAKTICKI MATERIJAL. ni drvene bojice im nisjesu obezbijedjene a ne nesto drugo. makar je u Niksicu tako.

  8. Hrana nije losa sto se ne moze reci za smjestaj, jadna djeca moraju izaci na hodnik da bi namjestili krevete, ne mogu da stanu kreveti I stolovi u sobu nego penju sto na sto, vise djece na spavanju nego krevete I prostora za krevete, tako da je neuslovno za vaspitace I za djecu, to mi je bitnije od price o ishrani

  9. Boškoviću obezbjedite dijeci ugodan boravak u vrtiću ,bolje uslove, po 35 dijece je u prostoriji od 20 m ,zamislite sebe svaki dan tako ,te pare vratite sad iz tog viška državnog buđžeta i napravite nove vrtiće….

  10. Ja bih samo da pitam majke…koliko im treba novca kada im dete ostane kući umesto da ode u vrtić. Neka izračunaju doručak , užina , ručak , užina. Moja deca su se popravila u vrtiću. ..vole vrtić. ..vole vaspitacicu. Sve ove majke koje su nezadovoljne neka nadju bolje rešenje pa će te videti koliko košta. A mene bas briga ko je ministar….bitno je da se moja deca druže i da su bezbedna.

  11. Drzavni vrtici su pun pogodak.Naravno, grupe su brojnije, ali sta je tu je.Treba izaci u susret svim malisanima, kao i sto je ucinjeno.Neki roditelji placaju privatne vrtice, tek da vidite sta se tamo jede.Ljudi, budite realni kuci ne mozemo hraniti dijete za 40e mjesecno. Jelovnik je raznovrstan i sramno je zaliti se.Vaspitaci su uvijek ljubazni i strpljivi, bez obzira sto je u grupi vise od 50-oro djece. Budimo realni to je savrsena cijena za mjesec dana.

Leave a Reply