Da li dijete ima astmu zato što se često inhaliralo, ili se često inhalira zato što ima astmu?

inhalation of medication through the boy for health

PIŠE: dr Dragana Stamatović, pedijatar

MIT:
Moje dijete ima astmu zato što je dobijalo inhalacije kad kašlje. Bolje da nije dobijalo, nego da su mu dali neki lijek da pije. Bolje da se samo borilo.

ČINJENICA:
Obrnuto je. Dijete dobija inhalacije zato što ima astmu.

Jedna od najraširenijih predrasuda roditelja je da ako dijete JEDNOM počne da dobija inhalatornu terapiju, to će ubuduće da se ponavlja i da postaje sve češće.  Jednom inhalacija – uvijek inhalacija!
Ovo je pogrešan zaključak.

Postavlja se vječito pitanje: ”Šta je starije, kokoška ili jaje?”
U ovom slučaju starije je sviranje u grudima i kašalj. Zbog toga što je dijete imalo ove simptome, neko mu je prvi put propisao inhalacionu terapiju. Kasnije se to ponavljalo.
Roditelji zagovornici gore navedene zablude kažu: ”Da je dijete dobilo neki lijek koji se pije umjesto inhalacije, ono se ne bi ”navuklo” na inhalacije.”
Pogrešan zaključak!

Zašto inhalacija, a ne sirup?
Da bi smo razumjeli zašto dajemo inhalaciju treba da znamo šta je inhalacija. Inhalacija je davanje nekog lijeka da se udahne umjesto da se popije. Isti lijek putem inhalacije daje se u čak do DVADESET puta manjoj dozi nego kad ga dajemo da se popije, a on brže i efikasnije djeluje. Da smo dali lijek u vidu sirupa mi bi smo samo dali veliku, a neefikasnu dozu.

Zašto djeca ponavljaju epizode kašlja i sviranja u grudima?
Ukratko: nije do inhalacije, nego je do djeteta!

Ako to dijete IMA SKLONOST da ponavlja kašalj i sviranje u grudima, mi ništa korisno nećemo učiniti izbjegavanjem inhalacije. Time što, na primjer, dajemo sirup umjesto inhalacije, mi ne možemo da umanjimo tu sklonost. Razlog zbog koga neko dijete često ima potrebe za inhalacijama je  SKLONOST djeteta da ispolji upornu astmu tešku za liječenje. To bi se dogodilo i da nisu primjenjivane inhalacije.

Ako dijete NEMA ovu sklonost, mi je davanjem inhalacije ne možemo pokrenuti.

Izbjegavanje inhalacione terapije onda kada je ona potrebna dovodi dijete u rizik od teškog napada astme i loše kontrole bolesti sa narušavanjem plućne funkcije.

Izvor: Pedijatar.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Jednom inhalacija UVEK inhalacija… aim pocne da kaslje Inhalacija se preporucuje uz obavezno pitanje da li ga imamo kuci ako ne ima da se kupi u apoteci…do skoro nisu ni postojale a sad mozes da ih kupis… i cicnimi se da u moje vreme nije bilo toliko bolesnih od asme kao danas kad inhalator se ukljucuje i za najmanju sitnicu…

  2. Istina.Po mom misljenju, vise oboljelih od astme ima sada nego ranije samo zbog veceg zagadjenja vazduha. Inhalator je, opet po mom misljenju, mnogo manje opasan ,nego kortikostereoidi, koje doktori prebrzo ubacuju kao terapiju djeci astmaticarima. Imam 33 godine, inhalaciju sam koristila nebrojeno puta, ali se nisam navikla na nju. Nekad prodje i po pola godine da je ne koristim( astmaticar sam ,pa moram s vremena na vrijeme).Mislim da se cak moj bronhitis u djetinjstvu ne bi razvio u astmu, da sam se tada cesce inhalirala(tada se to bas rijetko koristilo, barem dok sam ja bila mala).Mozda…. a mozda je i to stvar genetike, pa kako god da se lijecis i sta god da uradis, ta te bolest ceka u zivotu ako si je genetski naslijedio.

  3. Inhalacija je samo jedan od načina uzimanja lijeka. Nažalost, ne postoje svi ljekovi i u vidu rastvora za inhalaciju i u vidu aerosola. Godinama smo se “družili” sa inhalatorom dok nijesmo prešli na aerochamber (http://www.aerochambervhc.com/ ). Ukoliko vaš lijek postoji u vidu aerosola, ovo je mnogo komfornije, brže i lakše rješenje.

  4. Moj sin nema astmu ali makar jednom mjesecno moramo da se inhaliramo kada je sezona vrtica a sada produzenog boravka… jednostavno njemu respiratorni virusi izazivaju napade suvog kaslja… Samo jednom je imao bronhitis. Ono sto sam shvatila i sto u zadnje vrijeme praktikujem je da cim pocne suvi kasalj, odmah ukljucim inhalaciju sa samo fizioloskim rastvorom 3puta dnevno i suvi kasalj prelazi u zreli i pocinje da izbacuje slajm. Tako da sam smanjila potrebu za bilo kojim ljekovima koji se stavljaju u inhalator. Eto, ako neko ima slicnih problema, kod nas ovo pali. Takodje nam pomaze caj od sjeckanog korijena djumbira i caj od bijelog sljeza…

  5. Sto se tice nekad i sad, koliko ja znam nekada su davali inekcije za kasalj, pa ne znam sta je bolje – to ili inhalacija… a i nije ovoliki broj djece boravio u vrticima i skolama, zagadjenje je bilo drasticno manje a djeca su dane uglavnom provodila napolju…

Leave a Reply